aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΜεγάλη επιτυχία για τον Μπαλαρτζισβίλι, 5ος στο Πανευρωπαϊκό Τζούντο U21!

Μεγάλη επιτυχία για τον Μπαλαρτζισβίλι, 5ος στο Πανευρωπαϊκό Τζούντο U21!

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της καριέρας του πέτυχε την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι! Ο 18χρονος Κύπριος τζουντόκα πήρε την 5η θέση στα μέχρι 66 κιλά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο U21, που διεξάγεται (9-12/09) στο Λουξεμβούργο.

Ο πρωταθλητής μας έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά και έφτασε, μέσω του ρεπεσάζ, μέχρι τον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, εκεί όπου πάλεψε στα ίσα με το Νο8 του κόσμου στα Junior (U21), Vladyslav Kazimirov από την Ουκρανία, όπου όμως ηττήθηκε με waza-ari. Η πορεία του μέχρι τον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο αναμένεται να του δώσει αρκετούς βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, για να τον ανεβάσει σημαντικά, από το Νο35 που βρίσκεται σήμερα. Και όλα αυτά, ενώ έχει ακόμη τρία χρόνια μπροστά του στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

Για τον Μπαλαρτζισβίλι, το 2021 έχει ήδη ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, αφού αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ανδρική κατηγορία των δύο μεγάλων διεθνών διοργανώσεων. Πρώτα τον Απρίλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία (όπου μάλιστα έκανε και νίκη!) και μετά τον Ιούνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ουγγαρία. Ο ίδιος και ο προπονητής του Χρίστος Χριστοδουλίδης, έχουν θέσει ως στόχο τους, τη διεκδίκηση της πρόκρισης στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21, συμμετείχαν 42 τζουντόκα στα -66 κιλά, με τον Γιώργο να ήταν Νο19 του ταμπλό. Πέρασε άνευ αγώνα τον α’ γύρο, ενώ στη συνέχεια νίκησε τον Khusein Dudorkhanov από τη Νορβηγία και τον Akos Barczikay από την Ουγγαρία για να περάσει στα προημιτελικά, για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Εκεί δέχθηκε την ήττα από τον (μετέπειτα αργυρό), Kantemir Kodzov από τη Ρωσία, Νο3 του κόσμου. Ο Κύπριος είδε στα μάτια τον 20χρονο Ρώσο, τον πίεσε αρκετά και έδειξε ότι είχε τα φόντα να τον νικήσει, με τον Kodzov τελικά να παίρνει την πρόκριση οριακά με waza-ari.

Ο Μπαλαρτζισβίλι είχε έτσι την ευκαιρία να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο μέσω του ρεπεσάζ. Στον πρώτο γύρο του ρεπεσάζ, κέρδισε τον Ολλανδό Dylan Van Der Kolk, No4 της παγκόσμιας κατάταξης, με ένα φανταστικό ippon, αφού στην αρχή της λαβής, ο Κύπριος βρισκόταν στον αέρα (!), μετά από ενέργεια του αντιπάλου. Το τελευταίο εμπόδιο για το χάλκινο ήταν ο Ουκρανός Vladyslav Kazimirov, με τον Γιώργο να ήταν ισάξιος του, αλλά στο τέλος να μένει στην 5η θέση, έχοντας δεχθεί ένα waza-ari.

Για τον Μπαλαρτζισβίλι, η 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 αποτελεί επιτυχία ανάλογη του χάλκινου που πήρε το 2019 στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων και του αργυρού που πήρε το 2017 στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων. Θυμίζουμε ότι ο 18χρονος Κύπριος συμμετείχε το 2018 στους 3ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες και έχει κατακτήσει σειρά μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Κύπελλα Νέων και Εφήβων. Από το 2021 ξεκίνησε να συμμετέχει σταθερά και σε διοργανώσεις Ανδρών, με τελικό στόχο την πρόκριση στο «Παρίσι 2024».

Την πρώτη ημέρα της δράσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, άλλη δύο Κύπριοι ρίχτηκαν στη μάχη. Στα -66 κιλά, ο Λουκάς Λουκά πέτυχε το μεγάλο στόχο της κατάκτησης της 9ης θέσης, έχοντας περάσει άνευ αγώνα τον α’ γύρο και στο β’ γύρο επικράτησε του Tristan Frei από το Λιχτενστάιν. Στον 3ο γύρο αντιμετώπισε στα ίσα τον Yevhen Honcharko από την Ουκρανία, δεχόμενος όμως την ήττα.

Στα -52 κιλά γυναικών, η Χάρις Ιορδάνου έχασε στον α’ γύρο από την Gabriela Dimitrova της Βουλγαρίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ