aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΣτίβος: Ο απολογισμός της Κύπρου στο Γκιόρ (pics)

Στίβος: Ο απολογισμός της Κύπρου στο Γκιόρ (pics)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

Μετά από οκτώ μέρες παραμονής στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, η κυπριακή αποστολή ολοκλήρωσε την παρουσία της στο 14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, επιστρέφοντας στην Κύπρο με μία βαλίτσα γεμάτη… εμπειρίες, αλλά και υποσχέσεις για το μέλλον. Και οι δεκαπέντε αθλητές έβαλαν τα δυνατά τους, με κάποιους να τερματίζουν σε καλές θέσεις, κι άλλους να γνωρίζουν πως μπορούσαν και για καλύτερες εμφανίσεις.

Ο αρχηγός της αποστολής, Πέτρος Πατσιάς, σχετικά με τους αγώνες και τις επιδόσεις της Κύπρου, είχε να σημειώσει πως: «Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία θεωρούμε για τα παιδιά. Σε αυτές τις ηλικίες, φορτίζουν μπαταρίες, αυτές των εμπειριών. Θα πρέπει το κράτος να είναι αρωγός και να επενδύσει στον αθλητισμό. Σίγουρα η Κύπρος δεν είναι γεμάτη ταλέντα, αλλά υπάρχουν. Αν πριν 10 χρόνια κάποιος με ρωτούσε αν υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρος θα απαντούσα και πάλι, βεβαίως υπάρχουν. Όπως οι Κοντιδης, Ιωάννου, Παρέλλης, Τραϊκοβιτς, Αρτυματά και πολλοί άλλοι, νεότεροι και παλαιότεροι».

Σχετικά με την όλη παρουσία της Κύπρου στο Γκιόρ είπε: «Όλα κύλησαν άψογα. Τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου, η συμπεριφορά των αθλητών ήταν άψογη και τους ευχαριστώ από καρδιάς, τόσο αυτούς όσο και τους προπονητές τους». Στο μακρύ δρόμο της επιστροφής, ζητήσαμε από όλους τους προπονητές, το δικό τους σχόλιο για την Κυπριακή παρουσία στους αγώνες, ανά άθλημα. Αυτά είχαν να μας πουν…

Παρουσία σε όλους (σχεδόν) τους τελικούς: Με ψηλότερη θέση αυτή του ύψους, με τον Παναγιώτη Ιωαννίδη να ολοκληρώνει τους αγώνες ως 9ος, η Κυπριακή παρουσία στον στίβο κρίνεται ως θετική. Αυτό γιατί, με εξαίρεση τα 110μ. με εμπόδια, τα κυπριακά χρώματα εκπροσωπήθηκαν σε όλους τους τελικούς στους οποίους δηλώθηκε συμμετοχή. Δύο δέκατες θέσεις, από Σοφία Χατζησάββα και Πέτρο Κουσή, σε σφύρα και 1500μ. ήταν επίσης δύο σημαντικές επιδόσεις. «Ήταν μια επιτυχημένη αποστολή για το στίβο. Στόχος μας ήταν να περάσουμε στους τελικούς σε όλα τα αγωνίσματα αλλά και να βελτιώσουν τις ατομικές του επιδόσεις οι αθλητές μας, κάτι που πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό», σχολίασε ο εκ των προπονητών του στίβου, Ορέστης Σοφοκλέους και συνέχισε: «Ήταν μια τεράστια διοργάνωση με πολύ ψηλό επίπεδο, κάτι που δεν περιμέναμε αρχικά πηγαίνοντας στο Γκιόρ. Καλό είναι στο μέλλον να δίνονται ευκαιρίες σε περισσότερους αθλητές, για να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους διοργανώσεις και να αποκτούν εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια της καριέρας τους».

Μία ένατη θέση: Με τον Λουκά Λουκά να ολοκληρώνει τους αγώνες στην 9η θέση, στην κατηγορία των -55 κιλών, ο προπονητής των δύο τζουντόκα, Λαυρέντιος Αλεξανίδης, θεωρεί πως οι δυνατότητες τους ήταν για ακόμη παραπάνω: «Σίγουρα περίμενα καλύτερο αποτέλεσμα και από τους αθλητές, καθώς μπορούσανε και οι δύο για κάτι το καλύτερο. Απ’ την άλλη οι αγώνες ήταν αρκετά δυνατοί και δεν μπήκαν «δυνατά» στους πρώτους αγώνες. Μετά κάπως «ξυπνήσανε», αλλά δεν καταφέραν για ψηλότερη θέση. Ως εμπειρία ήταν πολύ χρήσιμη για τους δύο. Ο κάθε αγώνας είναι εμπειρία και αξιολογείς την πορεία σου από αυτόν».

Σημαντικό… μάθημα: Ο προπονητής της Γκλόριας – Γαβριέλας Φιλασίδη , Γιώργος Γεωργίου, θεωρεί πως η εμφάνιση της αθλήτριας του στα προκριματικά των οργάνων στην Ενόργανη ήταν ένα γερό… μάθημα: «Ήταν μια εμφάνιση πολύ κάτω από τις προσδοκίες μας. Με βάση την εικόνα από προηγούμενους αγώνες και από την προετοιμασία της, περιμέναμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία πιστεύω θα βοηθήσει πολύ την αθλήτρια, για να μπορέσει να διαχειριστεί το άγχος και τη πίεση που υπάρχουν σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχει σε μεγάλη διοργάνωση έχοντας μεγάλες προσδοκίες, κάτι το οποίο δεν κατάφερε να διαχειριστεί. Είναι κάτι που ως προπονητές θα δουλέψουμε, ώστε να μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες της στους επόμενους διεθνείς αγώνες».

Επιτυχία το πρώτο γκρουπ: Το ότι οι δύο αθλητές μας στην ποδηλασία, Σάββας Ζένιου και Δήμητρα Κουκουμά, στάθηκαν επάξια κόντρα σε κακές καιρικές συνθήκες αλλά και αρκετά πιο έμπειρους ποδηλάτες, αποτελεί από μόνο του επιτυχία σχολίασε ο Ιωάννης Ταμουρίδης:

«Ήταν ένα αγωνιστικό διήμερο  που μας βοήθησε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα. Με βάση την αγωνιστική εμπειρία και το επίπεδο των αγώνων μπορώ να δηλώσω ότι είμαι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των παιδιών. Γνωρίζοντας ότι οι αθλητές μας παίρνανε μέρος για πρώτη φορά στο εξωτερικό, στο αγώνισμα του Δρόμου, όπου η εμπειρία αποτελεί το βασικότερο στοιχείο επιτυχίας, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε θαύματα από αυτούς. Επίσης πέρα από τον μεγάλο ανταγωνισμό είχαν να αντιμετωπίσουν άσχημες καιρικές συνθήκες και παρόλα αυτά κατάφεραν να αποφύγουν πτώσεις κι ατυχήματα. Με βάση όλες αυτές τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, ο τερματισμός τους και μόνο με το πρώτο γκρουπ αποτελεί επιτυχία και κίνητρο να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Βέβαια επισημάναμε πολλά στοιχεία που χρίζουν βελτίωσης και με σωστή και μεθοδική δουλειά θα είναι ακόμα πιο προετοιμασμένοι για τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις που τους περιμένουν στο μέλλον».

Αποκλεισμός νωρίς: «Σίγουρα δεν ήταν η πορεία που περιμέναμε. Ίσως η κούραση του αθλητή να επηρέασε αρκετά τον αγώνα του», μας είπε ο προπονητής τένις, Γιώργος Χριστοδούλου, σχετικά με την εμφάνιση του Ανδρέα Τζιακούρη και συνέχισε: «Είμαι σίγουρος πως ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και λογικά θα έχει καταλάβει κι ο ίδιος ότι με δουλειά δεν είναι μακριά από το επίπεδο που συνάντησε στους αγώνες. Η σοβαρότητα που επέδειξε τόσο εντός κορτ όσο και στις προπονήσεις, δείχνουν πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Σαν προπονητής είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια του και την αθλητική συμπεριφορά που έχει δείξει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ευχή μου είναι οι κόποι του να ανταμειφθούν μια μέρα».

Επηρεασμένοι αρκετά, όμως πλησίασαν: Ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη για Σοφοκλή Μουγή και Αμαλία Τσιτσεκλή στην κολύμβηση, με τον προπονητή Γιώργο Μυλωνά να λέει για την παρουσία της Κυπριακής κολύμβησης στο Γκιόρ: «Στόχος μας ήταν η επίτευξη ενός νέου Παγκυπρίου ρεκόρ. Λόγω της αντιξοότητας ότι ήταν τρεις διαφορετικοί αγώνες σε ένα μήνα για τους κολυμβητές και σε συνδυασμό με το κουραστικό ταξίδι, δεν πιάσαμε τον πρωταρχικό μας στόχο. Έφθασε αρκετά κοντά η Αμαλία Τσιτσεκλή, για μερικά εκατοστά θα το πετύχαινε και θα ήταν επιτυχία. Σίγουρα κέρδισαν αρκετές εμπειρίες οι νεαροί και είναι κάτι πολύ θετικό. Είναι δύο σπουδαία ταλέντα και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσουν».

Βελτίωση: Ο Ορέστης Αγαθαγγέλου πλησίασε αρκετά τόσο στον τελικό των 500μ. όσο και σε αυτόν των 200μ. με τον προπονητή του, Μιχάλη Κυριάκου να παρατηρεί βελτίωση στον Κύπριο αθλητή: «Για δεύτερη μεγάλη αποστολή πήγαμε αρκετά καλά μπορώ να πω. Με λίγη παραπάνω συγκέντρωση και εμπειρία, θα μπορούσαμε να περάσουμε και στους τελικούς. Περισσότερο η εμπειρία μας στοίχισε τον τελικό. Είδα βελτίωση στον αθλητή σε σχέση με τον πρώτο του μεγάλο αγώνα προ τριών εβδομάδων και αυτό είναι θετικό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ