aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ«Κόντρα» ΚΟΤΟΞ και Αθλητικού Όμιλου ΙΔΕΑ για τον τυφλό αθλητή Χρίστο Μισό

«Κόντρα» ΚΟΤΟΞ και Αθλητικού Όμιλου ΙΔΕΑ για τον τυφλό αθλητή Χρίστο Μισό

Σε σύγκρουση φαίνεται πως έχουν έρθει η Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας και ο Αθλητικός Όμιλος ΙΔΕΑ, με αφορμή μια επιστολή που απέστειλε στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού η Ομοσπονδία. Στην επιστολή, με παραλήπτρια την Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, η ΚΟΤΟΞ ενημερώνει για τις κατηγορίες τοξοβολίας που δεν περιλαμβάνονται στους Παραολυμπιακούς αγώνες και εισηγείται όπως τους αθλητές της εν λόγω κατηγορίας, τους αναλάβει, τουλάχιστον προσωρινά, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών.

Μεταξύ άλλων η ΚΟΤΟΞ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι οι επόμενες δυο χρονιές είναι πολύ σημαντικές στον αγωνιστικό τομέα για την Ομοσπονδία μας αφού το 2019 είναι προολυμπιακή και 2020 ολυμπιακή χρονιά. Όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να δώσουμε το δικαίωμα στους αθλητές να προετοιμαστούν κατάλληλα και να διεκδικήσουν θέση στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες. Για τον λόγο αυτό, είναι υποχρέωση μας να δώσουμε όλη μας την έμφαση στους αθλητές που δικαιούνται να διεκδικήσουν θέση στους αγώνες. Επειδή όμως δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανένα αθλητή και ειδικά από τις κατηγορίες ΑμεΑ που δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν θέση σε Παραολυμπιακούς αγώνες παρακαλούμε όπως τους αναλάβουν άλλα οργανωμένα σύνολα που μπορούν αυτήν την περίοδο να τους προσφέρουν την απαιτούμενη προσοχή».

Η εισήγηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αθλητικού Όμιλου ΙΔΕΑ, ο οποίος έχεις στις τάξεις του τον Χρίστο Μισό, τον μοναδικό αθλητή κατηγορίας VI (με προβλήματα όρασης) που επηρεάζεται από μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, ο Αθλητικός Όμιλος ΙΔΕΑ με επιστολή που απέστειλε στην ΚΟΤΟΞ, και την κοινοποίησε στον ΚΟΑ, υποστηρίζει ότι η Ομοσπονδία βρήκε τρόπο για να διώξει τον αθλητή και ζητά από την ΚΟΤΟΞ όπως ανακαλέσει αμέσως την εισήγησή της.

«Είναι με μεγάλη έκπληξη που διαβάσαμε την επιστολή σας προς τον ΚΟΑ αναφορικά με τον αθλητή με προβλήματα όρασης. Δεν βρήκατε πιο σοβαρή και λογική δικαιολογία για να διώξετε αυτό τον αθλητή; Διότι περί διωγμού πρόκειται. Σας υπενθυμίζω πως πριν από 6 μήνες περίπου, μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας του είπε ορθά κοφτά ότι δεν τον θέλετε σαν αθλητή στην ομοσπονδία και τα ίδια του είπε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πριν από 2 μήνες περίπου. Άρα όλο αυτό το διάστημα ψάχνετε να βρείτε μια σοβαροφανή δικαιολογία για να τον διώξετε και βρήκατε αυτή τη “φτηνή” δικαιολογία που ούτε ένα μικρό παιδάκι την αποδέχεται… Μιλάτε ότι θα δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις κατηγορίες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων και καλά κάνετε. Σας ενοχλεί αυτός ο μοναδικός στην τοξοβολία τυφλός αθλητής από του να εργαστείτε για να προετοιμαστούν οι άλλοι αθλητές για να διεκδικήσουν θέση στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς;», τονίζει κι ακολούθως προσθέτει:

«Με τη δική σας λογική, θα πρέπει να διώξετε και τα άτομα που χρησιμοποιούν άλλα τόξα (π.χ. τόξα τροχαλίας), αφού αυτά τα τόξα δεν περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, για να μπορείτε να δουλεύετε απρόσκοπτα με τους υπόλοιπους αθλητές. Κύριοι και κυρίες, αντί να αγκαλιάσετε όχι μόνο αυτό το άτομο, αλλά όλα τα άτομα που έχουν διάφορα προβλήματα είτε κινητικότητας είτε όρασης, που ασχολούνται με τον αθλητισμό, που ένας θεός ξέρει πως τα καταφέρνουν και επιβιώνουν αξιοπρεπώς, έρχεστε και τους διώχνετε;».

Ποιος είναι ο Χρίστος Μισός

Ο Χρίστος Μισός έχασε το φως του τα Χριστούγεννα του 2013, εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου συνδρόμου που ονομάζεται σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet, που δημιουργείται από το άγχος, το στρες και την κόπωση και το οποίο χτυπά στα οπτικά νεύρα. Παρόλο που το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται μετά την ηλικία των 70, στην περίπτωση του Χρίστου, εμφανίστηκε στην ηλικία των 30. Στα 34 του ο Χρίστος έχασε εντελώς την όρασή του.

Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, εγγράφηκε στη Σχολή Τυφλών Λευκωσίας για μαθήματα και πολύ γρήγορα τον τράβηξε το άθλημα της Τοξοβολίας, με το οποίο ουδέποτε είχε ασχοληθεί νωρίτερα στην ζωή του. Αν και ακούγεται αδύνατο να αθλείται κανείς όντας τυφλός σε άθλημα που προϋποθέτει προπάντων καλή όραση, εντούτοις ο Χρίστος Μισός έχει καταφέρει να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, χάρη στην εντατική προπόνηση και την τεχνική που έχει αναπτύξει και με τη βοήθεια ενός τρίποδα που έχει κατασκευάσει ο ίδιος. Το περασμένο καλοκαίρι ο Χρίστος Μισός έφτασε σε μια κορυφαία διάκριση. Έλαβε μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας Para-Archery, εξασφαλίζοντας το αργυρό μετάλλιο.

Διαβάστε αυτούσιες τις επιστολές της ΚΟΤΟΞ και του Αθλητικού Όμιλου ΙΔΕΑ, που έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα μας Goal.com.cy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ