aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΠαίρνει το όνομα της Καρολίνας Πελενδρίτου το Έπαθλο Hercules Κορυφαίος Παρά-Αθλητής

Παίρνει το όνομα της Καρολίνας Πελενδρίτου το Έπαθλο Hercules Κορυφαίος Παρά-Αθλητής

Την απόφαση όπως το Έπαθλο Hercules Κορυφαίοι Παρά-Αθλητές, το οποίο απονέμεται από το 2007, μετονομαστεί σε Έπαθλο Hercules «Καρολίνα Πελενδρίτου» Κορυφαίοι Παρά-Αθλητές, προς τιμή της σπουδαιότερης Παρα-Αθλήτριας της Κύπρου, πήρε το Δ.Σ. της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ).

Η Πελενδρίτου, η οποία είναι κάτοχος έξι Παρά-Ολυμπιακών μεταλλίων, τα τρία εκ των οποίων χρυσά, κατέκτησε το συγκεκριμένο έπαθλο δεκατρείς φορές, ενώ στην 49η Γιορτή των Αρίστων, πριν ένα χρόνο, τιμήθηκε με το Αριστείο της ΕΑΚ, την ύψιστη διάκριση της Οργάνωσης. Σημειώνεται ότι το 2022 η Πελενδρίτου κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για άτομα με αναπηρία.

Η Καρολίνα θα είναι παρούσα στην 50ή Γιορτή των Αρίστων, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, στις 21:00 (ΡΙΚ2/HD) στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, και θα απονείμει το Έπαθλο.

Το Έπαθλο Hercules «Καρολίνα Πελενδρίτου» Κορυφαίοι Παρά-Αθλητές για το 2022 θα δοθεί στον Χρίστο Μισό, ο οποίος στην χρονιά που πέρασε κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας για άτομα με αναπηρία, το οποίο διεξήχθη στη Ρώμη, επίδοση που είχε επιτύχει και το 2018, ενώ το 2019 είχε κατακτήσει το αργυρό στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο Χρίστος Μισός διαγωνίζεται στην κατηγορία V1 που αφορά άτομα με ελάχιστη ορατότητα. Στον τελικό έχασε από το Νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης, Βέλγο Ruben Vanhollebeke. Στον ημιτελικό απέκλεισε τον Ιταλό Matteo Panariello, ο οποίος εν τέλει κατέκτησε το χάλκινο, επικρατώντας στο μικρό τελικό. Ο 44χρονος σήμερα Μισός, που είναι Νο2 στον κόσμο, διαγνώστηκε στα 31 του χρόνια με αυτοάνοσο νόσημα που τρία χρόνια αργότερα του στέρησε την όρασή του. Διαμένει στην Ορμήδεια όπου και προπονείται με τον Ανδρέα Ονουφρίου, έχοντας διαμορφώσει ειδικά έναν χώρο προπόνησης. Στόχος του είναι να προσελκύσει και άλλα άτομα με οπτική αναπηρία στο άθλημα της Τοξοβολίας.

Για να γίνει εφικτή η διοργάνωση της 50ής Γιορτής Αρίστων, καθοριστική είναι η στήριξη των χορηγών και υποστηρικτών της ΕΑΚ.

Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου.

Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts, CNP CYPRIALIFE, Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Carlsberg.

Τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται η τελετή.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για την τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση.

Το χορηγό φιλοξενίας Altius Boutique Hotel.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την καταμέτρηση της ψηφοφορίας των κορυφαίων.

Οι τιμητικές διακρίσεις

Στα πλαίσια της Γιορτής των Αρίστων η ΕΑΚ θα απονείμει και τρεις τιμητικές διακρίσεις. Στους Ηλία Κουνελλέ και Αντώνη Δημητρίου για την παρουσία τους στο Eurobasket 2022 όντας οι πρώτοι διαιτητές από το νησί που έβαλαν το όνομά τους στη λίστα με τους ρέφερι που σφύριξαν στην τελική φάση της διοργάνωσης. Ο πρώτος διαιτήτευσε στον όμιλο της Κολονίας, ενώ ο δεύτερος ήταν κομισάριος στον όμιλο που έγινε στην Πράγα.

«Η συμμετοχή μου στο Eurobasket 2022 ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου μέχρι τώρα. Απόλαυσα το κάθε λεπτό και θα δουλέψω σκληρά για να πετύχω και άλλες τέτοιες διακρίσεις» λέει ο Ηλίας Κουνελλές και προσθέτει: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΑΚ για την μεγάλη τιμή που μου κάνει να με συμπεριλάβει στους κορυφαίους στην 50ή γιορτή των Αρίστων».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Δημητρίου σημειώνει: «Ευχαριστώ την ΕΑΚ για την τιμή προς το πρόσωπό μου να βραβεύομαι ανάμεσα σε κορυφαίους αθλητές, προσωπικότητες και άλλους παράγοντες του αθλητικού χώρου. Η βράβευση αυτή καθώς και η συμμετοχή μου στη τελική φάση του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης 2022, συμπίπτει με τα 30 χρόνια ανάμειξής μου στο χώρο της διαιτησίας και αποτελεί μια ηθική επιβράβευση των προσπαθειών μου στο πολύ δύσκολο και απαιτητικό αυτό χώρο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Η τρίτη τιμητική βράβευση αφορά την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (KOK), που κατάφερε να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή ενός ομίλου του Εurobasket 2025 στην Κύπρο. «Η ανάληψη του Ευρωμπάσκετ του 2025 φάνταζε σαν μακρινό και άπιαστο όνειρο, όμως δουλέψαμε μεθοδικά και οργανωμένα και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της FIBA Europe» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Μουζουρίδης και συμπληρώνει: «Δεν ήταν εύκολη η διαδρομή μας για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ξεπεράσαμε τα όρια της Κύπρου και είμαστε εδώ και καιρό σε πορεία οργάνωσης για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση που έρχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία της ομάδας που ενεργοποιείται για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, είμαστε βέβαιοι ότι θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και θα είναι όλα άψογα στη διοργάνωση που θα γίνει στη Λεμεσό».

Τέλος, το Έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη» το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από τον ΚΟΑ και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στον Αθλητισμό, φέτος θα το παραλάβει η Ελένη Ρωσσίδη, που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει στον τομέα της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού, ενώ μεταξύ άλλων είχε ενεργή συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των Ειδικών Ολυμπιακών τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ