aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΣημαντικές αποφάσεις και καταστατικές αλλαγές

Σημαντικές αποφάσεις και καταστατικές αλλαγές

Η ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της ΣΚΟΚ, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου σε κέντρο στη Χοιροκοιτία, στην οποία παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδρυτικών και τακτικών μελών της Ομοσπονδίας.

Στην Καταστατική Συνέλευση, η οποία προηγήθηκε της Γενικής, εγκρίθηκαν σημαντικές καταστατικές αλλαγές, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Καταστατικού και την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Σημαντικότερη αλλαγή θεωρείται η τροποποίηση των όρων μεταγραφής των αθλητών, ιδιαίτερα των ανήλικων, από σωματείο σε σωματείο, με κατάργηση της προϋπόθεσης διετούς αδράνειας του αθλητή σε περίπτωση άρνησης του σωματείου του να του παραχωρήσει «ελευθέρα μεταγραφή». Η νέα πρόνοια απαγορεύει απλά τις μεταγραφές αθλητών εν μέσω πρωταθλήματος και αυτές θα πραγματοποιούνται πριν την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, εφόσον ο αθλητής δεν έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς το σωματείο στο οποίο ανήκε.

Με τις τελευταίες καταστατικές αλλαγές, διασφαλίστηκε η επαρχιακή δομή της Ομοσπονδίας και αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Δικαστικής Επιτροπής, στην οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι διάδικοι με τη ΣΚΟΚ (σωματεία και αθλητές) να προσφεύγουν για επίλυση οποιωνδήποτε διαφορών ή απαιτήσεων, προτού προσφύγουν στο αρμόδιο Αθλητικό Δικαστήριο.

Καταθέτοντας τον απολογισμό της Ομοσπονδίας για τη χρονιά που πέρασε, ο πρόεδρος του Δ.Σ Δημήτρης Λόρδος, αναφέρθηκε στις τεράστιες επιτυχίες των αθλητών της σκοποβολής κατά το 2019. Διακρίσεις και μετάλλια στους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους  αγώνες, στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, της Παγκόσμιας Πανεπιστημιάδας και στους ΑΜΚΕ, με αποκορύφωμα τις τρεις Ολυμπιακές προκρίσεις για το Τόκυο, από τους πρωταθλητές μας Άντρη Ελευθερίου και Δημήτρη Κωνσταντίνου στο σκητ και, Ανδρέα Μαρκή στο τραπ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διεθνείς σκοπευτές μας θα διεκδικήσουν και τις «κάρτες» που θα δοθούν στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 2020 στη Γαλλία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις μεγάλες διοργανώσεις πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου επιπέδου που φιλοξενούνται με επιτυχία στην Κύπρο, καθώς και στην εκλογή Κυπρίων αξιωματούχων σε θέσεις – κλειδιά της ESC, της ISSF και της FITASC και τόνισε πως όλα αυτά έχουν αναδείξει την κυπριακή σκοποβολή ως ένα από τα «σκληρά νομίσματα» του Κυπριακού Αθλητισμού.

«Βεβαίως», όπως ανάφερε ο κ. Λόρδος, «όλα αυτά επιτυγχάνονται με την εθελοντική προσφορά των αξιωματούχων και μέσα από τις συμπληγάδες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή σκοποβολή. Με πρώτο και κυριότερο την οικονομική στενότητα και τα συσσωρευμένα ετήσια ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της Ομοσπονδίας, που προέρχονται από ελλιπή σε σχέση με τις ανάγκες, Κρατική στήριξη. Με δεδομένα, το υψηλό κόστος προπόνησης και προετοιμασίας των αθλητών της σκοποβολής, τα ψηλά λειτουργικά κόστη για διεκπεραίωση των εργασιών από το προσωπικό για τις τρέχουσες ανάγκες του γραφείου, αλλά και των διεθνών διοργανώσεων και διεθνών συμμετοχών των αθλητών μας, χρήζουν άμεσης θετικής αντιμετώπισης από τον επίσημο Αθλητικό Φορέα του Κράτους. Όπως άμεσης αντιμετώπισης χρήζουν και τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους άθλησης. Αναμένουμε ότι με τη βοήθεια και τη στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σκοπευτήρια μας και θα μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να συμπληρωθούν όπου χρειάζεται επιπρόσθετες εγκαταστάσεις, για να μπορεί το άθλημα να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται».

Το οικονομικό πρόβλημα της Ομοσπονδίας φάνηκε ξεκάθαρα με την κατάθεση των εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του 2018, από τον ταμία της ΣΚΟΚ Κωστάκη Ξενοφώντος, όπου τα έσοδα της Ομοσπονδίας από τη χορηγία του ΚΟΑ, χορηγίες άλλων χορηγών και έσοδα από τη διοργάνωση αγώνων ανήλθαν σε 830 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα έξοδα ξεπέρασαν τις 874 χιλιάδες, παρουσιάζοντας ένα έλλειμμα της τάξης των 44 χιλιάδων ευρώ περίπου, ενώ ανάλογο φαίνεται να είναι και το έλλειμμα του 2019, οι οικονομικές καταστάσεις του οποίου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ