aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Refugee Forum 2018

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ειδικών Ολυμπιακών, συμμετείχε μετά από ειδική πρόσκληση στο Refugee Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, το διήμερο 22-23 Ιανουαρίου 2018. Την Κυπριακή Ομοσπονδία Ειδικών Ολυμπιακών εκπροσωπήσαν οι: Ελένη Ρωσσίδου (National Director), Γιώργος Λεοντίου (Μέλος Δ.Σ.) και ο αθλητής Abdullah Amin.

Το Forumφιλοξενήθηκε από την Special Olympics Europe Eurasia και υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και προσκάλεσε εμπειρογνώμονες για να δώσουν τις δικές τους αναφορές για τους πρόσφυγες, με νοητική αναπηρία. Επίσης παρουσιάστηκαν  διάφορες τεχνικές για όσους χρησιμοποιούν τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση των προσφύγων.

Το συνέδριο περιλάμβανε κεντρικούς ομιλητές, συζητήσεις σε ομάδες και διαδραστικά σεμινάρια για την προβολή βέλτιστων πρακτικών και αποτελεσματικών μοντέλων προγραμματισμού που το κίνημα των Ειδικών Ολυμπιακών επιθυμεί να παρουσιάσει ως σημαντική συμβολή σε αυτό το επείγον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπάρχουν σήμερα περίπου 22,5 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, εκ των οποίων 7,7 εκατομμύρια έχουν αναπηρίες, με περίπου μισό εκατομμύριο άτομα με νοητική αναπηρία (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας). Αυτή η αβέβαιη, αόρατη ομάδα ανθρώπων αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο ανείπωτες μορφές διακρίσεων, κοινωνικής απομόνωσης, εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Υπάρχουν στα περιθώρια, σε έναν ήδη περιθωριοποιημένο πληθυσμό. Το forum στόχευε στην επισημοποίηση σημαντικών δεσμεύσεων που ανέλαβαν παράγοντες ούτως ώστε να υπογραμμιστεί η επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης ώστε να μην μείνει πίσω η ομάδα αυτή στον ευρύτερο προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό.

Στην καρδιά της ημερήσιας διάταξης ήταν οι αθλητές των Special Olympics και οι Ενιαίοι εταίροι, εκ των οποίων ο καθένας μοιράστηκε τις ιστορίες τους, όπως όταν έπρεπε να φύγουν από τις χώρες προέλευσής τους και πώς, ως πρόσφυγες, το πρόγραμμα Unified Sports Special Olympics (όπου τα άτομα με και χωρίς νοητική αναπηρία παίζουν αθλήματα μαζί) ήταν θεμελιώδες για την επιτυχή οικοδόμηση νέων βιωμάτων από τις πιο δύσκολες περιστάσεις. Ο αθλητής των Special Olympics Cyprus Abdullah Amin μοιράστηκε την ιστορία του και τον τρόπο με τον οποίο τα Special Olympics Cyprus τον βοήθησαν να ξεπεράσει την κοινωνική απομόνωση.

Συμμετέχοντας στην ομάδα «Η πρόκληση και η ευκαιρία», η Ελένη Ρωσσίδου, εξήγησε τις επιτυχημένες προσεγγίσεις της Special Olympics Cyprus που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 για την καλύτερη υποστήριξη των προσφύγων, με και χωρίς διανοητικές αναπηρίες, μέσα από τη δύναμη του Unified Sports.

Στην 50η επέτειο τους, τα Special Olympics International μοιράστηκαν το όραμά τους για το μέλλον. Ένα όραμα που το βλέπει να αλλάζει από ένα κίνημα για τους αθλητές σε ένα που προέρχεται από αυτούς. Οι αθλητές τέλος μοιράστηκαν το δικό τους όραμα. Η επανάσταση είναι η ένταξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ