aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΣημαντικές αλλαγές από την ISSF στον τρόπο διεξαγωγής του σκιτ

Σημαντικές αλλαγές από την ISSF στον τρόπο διεξαγωγής του σκιτ

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του αγωνίσματος του σκιτ ανακοίνωσε πρόσφατα η Παγκόσμια Ομοσπονδία (ISSF), αλλαγές που τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης από τους κορυφαίους σκοπευτές στον κόσμο, ανάμεσα τους και τον Γιώργο Αχιλλέως.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017 με ορίζοντα μέχρι το τέλος του Ολυμπιακού κύκλου, δηλαδή αμέσως μετά το Τόκιο 2020.

Οι 125 δίσκοι του προκριματικού παραμένουν, όπως και η πρόκριση των έξι πρώτων της κατάταξης στον τελικό. Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής του τελικού. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι έξι φιναλίστ έριχναν δεκαέξι δίσκους, ξεκινώντας από μηδενική βάση. Οι δύο πρώτοι ακολούθως έπαιζαν σε shoot-off για το χρυσό και οι δύο επόμενοι σε shoot-off για το χάλκινο.

Πλέον, με βάση το νέο σύστημα διεξαγωγής του αθλήματος, οι έξι φιναλίστ θα ρίχνουν είκοσι δίσκους και ο τελευταίος θα ολοκληρώνει την προσπάθεια του. Στη συνέχεια οι πέντε σκοπευτές που θα απομένουν θα ρίχνουν άλλους δέκα δίσκους, με τον 5ο στην κατάταξη ακολούθως να ολοκληρώνει. Η ίδια διαδικασία θα συνεχίζεται μέχρι να απομείνει ο νικητής. Ο αθλητής που θα πάρει το χρυσό θα ρίξει συνολικά 185 δίσκους (125 στον προκριματικό και 60 στον τελικό), κάτι που σημαίνει πως μεγαλώνει σημαντικά και ο αγώνας.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η κατάταξη των έξι φιναλίστ στον προκριματικό των 125 δίσκων θα μετράει πλέον. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση ισοβαθμίας στον τελικό, ο αθλητής με την καλύτερη επίδοση στους 125 δίσκους θα υπερισχύει. Αν για παράδειγμα, με το τέλος του 30ού δίσκου στον τελικό, δύο αθλητές ισοβαθμήσουν στην 5η θέση, συνεχίζει αυτός που τερμάτισε ψηλότερα στο 125άρι του προκριματικού. Και με το σκιτ να κρίνεται συχνά στην ισοβαθμία, το γεγονός αυτό αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό.

Ο Γιώργος Αχιλλέως ήταν ένας από τους σκοπευτές που έλαβαν μέρος στο δοκιμαστικό αγώνα της ISSF για το νέο σύστημα, που έλαβε χώρα στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο. «Οι αλλαγές της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι πολύ θετικές και ευνοούν τους καλύτερους σκοπευτές, σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία. Στο 125άρι συνήθως ξεχωρίζουν οι καλύτεροι, έτσι θα έχουν πλεονέκτημα στον τελικό. Ακολούθως, όσοι μπαίνουμε στον τελικό, ακόμη και αν κάνουμε μέτριο πρώτο 20άρι, δεν θα τιμωρηθούμε με αποκλεισμό, όπως μέχρι πρότινος. Θα έχουμε άλλους δέκα δίσκους να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι. Παλιά, με το 16άρι, αν έκανες 14/16, έχανες την ευκαιρία για το χρυσό. Πλέον, με το νέο φόρματ, ο σκοπευτής έχει ώρα να καλύψει τη διαφορά».

skeet-changes1

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ