aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑPowerlifting: Σπουδαίες διακρίσεις και ρεκόρ από τρεις Κύπριους στο παγκόσμιο της Μόσχας

Powerlifting: Σπουδαίες διακρίσεις και ρεκόρ από τρεις Κύπριους στο παγκόσμιο της Μόσχας

Τρεις Κύπριοι αθλητές του powerlifting ή αλλιώς δυναμικό τρίαθλο διαπρέπουν σε Κύπρο κι εξωτερικό και παρά το γεγονός πως η χώρα μας δεν είναι γνωστή από αυτό το σπορ, οι εν λόγω εκπροσώποι μας φροντίζουν να την τοποθετούν ολοένα και περισσότερο στον διεθνή χάρτη. Πρόκειται για τους Ανδρέα Μούζουρα, Ραφαήλ Χρίστου και Χρίστο Κωνσταντίνου (Τούης), ο καθένας τους σε διαφορετική κατηγορία, ηλικία και σωματικό βάρος.

Προτού όμως δούμε το «who is who» και σας ενημερώσουμε για τα επιτεύγματα των τριών αυτών αθλητών, να αναφέρουμε κάποια σημαντικά πράγματα που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει για το powerlifting ή αλλιώς δυναμικό τρίαθλο όπως προαναφέραμε. Ο προπονητής τους είναι ο  Άγγελος Ιωάννου και διερμηνέας ο Μιχάλης Αρζουμανίδης.

Το powerlifting είναι εμπνευσμένο από την άρση βαρών γιατί έχει περίπου τους ίδιους κανονισμούς με την μόνη διαφορά ότι το powerlifting αποτελείται από τρεις βασικές κινήσεις, ενώ η άρση βαρών από δύο πιο τεχνικές κινήσεις εκτέλεσης. Ο αθλητής καλείται να εκτελέσει τρεις μέγιστες προσπάθειες, στην κάθε κίνηση ξεχωριστά, μαζεύοντας το μεγαλύτερο πιθανό σύνολο. Το μεγαλύτερο σύνολο της κάθε κατηγορίας κερδίζει. Επίσης, για τον νικητή της διοργάνωσης (overall) ανάμεσα από όλες τις κατηγορίες σωματικού βάρους δημιουργείται μια φόρμουλα που ανάλογα με το σωματικό βάρος του αθλητή και το μέγιστο σύνολο του, υπολογίζει τον μέσο όρο της δύναμης του με τα wilks points.

Οι τρεις αθλητές ταξίδεψαν πρόσφατα στη Μόσχα για να λάβουν μέρος στους παγκόσμιους αγώνες της WRPF (World Raw Powerlifting Federation). Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται και η έδρα της παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Φέτος ήταν το 5ο συνεχές πρωτάθλημα της ομοσπονδίας και η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τους τρεις αθλητές που με τιμή να παρευρέθηκαν εκεί ανάμεσα σε 2.000 αθλητές από 48 διαφορετικές χώρες και οι αγώνες αυτοί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στον χώρο του powerlifting.

Ο Αντρέας Μουζουρας κατηγορίας «Μάστερ» 40-49 στο σωματικό βάρος 100 κιλών, αγωνίστηκε στο Powerlifting Raw (με καλτσάκι στα γόνατα) και κατέκτησε την 1η θέση με το σύνολο τωον 600 κιλών.

Ο Ραφαήλ Χρίστου κατηγορίας «Junior» 20-23 στο σωματικό βάρος 90 κιλών αγωνίστηκε στο Powerlifting Raw (με καλτσάκι στα γόνατα) Drug Tested και κατέκτησε την 2η θέση. Επίσης αγωνίστηκε στο Push & Pull (το σύνολο στις πίεσης πάγκου και άρσης θανάτου) Drug Tested με σύνολο 535 κιλά και 365 κιλά αντίστοιχα.

Ο Χρίστος Κωνσταντίνου (Τούης) κατηγορίας «Open» 24-39 στο σωματικό βάρος τον 75 κιλών αγωνίστηκε στο Powerlifting with Knee Warps (δεμένα γόνατα) Drug Tested κατέκτησε την 1η θέση με σύνολο των 712.5 κιλών. Κατέκτησε επίσης την 1η θέση στο ατομικό Deadlift 75 κιλών και την 1η θέση Overall (από όλους) ανεξάρτητα σωματικού βάρους στο αγώνισμα Powerlifting with Knee Warps Drug Tested.

Ακόμη μια πρωτιά κατέκτησε στο Powerlifting with Knee Warps Non Tested γιατί είχε δηλώσει να μετρήσει το αποτέλεσμα και σε αυτήν την κατηγορία. Ακόμα κατέκτησε 3η θέση στο Overall Raw Deadlift Drug Tested ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Τέλος κατέρριψε 3 παγκόσμια ρεκόρ στην κατηγορία του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ