aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΕυοίωνες προοπτικές για το δρομικό κίνημα στην Κύπρο και διεθνώς

Ευοίωνες προοπτικές για το δρομικό κίνημα στην Κύπρο και διεθνώς

Άκρως ενδιαφέρον, σε κάποιες στιγμές καθηλωτικό και ενίοτε συγκινησιακά φορτισμένο ήταν το 1ο Cyprus Running Community Forum που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου το βράδυ της Παρασκευής (17/3), στην αίθουσα «Πεύκιος Γεωργιάδης» του ΤΕΠΑΚ. Περίπου εκατό άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση με την οποία ουσιαστικά άνοιξε η αυλαία του 11ου ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ.

Κοινό συμπέρασμα του πρώτου Φόρουμ για το δρομικό κίνημα που έγινε ποτέ στην Κύπρο, ήταν πως το τρέξιμο διεθνώς αλλά και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μας αναπτύσσεται διαρκώς τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Άλλωστε μόλις το 1984 ο Μαραθώνιος γυναικών μπήκε στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγώνων, ανοίγοντας το χώρο των δρόμων αντοχής και στις γυναίκες. Το ξεκίνημα του δρομικού κινήματος εντοπίζεται στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60 – έως τότε έτρεχαν μόνο οι αθλητές.

Η ανάπτυξη του κινήματος

«Μέχρι πριν 15-20 χρόνια εάν έτρεχες στο δρόμο σήμαινε πως κάτι έχει συμβεί. Έκανα προπονήσεις στη Χίο τα καλοκαίρι και με σταματούσαν οι παππούδες με τα γαϊδουράκια να ρωτήσουν τι έπαθα», θυμήθηκε ο Ελλαδίτης Μαραθωνοδρόμος Νίκος Πολιάς, ο οποίος ανέλυσε την ανάπτυξη του Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας την τελευταία δεκαετία.

Είπε πως μέχρι και το 2005 εταιρείες δεν ήθελαν να ακούνε για τρέξιμο αλλά και πως το 1998, όταν πέτυχε και πανελλήνιο ρεκόρ στην Αθήνα, στη διαδρομή υπήρχαν μέχρι… λεωφορεία, αναγκάζοντάς τον να εισπνέει καυσαέρια. Είπε ότι σήμερα στην Ελλάδα γίνονται πάνω από 500 αγώνες δρόμου το χρόνο αφού όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στο τρέξιμο, «το οποίο επιστημονικά αποδεδειγμένα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής», όπως είπε.

«Κάποτε, όχι πολύ παλιά, αν στην Κύπρο έτρεχες στο δρόμο, θεωρούσαν πως δεν ήσουν καλά, παρόλο που είχαμε πολύ καλούς δρομείς αγώνων» σημείωσε ο Γιώργος Λουκαΐδης, βετεράνος μαραθωνοδρόμος που εκτελούσε χρέη συντονιστή. Ο κ. Λουκαΐδης εξήγησε ότι η ανάπτυξη του Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας έπαιξε ρόλο στην επέκταση του δρομικού κινήματος στην Κύπρο.

Τρέξιμο για έναν σκοπό

Συγκινητική ήταν η ιστορία του 38χρονου δρομέα Χαράλαμπου Ιωάννου ο οποίος ξεκίνησε να τρέχει όταν ο καρκίνος κτύπησε την πόρτα της οικογένειάς του. Αρχικά έβρισκε στο τρέξιμο τη διέξοδο από το άγχος της καθημερινής μάχης με τον καρκίνο, ενώ συνέχισε να τρέχει για κάποιον σκοπό ο οποίος του έδινε κίνητρο. Αρχικά για τα παιδιά του και μετά την πλήρη αποθεραπεία του υιού του, συνέχισε την προσπάθεια συλλέγοντας χρήματα για το σύνδεσμο «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», βοηθώντας την υλοποίηση επιθυμιών παιδιών που δοκιμάζονται από τον καρκίνο.

Μια ιστορία από το Λίβανο

Καθήλωσε το ακροατήριο η πολυβραβευμένη ακτιβίστρια May El Khalil. Μαραθωνοδρόμος από το Λίβανο, το 2001 είχε ένα τρομακτικό ατύχημα όταν την κτύπησε φορτηγό στη διάρκεια προπόνησης. Έμεινε σε κώμα και περπάτησε δύο χρόνια και 36 εγχειρήσεις αργότερα. Ήταν αδύνατο να τρέξει ξανά. Έτσι ξεκίνησε από το νοσοκομείο να οργανώνει το Μαραθώνιο της Βηρυτού, που εξελίχθηκε σε σύμβολο ειρήνης για το Λίβανο.

Το 2016  έτρεξαν στον αγώνα 36.000 δρομείς, ενώ στη Βηρυτό έχουν αγωνιστεί μεταξύ άλλων ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ και η Πάολα Ράντκλιφ. Η El Khalil έχει διοργανώσει υπερμαραθώνιο Δαμασκού-Βηρυτού ενώ είπε πως «όραμά μας είναι να παίρνουμε πρωινό στη Δαμασκό, μεσημεριανό στη Βηρυτό και δείπνο στα Ιεροσόλυμα». Η May El Khalil καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η σημασία των social media

Η Rebecca Richardson αναφέρθηκε στην προώθηση ενός αγώνα δρόμου, τονίζοντας τη σημασία που έπαιξαν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εξάπλωση του δρομικού κινήματος. Σημείωσε πως το επίπεδο ενός αγώνα καθορίζεται από το χώρο όπου διεξάγεται, τις υποδομές και τις παροχές στους δρομείς, υπογραμμίζοντας πως ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ έχει όλο το πακέτο για να προσελκύσει δρομείς από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη γενικότερα.

Χαιρετισμοί και βραβεύσεις

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Θεοδόσης Θεοδοσίου της Τράπεζας Κύπρου, ο Βασίλης Πρωτοπαπάς του ΤΕΠΑΚ και ο Σπύρος Σπύρου εκ μέρους του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ. Η βραδιά έκλεισε με τιμητικές βραβεύσεις με τον Σταύρο Κακουρίδη του Σωματείου «Στέλιος Κυριακίδης» να παραλαμβάνει τη μεταθανάτια βράβευση για τον Κυριακίδη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο 11ος ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του.

Τιμήθηκαν επίσης για τη μακρόχρονη προσφορά τους ο φωτορεπόρτερ Κυριάκος Ανδρέου και ο 91χρονος δρομέας κ. Επισκοπιανός.  Η Οργανωτική Επιτροπή του 11ου ΟΠΑΠ Μαραθώνιου Λεμεσού ΓΣΟ τίμησε τους Σπύρο Σπύρου και Βασίλη Βάβαλο για τη μεγάλη συμβολή τους στην ανάπτυξη της διοργάνωσης. Τον κ. Σπύρου τίμησε και ο Σύνδεσμος Μαραθωνοδρόμων της Βηρυτού.

Το Σάββατο (18/3) διεξάγονται ο Primetel Εταιρικός Δρόμος 5χλμ η Andrey & Julia Dashin’s Foundation 1km Youth Race ενώ την Κυριακή στις 7:00πμ θα εκκινήσουν Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος, Petrolina Energy Race 10χλμ και City Race 5χλμ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ