aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΓιάννος Κουγιουμτζιάν: Έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των χιονοδρόμων

Γιάννος Κουγιουμτζιάν: Έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των χιονοδρόμων

Τερματίζοντας ανάμεσα στους 100 πρώτους αθλητές του κόσμου και φέρνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα στην Τεχνική Κατάβαση, για τα κυπριακά δεδομένα μέχρι σήμερα, στους Παγκόσμιους Αγώνες Αλπικού Σκι στην Κορτίνα Ιταλίας 2021, ο Γιάννος Κουγιουμτζιάν κατάφερε να βάλει τη μικρή μας χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των χιονοδρόμων.

Ο Γιάννος Κουγιουμτζιάν είναι σήμερα 24 ετών και άρχισε να ασχολείται με το άθλημα σε ηλικία τριών ετών. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και μετά τη στρατιωτική του θητεία, κατά την οποία υπηρέτησε στον Λόχο Αθλητών, πήγε στις ΗΠΑ όπου σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων ενώ συνάμα είναι μέλος της Ομάδας Χιονοδρόμων του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτά.

Ο αθλητής μετά από σκληρή προπόνηση, προετοιμασία και συμμετοχή σε πολλούς διεθνείς αγώνες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό έχει επιτύχει πολλές διακρίσεις. Έχει επίσης καταφέρει να διατηρηθεί ως αθλητής των Εθνικών Χιονοδρομικών Ομάδων Κύπρου από το 2008 και έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα σε επίπεδο παίδων, εφήβων και αντρών στην Κύπρο.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος οι προπονήσεις καθώς και η αγωνιστική περίοδος απαιτούν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Η προετοιμασία για το άθλημα είναι συνεχής, σε παγόβουνα της Ευρώπης τους καλοκαιρινούς μήνες και σε αγώνες στο εξωτερικό για εξασφάλιση της κατάλληλης βαθμολογίας με στόχο την πρόκριση σε αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Γιάννος κατάφερε να πάρει πρόκριση και έλαβε μέρος σε τρεις διοργανώσεις Παγκόσμιων Αγώνων Αλπικού Σκι που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια. Οι παγκόσμιοι αγώνες είναι υψίστης σημασίας εφόσον σε αυτούς αγωνίζονται όλοι οι πρωτοκλασάτοι αθλητές του κόσμου.

Με τη μεγαλύτερη επιτυχία του φέτος στους Παγκόσμιους Αγώνες Αλπικού Σκι στην Κορτίνα Ιταλίας 2021, ο αθλητής Γιάννος Κουγιουμτζιάν, λαμβάνοντας μέρος στους προκριματικούς της Τεχνικής Κατάβασης, κατάφερε με την εξαιρετική του παρουσία να πάρει την πρόκριση για συμμετοχή στους τελικούς. Ο Κύπριος σκιέρ έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα στην Τεχνική Κατάβαση για τα κυπριακά δεδομένα μέχρι σήμερα, τερματίζοντας στην 36η θέση ανάμεσα στους 100 καλύτερους αθλητές του κόσμου. Κατόρθωσε έτσι να βάλει τη μικρή μας χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των χιονοδρόμων.

Συμμετοχή σε σημαντικούς αγώνες του εξωτερικού

Οι πιο σημαντικοί αγώνες που έχει λάβει μέρος στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας είναι οι ακόλουθοι:

  • Από το 2009 – 2013 αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε σειρά αγώνων παίδων στην Ιταλία και Βουλγαρία.
  • Το 2014 σε ηλικία 17 χρόνων κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Pan Armenian Winter Games, στη συνέχεια, το 2015, έλαβε μέρος στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Ημερίδες Νέων στο Λιχτενστάιν.
  • Το 2015 και το 2017 συμμετείχε στους αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (SES Cup Small European Ski Nations) στο Λίβανο και Ρουμανία αντίστοιχα.

Ακολούθησαν τρεις συμμετοχές σε Παγκόσμιους Αγώνες Αλπικού Σκι. • 2017 στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας

  • 2019 στο Are της Σουηδίας
  • 2021 στην Κορτίνα Ιταλίας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ