aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΟ Κύπριος παγκόσμιος πρωταθλητής στο ψαροντούφεκο εκφράζει την περηφάνεια του!

Ο Κύπριος παγκόσμιος πρωταθλητής στο ψαροντούφεκο εκφράζει την περηφάνεια του!

ΤΗΣ ΔΕΣΜΠΟΙΝΑΣ ΨΥΛΛΟΥ

Λαμπερή έκανε, ο Γεώργιος Βασιλείου, την πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στο 38ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ελεύθερη Κατάδυση με Ψαροτούφεκο (Spearfishing), κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Ο αγώνας διήρκησε δύο ημέρες, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου και διεξήχθη στη Σύρο. Ο Κύπριος αθλητής, παρά τις υψηλές απαιτήσεις του αθλήματος και τον μεγάλο ανταγωνισμό, κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση αλλά και να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 75 αθλητές από 25 χώρες του κόσμου.

Με καταγωγή από τη Λεμεσό και πατέρα πρόσφυγα, ο 33χρονος πρωταθλητής ανέπτυξε ήδη από την παιδική του ηλικία στενούς δεσμούς με τη θάλασσα. «Ασχολούμουν πάντα, όμως, λίγο μετά τα 20 μου χρόνια, αφού τελείωσα με τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, έκανα μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης. Το αθλητικό ψαροτούφεκο το ξεκίνησα τα τελευταία 10 χρόνια και είμαι αυτοδίδακτος», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Βασιλείου, είναι ο πρωταθλητής του αγωνίσματος στην Κύπρο από το 2010. Στις προηγούμενες επιτυχίες του Γεώργιου Βασιλείου συγκαταλέγεται η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο First Atlantic International Master, στην Πορτογαλία το 2013, της πρώτης θέσης στο Spearfishing Champion League στη Λήμνο το 2014 και της δεύτερης θέση στο Spearfishing Champion League, στο Καστελόριζο το 2008. Από την περσινή του συμμετοχή στο ευρωαφρικανικό πρωτάθλημα spearfishing της Ισπανίας, κατακτώντας τη 10η θέση, εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Όπως ανέφερε ο χρυσός αθλητής, δεν έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει στις προπονήσεις, τον χρόνο που χρειάζεται. Καθώς δεν έχει θεωρηθεί επαγγελματίας αθλητής δεν λαμβάνει καμία χρηματοδότηση ή χορηγία, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει τον βιοπορισμό του αλλά και τις οικονομικές ανάγκες του αθλήματος από την εργασία του ως ιδιωτικός υπάλληλος. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαθέτει για προετοιμασία μόνο τα Σαββατοκύριακα, και αυτά όποτε το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και δεν υπάρχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.

Σε αντίθεση με αρκετούς ανταγωνιστές του, ο Γεώργιος Βασιλείου, δεν μπόρεσε να βρεθεί πολύ καιρό νωρίτερα στη Σύρο, ώστε να εξερευνήσει τις θάλασσες και τον βυθό του νησιού. «Έφτασα στη Σύρο δύο εβδομάδες πριν από τον αγώνα και επί της ουσίας είχα μόλις έξι μέρες για αναγνώριση. Από τη στιγμή που τα έξοδα της αποστολής ήταν δικά μας δεν υπήρχε άλλη επιλογή», είπε.

Ο Γεώργιος Βασιλείου γνώριζε ότι θα τα καταφέρει: «Ήξερα ότι θα ανεβώ στο βάθρο, αλλά δεν μπορούσα να μαντέψω σε ποια θέση, διότι όλοι ήταν πολύ ικανοί και επαγγελματίες. Με βοήθησε πολύ που ήμουν στον χώρο μου, στη Μεσόγειο, σε νερά που ξέρω να ψαρεύω. Ήταν οι πρώτοι τέτοιου είδους αγώνες στην Ελλάδα και συνέπεσε με την πρώτη φορά που και η Κύπρος συμμετείχε σε αυτούς».

Για την ομορφιά του αθλήματος, μιλά με δέος: «Είσαι στον βυθό, με μία αναπνοή και σε μεγάλα βάθη. Ενώ το σώμα σου δέχεται πίεση από το περιβάλλον και καταπονείται, η ψυχή σου ηρεμεί. Απολαμβάνεις την απόλυτη σιωπή. Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα!».

Στα 40-60 μέτρα με μιαν αναπνοή

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ελεύθερη Κατάδυση με ψαροτούφεκο είναι ο σημαντικότερος και σπουδαιότερος θεσμός του συγκεκριμένου αθλήματος. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημέρες, από πέντε ώρες την κάθε φορά και μέσα σε προκαθορισμένες θαλάσσιες περιοχές (τράπεζες αγώνα). Υπάρχουν κανονισμοί για την ανακήρυξη του νικητή, ο οποίος προκύπτει από τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσει. Σε αυτή μετρούν μόνο ψάρια από κάποιο συγκεκριμένο βάρος και άνω, ενώ σημασία έχει και το είδος τους.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μίλησε στον «Φ» για τον αγώνα: «Την πρώτη ημέρα του αγώνα ήμουν στην τρίτη θέση. Τη δεύτερη μέρα κατάφερα να φτάσω στην πρώτη, με πέντε ψάρια βάρους 2-13 κιλών». Το άθλημα του υποβρύχιου ψαρέματος γίνεται με άπνοια (κράτημα της αναπνοής), χωρίς μπουκάλες οξυγόνου για υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται από τα δυσκολότερα αγωνίσματα. «Με μία αναπνοή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο αθλητής, κατέβηκε τις δύο ημέρες του αγώνα μέχρι τα 40-60 μέτρα βάθος, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα σκληρός και οι απαιτήσεις είχαν εκτοξευτεί.

«Εκεί είναι η δυσκολία του αθλήματος. Πρέπει, ενώ βρίσκεσαι στην πίεση του αγώνα, να διατηρηθείς χαλαρός και ήρεμος, ώστε να ρίξεις με αυτό τον τρόπο τους παλμούς της καρδίας και να φτάσεις στην άπνοια», εξηγεί.

Δείτε κάποια βίντεο από τη γενική δράση του Βασιλείου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ