aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΣε μια θάλασσα πιθανοτήτων, κυνηγώντας το απίθανο! (pics & vid)

Σε μια θάλασσα πιθανοτήτων, κυνηγώντας το απίθανο! (pics & vid)

Συμπληρώνοντας ήδη 10 χρόνια ζωής και μετά από 10 συνεχόμενες μεγάλες αποστολές στην ανοιχτή θάλασσα με καγιάκ, το South Evian Gulf team, μία ελληνική κωπηλατική ομάδα με κοινωνική δράση, εκπέμπει το μήνυμα ότι παρά την αβεβαιότητα στην οποία ζούμε, είναι καθήκον μας να κυνηγάμε στόχους απαιτητικούς και όμορφους, που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Στα μελλοντικά της σχέδια είναι και ο περίπλους της ελεύθερης Κύπρου!

«Όταν ξεκίνησα την ομάδα μαζί με τρεις φίλους, το 2010, δεν μπορούσα καν να φανταστώ την εξέλιξή της. Ο σκοπός ήταν απλός. Να αναβιώσουμε μέσα από το καγιάκ, έναν πανάρχαιο τρόπο ταξιδέματος, επιχειρώντας αποστολές εκατοντάδων μιλίων στην ανοιχτή θάλασσα, που θα εξέπεμπαν ταυτόχρονα ένα επίκαιρο, κοινωνικό μήνυμα. Σήμερα, με την ομάδα να αριθμεί ήδη 20 κωπηλάτες και να έχει αφήσει το δικό της στίγμα, τόσο σε ό,τι αφορά τον ναυταθλητισμό στην Ελλάδα, όσο και ως προς τις κοινωνικές δράσεις που υλοποιήσαμε, νιώθω μία μεγάλη ικανοποίηση αλλά και τη διάθεση να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.»

Ελλάδα – Ιταλία με καγιάκ. Η αποστολή του 2020 αφιερώθηκε στην προστασία των θαλασσών.

Αυτά λέει ο ιδρυτής της ομάδας, Άγγελος Χριστοφίδης, ο οποίος πέρσι επιχείρησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη 10η συνεχόμενη αποστολή της ομάδας, το Ελλάδα – Ιταλία με καγιάκ, διασχίζοντας την Αδριατική solo. Η αποστολή των 140 ναυτικών μιλίων διήρκεσε 5 μέρες, με σημείο εκκίνησης την Κέρκυρα και τερματισμό στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, τη μεγαλύτερη πόλη της Magna Grecia. Αφιερώθηκε δε στην προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση και την υπεραλίευση.

Άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φιλοσοφία της ομάδας είναι ο απόλυτος επαγγελματισμός. «Ήταν αυτονόητο από την αρχή ότι δεν θα χωρούσε κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των αποστολών, καθώς η θάλασσα δεν συγχωρεί τους ερασιτεχνισμούς. Ακολουθήσαμε πολύ προσεκτικά και μεθοδικά βήματα στο χτίσιμο της ομάδας, στη στελέχωσή της, στην εκπαίδευση των κωπηλατών, στον εξοπλισμό μας καθώς και στον τρόπο με τον οποίο προβάλλουμε τα εγχειρήματά μας. Προσπαθούμε να δώσουμε στο κοινό που μας παρακολουθεί, τη δυνατότητα να νιώσει λίγη από τη μαγεία της ανοιχτής θάλασσας» υπογραμμίζει ο Χριστοφίδης.

Τα μεγάλα εγχειρήματα στην ανοιχτή θάλασσα αποτελούν το raison d’être της ομάδας. Της πρόσφατης υπερπόντιας αποστολής του 2020, ένα σημαντικό milestone, προηγήθηκε μία σειρά πολυήμερων διασχίσεων σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο, καθώς και στο Κρητικό Πέλαγος, με κορυφαία αποστολή τη διάσχιση ολόκληρης της Ελλάδας, την οποία ο Άγγελος Χριστοφίδης πραγματοποίησε το 2014.

«Τόσο στη θάλασσα, όσο και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις πού πηγαίνεις και να μη σε πτοούν οι αντιξοότητες», δηλώνει ο ιδρυτής του SEGT, Άγγελος Χριστοφίδης.

Το «Ελλάδα 1000 Μίλια», από τους Οθωνούς, το δυτικότερο σημείο της χώρας, έως το Καστελλόριζο, το ανατολικότερο κατοικημένο, διήρκεσε 46 μέρες συνολικά, με σταθμούς σε περισσότερα από 50 νησιά και νησίδες, και υπήρξε μία αποστολή ορόσημο για τον ελληνικό ναυταθλητισμό και τα αθλήματα περιπέτειας. Το 2018 ο πήχης ανέβηκε σημαντικά με ένα εγχείρημα υπέρβασης ορίων, τον κωπηλατικό υπερμαραθώνιο “Non-Stop 100”, 100 ναυτικά μίλια ή 185 χιλιόμετρα αδιάκοπης κωπηλασίας στην απρόβλεπτη θάλασσα του Ευβοϊκού, την οποία ο ιδρυτής της ομάδας διέσχισε με το καγιάκ του μέσα σε 31 ώρες και 45 λεπτά.

Ήδη από το 2014, η ομάδα προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά τη σύζευξη της πραγμα τικής και της ψηφιακής εμπειρίας, μέσα από μία σύγχρονη πλατφόρμα live tracking, που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί την εξέλιξη των αποστολών σε πραγματικό χρόνο.

Το Live Map ενσωματώθηκε στο site της ομάδας, το www.seviangt.gr, όπου επιπλέον μπορεί να βρει κανείς και μία συστηματική αρθρογραφία γύρω από τις κωπηλατικές αποστολές, μία σειρά τεχνικών και ιστορικών άρθρων για το καγιάκ και, επιπλέον, video από τα ταξίδια, από ομιλίες και συνεντεύξεις.

Live tracking για τη ζωντανή παρακολούθηση των αποστολών.

«Κάθε μεγάλη αποστολή είναι ένας πραγματικός αγώνας. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, με πολλές ώρες στο κουπί, συχνά μακριά από τη στεριά και με δύσκολους καιρούς, και θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντεπεξέλθεις με άνεση σε αυτές τις απαιτήσεις, σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά, ενώ θα πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά και το απρόοπτο» αναφέρει ο ιδρυτής της ομάδας, επισημαίνοντας ότι οι προπονήσεις δεν σταματούν ποτέ.

Στον πυρήνα των αποστολών του South Evian Gulf team βρίσκεται βέβαια και η κοινωνική δράση. Κατά τα πρώτα χρόνια οι αποστολές αφιερώθηκαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, μία προσπάθεια που ως στόχο είχε την ενίσχυση της εθνικής δεξαμενής εθελοντών δοτών, στην οποία η Ελλάδα υπολειπόταν σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποστολές επικεντρώθηκαν στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και σε αυτόν τον τομέα θα ενταθούν οι προσπάθειες των κωπηλατών και στα επόμενα ταξίδια τους.

Οι προπονήσεις στην ανοιχτή θάλασσα είναι συνεχείς.

Παρά το γεγονός ότι ο κατεξοχήν σκοπός του SEGT είναι οι μεγάλες αποστολές, οι κωπηλάτες δεν παραλείπουν να δραστηριοποιούνται στη θάλασσα μέσα και από μικρές εξορμήσεις, όλον τον χρόνο, σε Ευβοϊκό, Σαρωνικό, Κορινθιακό, Αιγαίο και Ιόνιο.

«Η ομάδα ξεκίνησε με πάθος για τη θάλασσα και τα θαλάσσια ταξίδια. Η ανάγκη ήρθε από́ την έλλειψη τότε αντίστοιχων κωπηλατικών ομάδων. Καθώς μεγαλώνει και εξελίσσεται, παράλληλα εμπνέει δεκάδες άτομα το χρόνο να βρουν τη δική́ τους θέση στη θάλασσα. Μαζί́ με τα χιλιάδες μίλια που έχουμε διανύσει, έρχονται και οι αμέτρητες εμπειρίες από́ τα ταξίδια. Ο συνδυασμός πάθους και εμπειριών στο υγρό στοιχείο φέρνει ένα σχεδόν μεθυστικό́ μίγμα και αυτό́ για μένα αρκεί́ ώστε να συνεχίσεις» δηλώνει ο Χρήστος Φλεβοτόμος, ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

20 καγιάκερ που αναβιώνουν τη μαγεία του ταξιδιού στην ανοιχτή θάλασσα μόνο με κουπί. Αυτή είναι η ομάδα.

Η ομαδικότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για κάθε νέο μέλος που μπαίνει στην ομάδα, το να θέλει και να μπορεί να συνεργαστεί με άλλους κωπηλάτες για έναν κοινό σκοπό. «Το καγιάκ έχει πλήρωμα έναν κωπηλάτη, η ομάδα όμως μας μεταμορφώνει σε ταξιδευτές που από κοινού φτιάχνουμε την περιπέτεια. Με το καγιάκ έχω επαφή αρκετά χρόνια. Όταν όμως ήρθα στην ομάδα ανακάλυψα μια πολύ δεμένη παρέα πολύ διαφορετικών ανθρώπων, που μαζί τους ανακάλυψα ξανά την χαρά των ταξιδιών» λέει ο Ανδρέας Σανδαλής, ο οποίος προστέθηκε στο δυναμικό των κωπηλατών πέρσι.

Το σύγχρονο θαλάσσιο καγιάκ είναι ένα από τα πλέον αξιόπλοα σκάφη, ικανό για πλεύσεις σε δύσκολους καιρούς

Για τον Αντώνη Σωτηρόπουλο, επίσης νέο κωπηλάτη και ωκεανογράφο στο επάγγελμα, «η ομάδα είναι γνώση, αλληλεγγύη, υποστήριξη, όραμα, ασφάλεια, περιπέτεια και άλλα πολλά. Είναι μια παρέα καλών φίλων, που η ύπαρξή τους κάνει το καγιάκ πιο όμορφο.»

Στο ίδιο μοτίβο, για τον Νικόλα Μελέτη, «χαρά που δεν μοιράζεται είναι μισή χαρά». «Η ομάδα με κάνει να θέλω να γράψω και πάλι σε ένα θρανίο “friends for ever”, είναι οι δυνατές στιγμές, η υποστήριξη, η εμπιστοσύνη, η στοργή και η αμοιβαιότητα ανάμεσά μας», δηλώνει η μία από τις δύο κωπηλάτισσες της ομάδας, Βάσω Μαυρομμάτη, ενώ για τον Γιάννη Θεοδωρίδη «η ομάδα είναι οι πλεύσεις με φίλους σε όμορφα μέρη, οι συζητήσεις και τα πειράγματα, η παγωμένη μπύρα που βγαίνει από το ταμπούκι την κατάλληλη στιγμή, η φωτιά το βράδυ στην παραλία».

Στην επιτυχία της ομάδας σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το diversity σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση του κάθε μέλους. Στο SEGT υπάρχει μετεωρολόγος, η Χρυσούλα Πέτρου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπάρχουν μηχανικοί που αναλαμβάνουν τις επισκευές των σκαφών και του εξοπλισμού, ενώ στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιστορίας του γροιλανδικού καγιάκ, ο Παναγιώτης Κουνιάρης, μελετητής της ιστορίας αυτών των παραδοσιακών σκαφών, ναυπήγησε ο ίδιος ένα κλασικό σκαρί, το οποίο κωπηλατεί κανονικά.

«Τα μάτια που σκανάρουν τα κύματα για να σιγουρευτούν ότι όλοι είναι καλά και τα κοινά όνειρα που φέρνουν προσμονή δεν είναι κάτι που έτυχε. Είναι της ομάδας χαρίσματα», λέει ο κωπηλάτης της ομάδας Γιάννης Παπαπαναγιώτου.

Όπως λέει ο ίδιος «το καγιάκ για τον περισσότερο κόσμο είναι μια μοναχική ενασχόληση, περιορισμένη στα όρια μιας παραλίας. Η ύπαρξη όμως και οι δραστηριότητες της ομάδας αποδεικνύουν πως αυτό δεν ισχύει. Μιας ομάδας από ανθρώπους που δεν βλέπουν τη θάλασσα ως εμπόδιο που χωρίζει τα κομμάτια της στεριάς, αλλά ως δρόμο που τα ενώνει. Και τον δρόμο αυτόν είναι καλύτερα όταν τον διασχίζει κανείς με καλή παρέα».

Εξερεύνηση, περιήγηση, άθληση και πάθος για θαλασσινή περιπέτεια.

Το SEGT ήδη καταστρώνει τα σχέδιά του για τα επόμενα χρόνια, δουλεύοντας αθόρυβα και μεθοδικά, προσηλωμένο στον ίδιο σκοπό. Μέσα από τα περιπετειώδη, κωπηλατικά ταξίδια του, να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη θάλασσα και, κυρίως, να την αγαπήσουν, να τη σεβαστούν και να την προστατεύσουν έμπρακτα, με κάθε τρόπο.

«Από μικρό παιδί θυμάμαι ότι η θάλασσα με τραβούσε με έναν τρόπο ακατανόητο, μαγικό. Νερό. Ταξίδι. Έννοιες τόσο διαφορετικές μα τόσο δεμένες! Πόσο μάλλον όταν το ταξίδι γίνεται όχι μόνο για προσωπική απόδραση αλλά για κάτι πιο πάνω από εσένα» δηλώνει ο κινηματογραφιστής της ομάδας Ορφέας Καλαφάτης.

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας περιλαμβάνεται ήδη και ο περίπλους της ελεύθερης ακτογραμμής της Κύπρου, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ακτών και της θάλασσάς μας, όσο και τη διεθνή προβολή του νησιού, ως ενός από τους πλέον θελκτικούς και ασφαλείς προορισμούς παγκοσμίως για το άθλημα του θαλάσσιου καγιάκ. «Η χαρά της συμμετοχής στην ομάδα πάντα θα συμπορεύεται με τη διάθεση βελτίωσης ημών των ιδίων και του κόσμου που μας περιβάλλει», καταλήγει ο Άγγελος Χριστοφίδης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ