aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΚΟΚωπ: «Βρέστε μία βιώσιμη λύση, σταματήστε να δίνεται τη σκυτάλη εδώ κι εκεί»

ΚΟΚωπ: «Βρέστε μία βιώσιμη λύση, σταματήστε να δίνεται τη σκυτάλη εδώ κι εκεί»

Το άθλημα της κωπηλασίας έχει αναπτυχθεί  στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια. Ξεκινώντας την ανάπτυξη του αθλήματος. Παρόλη την έλλειψη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού το άθλημα έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της σοβαρής δουλειάς εκ μέρους των σωματείων.

Ο υδατοφράχτης της Γερμασόγειας τα τελευταία 10 χρόνια αποτελούσε όαση για τους φίλους των ναυταθλημάτων και άφηνε εντυπωσιασμένους ακόμα και φίλους από το εξωτερικό η εύκολη πρόσβαση σε αυτόν καθότι απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της Λεμεσού, επιτρέποντας σε μεγάλους και παιδιά να δραστηριοποιηθούν με τα αθλήματα του νερού ακόμα και σε καθημερινή βάση. Η Ομοσπονδία Κανό-Καγιάκ και Dragon Boat, έχουν ήδη πραγματοποιήσει διεθνείς  αγώνες με τεράστια επιτυχία τόσο για τον αθλητισμό, όσο και για τον τουρισμό.

kopilasia-3

Από τις 20 Μαΐου αθλητές και προπονητές της κωπηλασίας και του κανό-καγιάκ έχουν γίνει πρόσφυγες και διωχθεί από το τεμάχιο γης που τους φιλοξενούσε στον Υδατοφράχτη Γερμασόγειας  με εξαίρεση τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου -του  οποίου ο εξοπλισμός δεν έμπιπτε στο ιδιωτικό  τεμάχιο γης που συνορεύει με τον υδατοφράχτη- ο οποίος βιώνει αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης πρόσβασης στο χώρο προπόνησης των αθλητών. Σε ακόμα χειρότερη θέση έχουν βρεθεί και οι υπόλοιποι όμιλοι με πρωταγωνιστή τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού ο οποίος έχει πρωτοστατήσει με άρθρα και συνεντεύξεις στον αγώνα αυτό.

Οι όμιλοι μας έχουν προσφυγοποιηθεί επανειλημμένα και δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος φορέας  να πάρει επίσημη θέση. Οι επηρεαζόμενες Ομοσπονδίες Κωπηλασίας, Κανό-Καγιάκ, Θαλάσσιου Σκι και Dragon Boat με δική τους πρωτοβουλία  από τα μέσα του 2015 έχουν ετοιμάσει προσχέδιο κανονισμών που θα αναφέρονται  «ως οι περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων (Χρήση Υδατικών Έργων για Ναυταθλητισμό με Πλωτά Μέσα)» το  οποίο αυτή την στιγμή, όπως έχουμε ενημερωθεί, βρίσκεται  το Υπουργείο Γεωργίας για προώθηση και έγκριση τους χωρίς να γνωρίζουμε πότε.  Επιπρόσθετα μόλις χθες το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων  έχει διώξει ξανά τους Ομίλους από το τεμάχιο γης που βρίσκεται δίπλα στην υπερχείλιση του φράγματος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται.

kopilasia-2

Αποδειγμένα ο αθλητισμός συμβάλει θετικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του κάθε αθλητή. Οι αθλητές μας από πολύ μικρή ηλικία έχουν μάθει να πειθαρχούν και να αντεπεξέρχονται σε προπονήσεις που αρχίζουν πριν την ανατολή του ήλιου στην αφιλόξενη προς τα ναυταυθλήματα πατρίδα μας. Τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της άθλησης τους έχουν μάθει  να καθαρίζουν  το χώρο προπόνησης τους  από σκουπίδια επιτήδειων νυχτερινών επισκεπτών και να διατηρούν  καθαρό το χώρο. Με τον τρόπο αυτό η Ομοσπονδία και τα Σωματεία  συμβάλλουν  με το δικό μας τρόπο στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδηση .

Η ΚΟΚωπ καλεί την Βουλή των αντιπροσώπων και του αρμόδιους να σταματήσουν να παραδίδουν την σκυτάλη από το ένα υπουργείο στο άλλο και να πάρουν μία υπεύθυνη θέση δίνοντας μία βιώσιμη λύση. Για το «καλό του αθλητισμού και των παιδιών» το οποίο όλοι επικαλούνται  στις ομιλίες τους ας γίνει επιτέλους πράξη.

Μέσω της ιστοσελίδας μας http://www.rowing.com.cy, μπορείτε να βρείτε άρθρα από σχετικές μελέτες που έχουν ήδη γίνει περί προστασίας και ασφάλειας της ποιότητας του νερού, κάτω από την ενότητα Χρήση Υδατοφρακτών.

kopilasia-1

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ