aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑKulhavy και Michiels κέρδισαν τα «Αυξέντεια»

Kulhavy και Michiels κέρδισαν τα «Αυξέντεια»

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ανήκουν τα 21α «Αυξέντεια», το πιο σημαντικό σκέλος του Cyprus Sunshine Cup, που ολοκληρώνονται κάθε χρόνο στο Μαχαιρά, ανήμερα του μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Τα «Αυξέντεια», ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς αγώνες Mountain Bike στον κόσμο (βάσει των βαθμών που δίνει στην παγκόσμια κατάταξη), ήταν μια τετραήμερη δοκιμασία, που ξεκίνησε από τα Λεύκαρα στη Σκαρίνου μετά στο Λυθροδόντα και ακολούθως στον Μαχαιρά και βρήκε νικητές τον Jaroslav Kulhavy (άντρες) και την Githia Michiels (γυναίκες). Με τρεις νίκες πλέον στο ενεργητικό του ο Τσέχος, χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και αργυρός του Ρίου, είναι πολυνίκης του θεσμού, μαζί με τον Fabian Giger.

Οι απονομές έγιναν το απόγευμα της Κυριακής (26/2) στην κεντρική πλατεία Λυθροδόντα, ο οποίος φιλοξένησε τον αγώνα για δύο ημέρες, φιλεύοντας αθλητές και επισκέπτες με τοπικά εδέσματα. Τις απονομές έκαναν ο Κοινοτάρχης Λυθροδόντα κ. Λάμπρος Λουκά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ) κ. Γιώργος Αποστόλου και ο κ. Δημήτρης Αραούζος εκπροσωπώντας τον ΚΟΑ. Τον αγώνα συνδιοργανώνουν η Bikin Events Cyprus και η ΚΟΠΟ υπό την αιγίδα του ΚΟΑ. Η αυλαία για το Cyprus Sunshine Cup θα πέσει την ερχόμενη Κυριακή, 5 Μαρτίου με τη μονοήμερη δοκιμασία της αρχαίας Αμαθούντας.

Η διαδρομή στη Μάντρα του Καμπιού την Κυριακή είναι από τις πιο κλασσικές όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκόσμια στο χώρο του Mountain Bike. Έχει μήκος 5.9χλμ και οι άντρες έκαναν πέντε γύρους, με τις γυναίκες να κάνουν τέσσερις. Προσμετρούσε επίσης στο Κύπελλο Κύπρου.

«Θα μείνω μερικές μέρες ακόμα»
«Ακολούθησα δικό μου ρυθμό σήμερα. Ήταν σημαντικό να διατηρήσω την πρώτη θέση, έτσι δεν πήρα ρίσκα. Θα μείνω μερικές μέρες ακόμα στην Κύπρο για προπονήσεις ενόψει του Cape Epic. Νιώθω ότι είμαι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πίστευα» δήλωσε ο Kulhavy, που ήταν δεύτερος στη διαδρομή του Μαχαιρά πίσω από τον Γάλλο Jordan Sarrou, ο οποίος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του πόντιουμ, στη γενική. Τρίτος τόσο στην τελευταία διαδρομή όσο και στα «Αυξέντεια» ο Τσέχος Jan Skarnitzl.

«Ήταν πολύ δυνατός ο ‘Jaro’ σήμερα για να του επιτεθώ για την πρώτη θέση. Είμαι ικανοποιημένος. Τα έδωσα όλα. Ό,τι είχα. Λατρεύω αυτό τον αγώνα. Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, η διοργάνωση πολύ καλή. Όταν χάνεις από τον Kulhavy δεν είναι πρόβλημα. Είμαι ευχαριστημένος» είπε ο Sarrou.

Στην Elite κατηγορία των Ανδρών έτρεξαν 62 ποδηλάτες, ανάμεσά τους και έξι Κύπριοι. Πρώτος Κύπριος ήταν ο Ανδρέας Μιλτιάδης στην 26η θέση. Συμμετείχε επίσης η Εθνική ομάδα της Ελλάδας με τον Δημήτρη Αντωνιάδη να πλασάρεται 13ος. Συνολικά μετείχαν 145 ποδηλάτες από 25 χώρες.

Μεγάλη μάχη στις γυναίκες
Πολύ μεγάλη μάχη έγινε στις γυναίκες με τη Γερμανίδα κάτοχο τριών Ολυμπιακών μεταλλίων Sabine Spitz να πιέζει ασφυκτικά την Githa Michiels, η οποία κράτησε το προβάδισμα του Σαββάτου (25/2) και μαζί τους πόντους των «Αυξεντείων», για μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα. Τρίτη έπεσε η Barbara Beko που ήταν δεύτερη πριν τη τελευταία διαδρομή, την οποία κέρδισε η Gunn-Rita Dahle-Flesjaa –περσινή νικήτρια των «Αυξεντείων»- για να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση γενικής.

Όπως και πέρσι η Dahle-Flesjaa κέρδισε τη διαδρομή Cross Country στη Μάντρα του Καμπιού (παρά τους Καπέδες), όμως αυτό δεν ήταν ικανό να τη φέρει στην τριάδα. Ωστόσο, δήλωσε ενθουσιασμένη από τη νίκη την τελευταία ημέρα. Δεύτερη στην τελευταία διαδρομή η Yana Belomoina.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της καριέρας μου. Είναι απίστευτο πως μετά από τέσσερις μέρες έχουμε τόσο μικρές διαφορές» επισήμανε η Michiels.

Που κρίθηκαν οι πρωτιές
Στους άνδρες, από δύο διαδρομές κέρδισαν οι Kulhavy και Sarrou, ενώ στις γυναίκες οι Tersptra, Michiels, Benko και Dahle-Flesjaa πήραν από μια πρώτη θέση. Αποφασιστικής σημασίας για τον Kulhavy ήταν η μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα, αυτή του Λυθροδόντα, μήκους 66.2χλμ, που έγινε το Σάββατο (26/2) και τον έφερε ξανά πρώτο –μετά την ατυχία με το σκασμένο ελαστικό στα Λεύκαρα- δίνοντάς του και διαφορά ασφαλείας.

Η Michiels κέρδισε τον αγώνα χάρη στην απίστευτη εμφάνισή της τη δεύτερη ημέρα στα Λεύκαρα, που την έφερε μπροστά από Benko και Spitz διαφορά που κράτησε έως το τέλος, παρά την  επίθεση της Γερμανίδας.

Στην Elite κατηγορία των Γυναικών εκκίνησαν 27 κοπέλες με την Άντρη Χριστοφόρου να εγκαταλείπει μετά τη δεύτερη ημέρα.

Με τη στήριξη του ΚΟΤ
Μεγάλος χορηγός του Cyprus Sunshine Cup είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ενώ χορηγούν επίσης η ΟΠΑΠ Κύπρου, η Ασφαλιστική Atlantic και η Ελληνική Τράπεζα. Υποστηρίζουν οι φίρμες IDEAL, Shimano, Ballan, το Bolse Vita fruit & juice bar, η Bikin Adventures Cyprus, οι ΕΤΑΠ Λάρνακας και Λεμεσού, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, η Emergency Rescue Unit Cyprus, o Δήμος Λευκάρων και τα Κοινοτικά Συμβούλια Λυθροδόντα, Κάτω Λευκάρων, Σκαρίνου και Αγίου Τύχωνα.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ και το ΚΥΠΕ. H διοργάνωση τελεί υπό τη αιγίδα του ΚΟΑ.

Πληροφορίες και αποτελέσματα στο www.cyclingcy.com και στο www.facebook.com/CyprusSunshineCup ενώ στιγμιότυπα ανεβαίνουν στο επίσημο κανάλι της διοργάνωσης στο Youtube.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Άνδρες
1. Jaroslav Kulhavy    Τσεχία             6:19:10
2. Jordan Sarrou         Γαλλία             +0:00:49
3. Jan Skarnitzl           Τσεχία             +0:02:37
26. Αντρέας Μιλτιάδης           ΚΥΠΡΟΣ         +0:34:14

Γυναίκες
1. Githa Michiels                     Βέλγιο             7:11:15
2. Sabine Spitz                        Γερμανία         +0:00:04
3. Barbara Benko                    Ουγγαρία        +0:01:40

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ