aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΟ θετικός απολογισμός των Παραολυμπιακών Αγώνων

Ο θετικός απολογισμός των Παραολυμπιακών Αγώνων

Η παρουσία της Κυπριακής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν για άλλη μια φορά πετυχημένη, αφού στόχος μας ήταν να λάβουμε μέρος σε τελικούς αγώνες στα αγωνίσματα που είχαμε συμμετοχή.

Οι επιτυχίες που είχαμε σε προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμιους ή πανευρωπαϊκούς αγώνες  με την κατάκτηση μεταλλίων και την κατάρριψη παγκόσμιων επιδόσεων, μας έδιδε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι και σε αυτή την Παραολυμπιάδα θα ανεβαίναμε στο βάθρο.

Η μικρή Κύπρος έλαβε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με δύο αθλητές. Την Καρολίνα Πελεντρίτου στην κολύμβηση, τον Αντώνη Αρέστη στον στίβο. Στην 2η μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου μετά τους Ολυμπιακούς έλαβαν μέρος περισσότεροι από  4500 αθλητές από 170 χώρες σε 22 αθλήματα.

Η Καρολίνα Πελεντρίτου αγωνίστηκε στην κατηγορία SB13 100μ Πρόσθιο παρόλο του ότι η κατηγορία της είναι η SB12.  Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή και η Διοργάνωση Rio 2016 αποφάσισαν όπως η αθλήτρια μας αγωνιστεί στην SB13 μιας και δεν εξασφάλισε καμία άλλη αθλήτρια το όριο πρόκρισης για το Ρίο από την κατηγορία της.

Η κατηγορία της αθλήτριας μας SB12 μεταφράζεται σε 95% απώλεια όρασης ενώ η SB13 μεταφράζεται σε 90% απώλεια όρασης.  Ο αγώνας που έδωσε η πρωταθλήτρια μας ήταν συναρπαστικός έχοντας υπόψη μας και το θέμα υγείας που πέρασε λίγες ημέρες πριν την μετάβαση της στο Ρίο. Στα προκριματικά με χρόνο 1:20.72 προκρίθηκε στον τελικό στην 5η θέση.

Ο προκριματικός προμήνυε ένα ακόμη πιο συναρπαστικό τελικό αφού υπήρξε κατάρριψη Παγκοσμίου Ρεκόρ από την Γερμανίδα αθλήτρια  Krawzow Elena με χρόνο 1:17.25. Η αθλήτρια μας φαινόταν εξουθενωμένη και τα προγνωστικά δεν ήταν καλά αλλά ήταν σίγουρο ότι δεν θα παραδιδόταν στην κούραση.

Και όντως στον τελικό του αγωνίσματος της με λιονταρίσια ψυχή έκανε το αδύνατο δυνατό, υπερασπίστηκε τον τίτλο της. Στο δεύτερο πενηντάρι προσπέρασε δύο αθλήτριες φτάνοντας στον τερματισμό στην 3η θέση για 20 εκατοστά του δευτερολέπτου όμως η Αμερικανή αθλήτρια Young Collen με χρόνο 1:17.02 κατέκτησε την 3 θέση.

Η Παραολυμπιονίκης μας με παλικαρίσια ψυχή και χρόνο 1:17.22 κατέκτησε την τιμητική 4η θέση. Το χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε η αθλήτρια Amilova Fotimakhon από του Uzbekistan με χρόνο 1:12.45 καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ και την δεύτερη θέση κατέκτησε η αθλήτρια Redeferin Rebecca από την Μεγάλη Βρετανία με χρόνο 1:13.81 καταρρίπτοντας το Ευρωπαϊκό Ρεκόρ.

14079953_10209036721928221_9046489747471924628_nΘεωρούμε την επίδοση της Καρολίνας άθλο μετά από την ταλαιπωρία που επέστη με την ίωση που πέρασε. Με την ψυχική δύναμη που διαθέτει και του πείσματος που χαρακτηρίζει την αθλήτρια μας για τη νίκη απέδειξε το πόσο μεγάλη αθλήτρια είναι. Το γεγονός ότι ήταν αήττητη στην κατηγορία της τα τελευταία 12 χρόνια αποδεικνύει περίτρανα την ποιότητα της αθλήτριας.

Ο Αντώνης Αρέστη έλαβε μέρος στο στίβο στα 400 μέτρα στην κατηγορία Τ47. Όπως ο ίδιος δήλωσε πριν τους αγώνες πρωταρχικός στόχος του ήταν να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος του. Μετά από μεγάλη αγωνιστική απουσία λόγο τραυματισμών κατάφερε για 3η συνεχόμενη φορά να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Στους προκριματικούς με χρόνο 50:42 καλύτερη φετινή του επίδοση προκρίθηκε στον τελικό. Τέλειωσε την κούρσα του τελικού στην 7η θέση με επίδοση 50.07 καλύτερο χρόνο από τα προκριματικά και στα τελικά αποτελέσματα λόγο αποκλεισμού του αθλητή στην 6η θέση η τελική κατάταξη του Αντώνη στον τελικό ήταν η 6η θέση.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Blanco Ernesto 48.79, το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Βραζιλιάνος  αθλητής Ferreira dos Santos Petrucio με χρόνο48.87 και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο αθλητής Matzinger Gunther με χρόνο 48.95.  Η 6η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι σίγουρα μια πολύ καλή θέση για τον αθλητή μας και ακόμα ένας λόγος για να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Μία 4η θέση και μία 6η θέση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες με συμμετοχή μόνο 2 αθλητών θεωρείται για μάς μεγάλη επιτυχία. Αυτή η επιτυχία ανήκει πρώτα  στους αθλητές και τις οικογένειες τους γιατί όλοι γνωρίζουμε τις θυσίες που χρειάζονται για να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο όμως πιστεύουμε ότι  αυτή η επιτυχία οφείλεται επίσης στο: πολύ καλό κλίμα που επικράτησε  κατά την διάρκεια των αγώνων και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ αθλητών και  προπονητών.

Την  παρουσία του Τάσου Προκοπίου Εκπροσώπου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, την παρουσία μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ της ΚΕΠΕ, και τη συμπαράσταση που είχαν οι αθλητές μας από την αγάπη του κόσμου. Η εμφάνιση και συμπεριφορά των αθλητών, προπονητών και συνοδών μας εντός και εκτός γηπέδων υπήρξε άριστη και αθλητοπρεπείς.

14249745_1859078004326701_8623678813660521013_oΘα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για την οικονομική στήριξη που προσέφερε στους αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους αλλά και σε όλη την στήριξη που παρέχει στην ΚΕΠΕ για την απρόσκοπτη συμμετοχή της ομάδας μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε προς όλους τους Χορηγούς της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρώτο Μεγάλο Χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, που εκτός από την χορηγία της προς την ΚΕΠΕ, στηρίζει με άλλα επιπλέον ποσά τους αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας.

Ευχαριστίες προς τους Μεγάλους Χορηγούς την RCB BANK, την εταιρεία Medaquotes, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, την εταιρεία LGS Handling και την εταιρεία Photos Photiades που με την στήριξη τους καταφέραμε να παρέχουμε όλα τα απαιτούμενα για μια αξιοπρεπή παρουσία της ομάδας μας στο Ρίο.

Είμαστε σίγουροι, ότι οι πιο πάνω εταιρείες και Οργανισμοί θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν και τις επόμενες χρονιές, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Ο στόχος της ΚΕΠΕ είναι να έχουμε περισσότερες συμμετοχές, σε Πανευρωπαικούς και Παγκόσμιους αγώνες και φυσικά την συμμετοχή μας στην επόμενη Παραολυμπιάδα με περισσότερους αθλητές.

Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι εφικτή αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον Στρατηγικό μας σχεδιασμό. Η υλοποίηση και επιτυχία αυτού του σχεδιασμού εξαρτάτε από την οικονομική ευρωστία της ΚΕΠΕ. Το κράτος, μέσο του ΚΟΑ, είναι ο κυριότερος αιμοδότης μας αλλά η χορηγία αυτή δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει όλες τις ανάγκες και υποχρεώσεις και για αυτό το λόγο ζητούμε όπως μικρές και μεγάλες εταιρείες όπως έρθουν αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή.

Ο αγώνας δεν σταματά ποτέ. Οι αθλητές αλλά και όλοι εμείς που αποτελούμε το Παραολυμπιακό κίνημα στην Κύπρο κοιτάζουμε μπροστά και  έχουμε βάλει νέους στόχους για τους αγώνες που  έρχονται για τους Παραολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο. Συγχαρητήρια ξανά στους αθλητές και στις οικογένειες τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ