aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΜία 24χρονη μητέρα  ετοιμάζεται για το Ρίο

Μία 24χρονη μητέρα  ετοιμάζεται για το Ρίο

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΨΥΛΛΟΥ

Παρά το γεγονός ότι τα κοινωνικά στερεότυπα περιορίζουν τις γυναίκες και ιδίως τις μητέρες και συχνά τις τοποθετούν μακριά από υψηλόβαθμες θέσεις ή την καριέρα, η Άντρη Χριστοφόρου φαίνεται να αποτελεί μία λαμπερή εξαίρεση.

Σε ηλικία μόλις 24 ετών, αφού ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές της, συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, έγινε μητέρα και θα αγωνιστεί σε δύο μήνες ως πρωταθλήτρια της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο άθλημα ποδηλασία δρόμου.

Με σύμμαχους, πέραν της ιδιοσυγκρασίας της, την οικογένεια, τον σύζυγο και τον προπονητή της, ξεκινάει το μακρύ της ταξίδι. Στόχος της, όταν βρεθεί στην Ολυμπιάδα, να φτάσει στην τερματική γραμμή όντας απολύτως σίγουρη ότι έχει δώσει το 100% του εαυτού της, των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της. Όπως χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξή της στον «Φ», «Θέλω να μείνω ικανοποιημένη από την επίδοσή μου, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω κάποια θέση. Στόχος μου είναι να ξεπεράσω εμένα».

Η πρώτη της επαφή με το ποδήλατο έγινε στο χωριό της όταν ήταν ακόμη μαθήτρια δημοτικού, όπου ίδρυσαν έναν όμιλο ποδηλασίας. Ήταν μία ερασιτεχνική προσπάθεια που φάνηκε αρκετή για να αγαπήσει το άθλημα. Συνέχισε να το κυνηγάει. Απέκτησε συναθλητές, αλλά και εγκάρδιους φίλους. Ήταν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή της. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο ότι ακόμη και ο σύζυγός της και πατέρας του παιδιού της είναι αθλητής ολυμπιακού επιπέδου της ποδηλασίας.

«Μετά από κάποιες αθλητικές μου επιτυχίες στην Κύπρο, συνειδητοποίησα ότι μπορώ να τα καταφέρω. Με τη βοήθεια του προπονητή μου ξεκίνησα να αγωνίζομαι και στο εξωτερικό», εξήγησε η Άντρη. Ενσωματώθηκε μάλιστα και στην εθνική ομάδα.

Έχει συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα Νέων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σιγκαπούρης, στην ηλικία των 18. «Στην πραγματικότητα, με τη συμμετοχή μου στους Αγώνες της Βραζιλίας εκπληρώνεται ένα όνειρο ζωής», είπε με τα χείλη της χαμογελαστά.

2Η μητρότητα μου δίνει δύναμη

«Η αλήθεια είναι ότι με την εγκυμοσύνη μου παραιτήθηκα λίγο. Θεώρησα ότι δεν είναι εύκολο να συμβεί. Με πήγε πίσω, αφού για 1,5 χρόνο έμεινα εκτός προπονήσεων και φυσικά εκτός αγώνων. Αυτό δεν περιόρισε απλώς τον χρόνο προετοιμασίας της σωματικής διάπλασης και της τεχνικής, αλλά και τη δυνατότητα να έχω εικόνα για το σημείο στο οποίο βρίσκομαι. Όταν μπόρεσα να επιστρέψω στο πετάλι, είχα μόλις επτά μήνες στη διάθεσή μου. Πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, αλλά πολύ μεγάλη η θέληση», τόνισε με πείσμα.

Προσέθεσε επιπλέον: «Με τη μητρότητα σωματικά είμαι κουρασμένη, όμως ψυχικά αντλώ τεράστια δύναμη. Πρέπει να αφιερώνω μέρες και ώρες στην προετοιμασία και υπάρχουν φορές που θέλω περισσότερο χρόνο με το παιδί και που θεωρώ ότι δεν είμαι μαζί του όσο χρειαζόμαστε και εκείνο και εγώ. Όταν επιστέφω από την προπόνηση ή από αγώνες του εξωτερικού, όλα γίνονται ευκολότερα. Επιμένω περισσότερο στον στόχο. Η μητρότητα μού δίνει δύναμη!».

Αν ρωτούσες την Άντρη επτά μήνες νωρίτερα για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα σου απαντούσε ότι δεν μπορεί να συμβεί, ότι είναι πολύ δύσκολο μετά την εγκυμοσύνη.

3141 χιλιόμετρα διαδρομή

Για να πετύχει τη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα χρειαζόταν καθημερινά προπόνηση δρόμου για 4-5 ώρες, συν της γυμναστηριακής προπόνησης. Αναγκαία είναι και η συμμετοχή σε αγώνες, οι οποίοι πάντα λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, καθώς μέσα από αυτούς έρχεται η πραγματική βελτίωση στις επιδόσεις και στην αθλητική κατάσταση.

Η προπόνηση προγραμματίζεται βάσει των αναγκών του αγώνα, των στόχων του αθλητή και του ταλέντου του. «Στους Ολυμπιακούς του Ρίο, πρέπει να διανύσουμε απόσταση 141 χιλιομέτρων και μία ανηφόρα σχεδόν δύο φορές όσο από τη Λεμεσό στο Τρόοδος», περιέγραψε.

Το αγώνισμά της, η ποδηλασία δρόμου, είναι άθλημα αντοχής και η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα προϋποθέτει την ύπαρξη ομάδας 4-6 ατόμων. Καθώς η Κύπρος δεν διαθέτει αρκετές αθλήτριες ώστε να κατέβουν στους Ολυμπιακούς, η Άντρη θα αγωνιστεί με μία ιταλική ομάδα, με την οποία έχει συνάψει και συμβόλαιο. Τα χρώματα της στολής της θα έχουν εκείνα της κυπριακής σημαίας, καθώς είναι η πρωταθλήτρια της Κύπρου.

Δεν πρόκειται για ένα μοναχικό άθλημα, όπως εξηγεί, αλλά για άκρως ομαδικό: «Δουλεύει όλη η ομάδα για να προκριθεί ένας, ο οποίος έχει επιλεγεί από τον προπονητή ανάλογα με τις απαιτήσεις της κούρσας. Υπάρχει συνεργασία, τακτική και σχεδιασμός».

Το ταξίδι της Άντρης Χριστοφόρου ξεκινάει στις 29 Ιουλίου. Στις 30 την περιμένει ένας αγώνας στο Λονδίνο και την επόμενη μέρα θα πετάει προς τη Βραζιλία: «Πρέπει να βρισκόμαστε εκεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Θα αγωνιστούμε στην ποδηλασία δρόμου γυναικών στις 7 Αυγούστου», είπε με τη γλυκιά ανυπομονησία κάποιου που έχει δουλέψει σκληρά για κάτι που επιθυμεί πολύ.

Η επιτυχία στο Ισραήλ άνοιξε τον δρόμο

«Ο λόγος που ξεκίνησα και που τελικά κατάφερα να προκριθώ στους αγώνες του Ισραήλ, οι οποίοι και μου έδωσαν τους βαθμούς για την εξασφάλιση της συμμετοχής μου στην Ολυμπιάδα, ήταν ο σύζυγός μου. Ο Μάριος (πρόκειται για τον Μάριο Αθανασιάδη, αθλητή της Ορεινής Ποδηλασίας) γνωρίζει από τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 πώς είναι να συμμετάσχεις. Το πόσο σπουδαία εμπειρία και τιμή είναι για έναν αθλητή. Σημαντική ήταν και η συμβολή του προπονητή μου, Μιχάλη Χατζηιωάννου. Πίστεψαν σε εμένα!», είπε με ευγνωμοσύνη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ