aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΣοκάρει έρευνα για ντόπινγκ... Κύπριος πήρε 100 χάπια σε μια μέρα

Σοκάρει έρευνα για ντόπινγκ… Κύπριος πήρε 100 χάπια σε μια μέρα

Ανατριχιαστικά είναι τα ευρήματα έρευνας για το ντόπινγκ που πραγματοποίησε ο λέκτορας στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μπαρκούκης. Ακόμα και 12χρονα καταφεύγουν στη φαρμακοδιέγερση! Κύπριος κατανάλωσε 100 χάπια σε μια μέρα!

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, «SAFEYOU» (Strengthening the Anti-Doping Fight in Fitness and Exercise in Youth). Και τ’ αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, την οποία διοργάνωσε τη (Δευτέρα) η ΓΓΑ.

Όπως ανέφερε ο Β. Μπαρκούκης, το ντόπινγκ αρχίζει στην Ελλάδα ακόμα και από την ηλικία των 12 χρόνων! Συχνά μάλιστα υπό την ανοχή ή/και γνώση των γονέων! Οι οποίοι – με στόχο μια επίδοση που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε μια πχ σχολή – φαίνεται να συναινούν. Η «λογική του παραλόγου», με την οποία είναι ταυτόσημο το ντοπάρισμα, αντανακλάται στο παράδειγμα ενός νέου, από την ύπρο, αθλουμένου σε γυμναστήριο. Όπως είπε στους ερευνητές, υπήρξε μέρα που πήρε 100 χάπια!

Σύμφωνα με τα γενικά στατιστικά των συμπερασμάτων, το 10% όσων απλά πηγαίνουν στο γυμναστήριο για σωματική βελτίωση, έχουν – κάποια στιγμή – κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Το ποσοστό υπερδιπλασιάζεται, και φτάνει στο 25%, αναφορικά με αθλούμενους, οι οποίοι κάνουν εντατική γυμναστική με βάρη.

Το «SAFEYOU» δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη πέντε πανεπιστημιακών φορέων από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ αυτών). Έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των ερασιτεχνών αθλουμένων και των οικείων τους, στην «υπόθεση φαρμακοδιέγερση». Περισσότερα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τη σχετική εφαρμογή, μπορείτε να βρείτε στο safeyou.eu.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ