aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΚΟΕ: Δύο χρόνια δουλειάς χρειάζεται η Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία

ΚΟΕ: Δύο χρόνια δουλειάς χρειάζεται η Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία

Το 1995 ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε διαφοροποίηση στον περί ΚΟΑ νόμο -και μάλιστα μικρή- σε θέμα που αφορούσε τα ιδιωτικά γυμναστήρια. Στις δύο και πλέον δεκαετίες που ακολούθησαν, δεν έχει προωθηθεί καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τον κυπριακό αθλητισμό, παρά τις διαφορετικές -σύγχρονες- ανάγκες του αθλητισμού.

Είναι γι΄ αυτό το λόγο που ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνος Μιχαηλίδης, έχει αναλάβει πρωτοβουλία, ξεκινώντας τη συζήτηση για δημιουργία Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας.

Η Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία που προτείνεται από τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος μάλιστα είχε σχετικές επαφές με τα πολιτικά κόμματα, θα θέσει κάτω από μία νομοθεσία όλο το φάσμα του κυπριακού αθλητισμού, από τον επαγγελματικό μέχρι το σχολικό. Στόχος είναι να μπουν τέλος στις ασάφειες και παραλείψεις που διέπουν σήμερα τον κυπριακό αθλητισμό, λόγω μη εναρμόνισης με τις σημερινές συνθήκες.

Αν και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, που χρειάζεται πρωτίστως πολιτική βούληση, εντούτοις ειδικοί θεωρούν ότι δύναται σε λιγότερο από δύο χρόνια ο νέος Ενιαίος Αθλητικός Νόμος να αποτελεί πραγματικότητα. «Από την πείρα μου, πιστεύω ότι μέσα σε ενάμιση με δύο χρόνια μπορεί το όλο θέμα να ολοκληρωθεί», τονίζει ο τέως γενικός διευθυντής του ΚΟΑ, κ. Κώστας Παπακώστας.

Στήριξη από Βουλή

Για να μπορέσει όμως να προχωρήσει η θέσπιση του Ενιαίου Αθλητικού Νόμου, είναι απαραίτητο να πειστούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία είναι αυτά που θα ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία. Η ΚΟΕ, μέσω του προέδρου της, ανέλαβε πρωτοβουλία για την έναρξη της συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα.

Παράλληλα, η Ολυμπιακή Επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη να βοηθήσει στη δημιουργία προσχεδίου του νομοθετικού πλαισίου, που ακολούθως θα σταλεί στα κόμματα, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και στο Υπουργείο Παιδείας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν θα αποτελέσει πεδίο διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων, αφού είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού αθλητισμού αλλά και της κοινωνίας, η δημιουργία αυτής της νομοθεσίας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Ντίνος Μιχαηλίδης.

et7b0310«Υπάρχει η ανάγκη»

Ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του τέως γενικού διευθυντή του ΚΟΑ, κ. Κώστα Παπακώστα, ο οποίος έχοντας πολύχρονη εμπειρία στο θέμα, τόσο από την εργασία του στον ημικρατικό οργανισμό, όσο και από τις σχετικές επαφές που είχε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει πως «υπάρχει η ανάγκη για βελτίωση και πιθανή αναθεώρηση της κυπριακής αθλητικής νομοθεσίας».

Η μόνη στην Ευρώπη

Η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει αναθεωρήσει την αθλητική της νομοθεσία. Η Ελλάδα, που αποτελεί το πιο κοντινό παράδειγμα με τη χώρα μας, έχει προχωρήσει σε τρεις βελτιώσεις του δικού της νόμου τα τελευταία δέκα χρόνια και παρόλα αυτά ακόμη εμφανίζονται ανάγκες για περαιτέρω αποσαφήνιση κενών.

Αν και η Ε.Ε. υιοθέτησε τη λευκή βίβλο για τον αθλητισμό το 2008, εντούτοις δεν μπόρεσε να προωθήσει κοινή πολιτική σε όλα τα κράτη μέλη της, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις, αφού ο αθλητισμός διέπεται σε μεγάλο βαθμό από το αυτοδιοίκητο από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Έτσι εναπόκειται στην κάθε χώρα να βάλει μπροστά τους δικούς της αθλητικούς νόμους.

Τι θα περιλαμβάνει

Η υπό συζήτηση Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία θα περιλαμβάνει όλα τα φάσματα του κυπριακού αθλητισμού, από τον σχολικό μέχρι τον επαγγελματικό. Θα καθορίζει δια νόμου, μεταξύ άλλων, θέματα όπως τη λειτουργία ομοσπονδιών και σωματείων, τις αδειοδοτήσεις προπονητών και παραγόντων, τα έργα υποδομής, τις κρατικές επιχορηγήσεις, τα οικονομικά του αθλητισμού, τον τρόπο λειτουργίας των αναπτυξιακών προγραμμάτων και πολλά άλλα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ