aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Η όαση του «Κεραυνού» Στροβόλου

Οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που παίζουν μπάσκετ, φούτσαλ και τένις σμίγουν με τις κουβεντολόι των συνοδών τους, νεαρών μητερών και πατεράδων, καθώς επίσης ηλικιωμένων ανθρώπων, θαμώνων του οικήματος και του καφεστιατορίου. Αυτοί αφηγούνται ιστορίες από τα παλιά ή αναλύουν τον τελευταίο αγώνα της ομάδας.

Τέτοια ευχάριστη ατμόσφαιρα θα συναντήσει κάθε απόγευμα ο επισκέπτης σε αυτή την πραγματική αθλητούπολη που δημιουργήθηκε στον χώρο του Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου «Ο Κεραυνός», πίσω από το ιστορικό του οίκημα. Πραγματική όαση…

Στο έμβλημα του Συλλόγου, με τον δισκοβόλο και τις ερυθροκίτρινες γραμμές, δεσπόζει η χρονολογία «1926». Αυτή θεωρείται ως έτος ίδρυσης του Συλλόγου, γιατί την 1η Οκτωβρίου 1926 εγκρίθηκε σε γενική συνέλευση το καταστατικό του με την επωνυμία «Ο Κεραυνός» και ακολούθως εξελέγη νέο συμβούλιο.

Η αθλητική ζωή δεν έλειπε από τον Στρόβολο κατά την περίοδο πριν από τη σύσταση Γυμναστικού Συλλόγου. Πολλοί από τους διαπρεπείς αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Παγκύπρια» (Γ.Σ.Π.), που ιδρύθηκε το 1894, ήταν Στροβολιώτες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί ο δάσκαλος Ιορδάνης Μιχαηλίδης (Χατζηιωσήφ), ο οποίος αναδείχθηκε παγκυπριονίκης στο αγώνισμα δρόμου 1.500 μ. κατά τους Β’ Παγκυπρίους Αγώνες το 1898. Επιφανής αθλητής, εκείνη την εποχή που ο σύγχρονος κυπριακός αθλητισμός βρισκόταν στα σπάργανα, ήταν ο άλτης Σπύρος Στροβίλιος, ο οποίος κέρδισε πρώτες νίκες σε τρεις παγκυπρίους αγώνες (1900, 1902 και 1903). Έκτοτε ο Σύλλογος «Ο Κεραυνός» έγινε φυτώριο για τον κλασικό αθλητισμό της Κύπρου, ειδικότερα για τον Γ.Σ.Π.

Η γένεση του Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου πάντως σηματοδοτείται στις 16 Απριλίου 1922, όταν συγκλήθηκε ιδρυτική συνέλευση. Φωτισμένοι δάσκαλοι, που υπηρετούσαν τότε στο εκπαιδευτήριο του Στροβόλου στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο Πέτρος Μιχαηλίδης και ο Γεώργιος Πλατείδης, πήραν την πρωτοβουλία για να θέσουν την αθλητική ανάπτυξη της κοινότητας πάνω σε οργανωμένη βάση.

Για τον σκοπό αυτό συγκάλεσαν συγκέντρωση κατοίκων του Στροβόλου στο τοπικό αρρεναγωγείο. Προς τους συγκεντρωθέντες μίλησε ο Πέτρος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξήγησε ποια είναι τα οφέλη από την ενασχόληση με τη γυμναστική. Στη συνέχεια άνοιξε κατάλογος, στον οποίο ενεγράφησαν αρκετοί συνδρομητές, για την ευόδωση του σκοπού της συνέλευσης, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Κυπριακός Φύλαξ» στις 20.4.1922.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου επιδόθηκε σε αθλητικές, αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες. Προκήρυξε και πραγματοποίησε στον δικό του αθλητικό χώρο με λαμπρότητα τους Α’ Τοπικούς Αγώνες, τον Ιούνιο του 1922. Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους ο ηγούμενος Κύκκου, Κλεόπας, ο πολιτευτής και πρόεδρος του Γ.Σ.Π. Θεοφάνης Θεοδότου κ.ά. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς και γυμναστικές επιδείξεις από μαθητές και μαθήτριες του Στροβόλου.

Οι Β’ Τοπικοί Αγώνες διοργανώθηκαν την Κυριακή 6 Ιουλίου 1924, από τον Γυμναστικό Σύλλογο Στροβόλου, που δεν είχε ακόμη οποιαδήποτε επωνυμία. Οι αγώνες συνεχίστηκαν μετά από μια βδομάδα, αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί όλα τα αγωνίσματα, γιατί είχε πέσει το σκοτάδι της νύκτας. Προς τους αθλητές και τους φιλάθλους απηύθυνε χαιρετισμό ο δάσκαλος Γεώργιος Πλατείδης, μέλος της επιτροπής. Πολυνίκης αθλητής αναδείχθηκε ο Άγγελος Χατζηιωσήφ. Διακρίθηκαν, όπως και στους προηγούμενους αγώνες, οι αθλητές Μιχάλης Τριλλίδης, Σ. Γεωργιάδης, Π. Χριστοφίδης, Σ. Ι. Χριστοφορίδης, Νικόλαος Κωνσταντίνου, Γεώργιος Τριλλίδης, Κ. Μαυρουδής, Χ. Τοφή, Π. Παπακωνσταντίνου και Σάββας Παναγίδης. Στον τελευταίο δόθηκε το παρατσούκλι «Κεραυνός», γιατί ως ποδοσφαιριστής ξεχώριζε ιδιαίτερα για τα «κεραυνοβόλα» του σουτ.

Την επωνυμία «Κεραυνός» εντοπίσαμε στην έκδοση της εφημερίδας «Κυπριακός Φύλαξ» με ημ. 30.12.1925, σε ειδησάριο για την ποδοσφαιρική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τα Χριστούγεννα της ίδια χρονιάς, του 1925, μεταξύ των ομάδων του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Στροβόλου «Ο Κεραυνός» και του Ποδοσφαιρικού Ομίλου «Καϊμακλί». Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χατζηβασιλείου και άλλες μαρτυρίες, οι παίκτες της ομάδας του Στροβόλου θέλησαν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τον συμποδοσφαιριστή τους που έγινε θρύλος σε όλη την Κύπρο. Τον γνώριζαν περισσότερο ως «Κεραυνό», παρά ως Σάββα Παναγίδη. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του «Κεραυνού», σε ειδυλλιακή καταπράσινη περιοχή, όπως περιγράφεται στις εφημερίδες.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά την πρωτοχρονιά του 1926, αυτή τη φορά στο Καϊμακλί. Από τους ποδοσφαιριστές του «Κεραυνού» διακρίθηκαν οι Σάββας Παναγίδης, Κ. Λαζαρίδης, Μιχάλης Τριλλίδης, Άγγελος Χατζηιωσήφ, που ήταν και αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου. Αρθρογράφος εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι οι φίλαθλοι Στροβολιώτες θα υποστηρίξουν τους καλούς νέους, ο οποίοι είχον την πρωτοβουλίαν να καταρτίσουν μίαν τόσον ευπρόσωπον ποδοσφαιρικήν ομάδα», όπως σημείωσε στην εφημερίδα «Κυπριακός Φύλαξ» στις 6.1.1926.

Προφανώς οι παροτρύνσεις αυτές κατέληξαν σε ευήκοα ώτα Στροβολιωτών. Ομάδα θεατρόφιλων νέων της κοινότητας ανακοίνωσαν το ανέβασμα θεατρικής παράστασης με το πατριωτικό δράμα «Ο Σταυρός» για τις 31 Ιανουαρίου 1926. Τα έσοδα από την εκδήλωση προορίζονταν «υπέρ του ευέλπιδος Γυμναστικού Συλλόγου «Ο Κεραυνός», όπως έγραφε η εφημερίδα «Κυπριακός Φύλαξ» στις 27.1.1926.

Επομένως, τον Ιανουάριο του 1926 ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου είχε ήδη την επωνυμία «Ο Κεραυνός». Στην ηγεσία του Συλλόγου εκείνη τη χρονιά ήταν ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε την ομάδα του «Κεραυνού» στο Βαρώσι για ποδοσφαιρική συνάντηση με τον Γυμναστικό Σύλλογο Αμμοχώστου «Ευαγόρας» (Γ.Σ.Ε.), σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αλήθειας» στις 9.4.1926.

Σημαντικός σταθμός στη δράση του Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου «Ο Κεραυνός» πριν από τη θεωρούμενη ως επίσημη ημερομηνία ίδρυσής του ήταν η συμμετοχή του στους Α’ Αγροτικούς Αγώνες που διοργανώθηκαν σε κωμόπολη της Μεσαορίας, τη Λύση, από τον εκεί Γυμναστικό Σύλλογο. Στους αγώνες συμμετείχαν οι σύλλογοι δέκα κοινοτήτων της Κύπρου.

Στην ελλανόδικο επιτροπή των Α’ Αγροτικών Αγώνων εκπροσώπησε τον «Κεραυνό» ο Μιχάλης Τριλλίδης. Από τους αθλητές του Συλλόγου διακρίθηκαν ο Γεώργιος Τριλλίδης στο άλμα τριπλούν και στο άλμα εις ύψος μετά φοράς, ο Άγγελος Χατζηιωσήφ στον αγώνα δρόμου 200 μ., ο Σάββας Τριλλίδης στο άλμα απλούν, ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης στο άλμα επί κοντώ, ο Σάββας Παναγίδης – Κεραυνός στη σφαιροβολία, ενώ στο αγώνισμα δρόμου 800 μ. ο Χρ. Παρασκευόπουλος.

Την 1η Οκτωβρίου 1926 εγκρίθηκε το καταστατικό του Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου «Ο Κεραυνός» και μετά από δύο μέρες, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1926, πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες. Εξελέγησαν ως διαχειριστική επιτροπή του Συλλόγου οι Ερωτόκριτος Αντωνιάδης, Στυλιανός Ν. Ιακωβίδης, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, γραμματέας, Θεοφάνης Κ. Φιλίππου, επιμελητής, Κωνσταντίνος Μιχαήλ και Κωνσταντίνος Ι. Αντωνιάδης. Οι αθλητές εξέλεξαν ξεχωριστά ως εκπροσώπους τους στην επιτροπή τους Μιχάλη Τριλλίδη, Σάββα Παναγίδη – Κεραυνό και Κωνσταντίνο Λαζαρίδη. Ήταν δηλαδή οι ίδιοι αθλητές που ανήκαν στον Γυμναστικό Σύλλογο που ιδρύθηκε το 1922.

Έκτοτε ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου «Ο Κεραυνός» προσφέρει τα μέγιστα σε όλους τους τομείς, από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μέχρι και τους εθνικούς αγώνες, καταθέτοντας μεγάλες θυσίες. Από τις τάξεις του προήλθαν ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959, τις διακοινοτικές ταραχές το 1963-1964, καθώς επίσης την τουρκική εισβολή του 1974.

«Σήμερα βέβαια η αποστολή του Συλλόγου μας έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, ιδιαίτερα της νεολαίας. Θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να χαίρονται και να αναπτύσσονται, σωματικά και πνευματικά, με δραστηριότητες υγιούς απασχόλησης», τονίζει ο Πάρις Παπαέλληνας, πρόεδρος του Συλλόγου. Ο Πάρις Παπαέλληνας ήδη συμπληρώνει 50 χρόνια προσφοράς στον Γυμναστικό Σύλλογο Στροβόλου «Ο Κεραυνός», από το 1972, αρχικά ως αθλητής καλαθοσφαιριστής στη χρυσή εποχή του Συλλόγου, όταν κατακτούσε τα τρόπαια το ένα μετά το άλλο, και στη συνέχεια ως παράγοντας, πρόεδρος και δωρητής.

Στον κ. Παπαέλληνα οφείλεται η διαμόρφωση του αθλητικού κέντρου με την αίθουσα αθλοπαιδιών «Κώστας Παπαέλληνας» και τα γήπεδα προπονήσεων για καλαθόσφαιρα, φούτσαλ και τένις. Ο Σύλλογος σήμερα αναπτύσσει δραστηριότητες σε διάφορα άλλα αθλήματα, εκτός από την καλαθόσφαιρα, όπως το τρίαθλο και την ποδηλασία, ενώ διοργανώνει και διαγωνισμούς ταβλιού και πιλότας για τους λάτρεις των παραδοσιακών παιγνίων.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου «Ο Κεραυνός» και οι άνθρωποι που τον στελεχώνουν δεν επαναπαύονται. Θέματα του Συλλόγου θα συζητηθούν κατά την επικείμενη γενική συνέλευση στις 4 Οκτωβρίου 2021. Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου, Πάρι Παπαέλληνα, οραματίζονται, σχεδιάζουν και προγραμματίζουν συνεχώς την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών, για χάρη της νέας γενιάς.

* Τα ιστορικά στοιχεία εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από τον δρα Χρύσανθο Χρυσάνθου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ