aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΚΟΕ: Παρουσίαση στόχων και οι προϋποθέσεις επιτυχίας

ΚΟΕ: Παρουσίαση στόχων και οι προϋποθέσεις επιτυχίας

Τους στόχους, και τις προτεραιότητες του, μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ανέπτυξε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνος Μιχαηλίδης σε συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕ στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Ο κ. Μιχαηλίδης άρχισε την ομιλία αναφερόμενος στον παρετηθέντα για προσωπικούς λόγους τέως πρόεδρο της ΚΟΕ Ουράνιο Ιωαννίδη, σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Θέλω να επαναλάβω ότι αισθάνομαι πολύ μικρός να αντικαταστήσω ένα άτομο με τεράστια προσφορά σε όλους σχεδόν τους τομείς της Κυπριακής Κοινωνίας (Αθλητισμός, Εκπαίδευση, Κοινωνική Προσφορά, Συγγραφικό έργο). Να είστε βέβαιοι ότι η ΚΟΕ θα τον τιμήσει όπως του αξίζει και ότι το ίδιο θα κάνει και το Κράτος».

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης ο λόγος που διεκδίκησε την προεδρία της ΚΟΕ ήταν η κατάσταση που αντιλήφθηκε ότι επικρατούσε στα διοικητικά της, μία κατάσταση που δεν άρμοζε σε μια Ολυμπιακή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι έλαβε μόνος του την απόφαση και χωρίς την προτροπή κανενός να αναλάβει την πρωτοβουλία για συναίνεση και σύνθεση.

Σε μια καταγραφή του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η ΚΟΕ ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε τα παρακάτω: «Η ΚΟΕ είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί, εφαρμόζει και διαδίδει μια Ιδεολογία που βασίζεται στην Ολυμπιακή φιλοσοφία και που έχει σκοπό την Παγκόσμια συναδέλφωση και απώτερο στόχο την Παγκόσμια Ειρήνη μέσω του ανθρωπισμού.

Γι’ αυτό προσπαθεί να πετύχει αυτούς στους στόχους με τη βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα χρησιμοποιώντας ως όργανο την αγωνιστική και την πρακτική του αθλητισμού. Βασίζεται σε τρεις βασικές αξίες:  ΣΕΒΑΣΜΟ – ΦΙΛΙΑ – ΑΡΙΣΤΕΙΑ τις οποίες έχουμε υποχρέωση να υπηρετούμε από οποιαδήποτε θέση  και αν βρισκόμαστε. Οι τρεις αυτές αξίες, θα αποτελούν τον καθοδηγητικό φάρο των ενεργειών μας» .

ET7B4089Ο Ντίνος Μιχαηλίδης αναπτύσσοντας τον προγραμματισμό δράσης της ΚΟΕ για το άμεσο μέλλον ανέφερε ότι αυτός εδράζεται στην ομαλή λειτουργία και τη συνεργασία κυρίως με όλες τις Ομοσπονδίες Μέλη της, το Υπουργείο Παιδείας, τον ΚΟΑ και όλους του εμπλεκόμενους φορείς.

Βάση της ομαλής λειτουργίας είναι η πιστή τήρηση του Καταστατικού της ΚΟΕ που βασίζεται στον Ολυμπιακό Χάρτη και αφορά:

  1. Τη διάδοση – εμπέδωση και εφαρμογή της Ιδεολογίας και γενικά του Ολυμπισμού.
  2. Τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις που γίνονται κάτω από την αιγίδα της ΔΟΕ, όπως Ολυμπιακούς, Μεσογειακούς, Κοινοπολιτειακούς, ΑΜΚΕ, και
  3. Στην αντίσταση έναντι κάθε πολιτικής, οικονομικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή άλλης πίεσης και την προστασία της αυτοδυναμίας, του αυτοδιοίκητου και της ανεξαρτησίας του Κινήματος που μετακυλίεται στις Ομοσπονδίες και σε όλο το φάσμα του Αθλητισμού

O κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι θα υποβάλει προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ εισήγηση για δημιουργία τριών (3) Ολυμπιακών Κέντρων που θα βοηθήσουν τόσο τον αθλητισμό μας, τους ίδιους τους αθλητές αλλά και θα κατοχυρώσουν τη Διεθνή μας υπόσταση και θα αφορούν:

α. Πρώτο τη δημιουργία ενός Ολυμπιακού Κέντρου Έρευνας και Μελέτης.

β. Τη δημιουργία Ολυμπιακού Κέντρου Στήριξης Αθλητών.

Γ. Τη δημιουργία Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης με βασικό στόχο τη συλλογή όλης της Κυπριακής Αθλητικής Βιβλιογραφίας μαζί φυσικά με την Ολυμπιακή.

Για την επίτευξη των προαναφερθέντων σχεδιασμών θα γίνει σοβαρή μελέτη, θα συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και άλλους Επιστημονικούς Φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό και θα γίνει προσπάθεια να επωφεληθούμε Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Στους στόχους της ΚΟΕ είναι και η ενίσχυση της προβολής του έργου της ΚΟΕ καθώς και της επικοινωνίας με όλες τις Ομοσπονδίες μας, και όσους έχουν σχέση με τον Ολυμπισμό και γενικά τον Αθλητισμό και η ενδυνάμωση των Διεθνών Σχέσεων. Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία θα συνεχίσει το έργο της και ήδη για φέτος υπάρχει η σκέψη όπως η Σύνοδος να έχει ως βασικό θέμα “Αθλητισμός και συνεισφορά στην Κοινωνική Υγεία”.

mixailidisΕπιπρόσθετα εκ μέρους της ΚΟΕ θα καταβληθεί προσπάθεια εφαρμογής του θεσμού της Φιλάθλου Ιδιότητας στην Κύπρο όπως ισχύει σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο κάτι που αποτελεί ευθύνη της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χρειάζεται όμως θεσμική κατοχύρωση και πολλή προεργασία να γίνει.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι δύο είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας των σχεδιασμών : «Πρώτον, η κατοχύρωση της αυτοδυναμίας και οικονομικής ανεξαρτησίας της ΚΟΕ και δεύτερο, η συνεργασία και συμπόρευση με τις Ομοσπονδίες μας. Προτίθεμαι να ζητήσω συνάντηση με κάθε Ομοσπονδία ξεχωριστά για να τις ενημερώσω με κάθε λεπτομέρεια για τον προγραμματισμό μας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μιχαηλίδης αναφερόμενος στην Ολυμπιακή ομάδα που θα ταξιδέψει στο Ρίο, εκτίμησε ότι είναι ίσως η καλύτερη ομάδα που είχε ποτέ η Κύπρος ωστόσο θα πρέπει όλοι να κριθούν με βάση το μέγεθος των αγώνων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να επαναληφθεί η επιτυχία του Λονδίνου της κατάκτησης ενός Ολυμπιακού μεταλλίου, χωρίς να σημαίνει ότι αν αυτό δεν συμβεί τότε θα θεωρηθεί αποτυχία. Λεπτομέρειες για την αποστολή θα δοθούν σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 19 Ιουλίου.

Για τη διαμάχη στην Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, την Διοίκηση της οποίας διεκδικούν δύο διαφορετικά Συμβούλια, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αναμένεται η απόφαση των δικαστηρίων σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών είναι Μέλος της ΚΟΕ.

Επανέλαβε την θέση του ότι κατά την περίοδο που προηγήθηκαν των εκλογών για το νέο πρόεδρο της ΚΟΕ, λειτουργοί του κρατικού φορέα που είναι ο ΚΟΑ παρενέβαιναν προς Αθλητικές Ομοσπονδίες υπέρ της υποψηφιότητας του ανθυποψηφίου του κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο.

Σε ερωτήματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας σε σχέση με πάγια αιτήματα της ΚΟΚ, προς την ΚΟΕ, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε  ότι κάποια από αυτά είναι δίκαια, και θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έχει κατά καιρούς θέσει η ΚΟΚ.

Σημείωσε ότι ο μοναδικός λόγος που δεν συμμετείχε η Καλαθόσφαιρα στους τελευταίους ΑΜΚΕ είχε να κάνει καθαρά με τα οικονομικές συνθήκες εκείνου του χρονικού διαστήματος, αφού οι αγώνες έγιναν σε μια περίοδο όπου υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες στην ΚΟΕ.

Αυτός ήταν ο λόγος, κάτι που ίσχυσε και με τις ομάδες Πετόσφαιρας και είπε ότι άλλο είναι να ταξιδέψουν στην Ισλανδία 20-25 άτομα, και άλλο 2 ή 4 όπως έγινε με τις ομάδες Ανδρών Γυναικών μπιτς βόλεϊ, χαρακτηρίζοντας άδικη την κριτική που έγινε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ