aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΈνας ιστιοπλόος με... χρυσή καρδιά

Ένας ιστιοπλόος με… χρυσή καρδιά

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΨΥΛΛΟΥ

«Πηγαίναμε για την έκτη ιστιοδρομία και τελευταία του Σαββάτου. Τότε ήταν που είδα τον Αλίσιαν να έχει πρόβλημα με το σκάφος του. Όπως φαίνεται είχε σπάσει το ιστίο του», περιέγραψε στον «Φ» ο Κύπριος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας Παναγιώτης Ιορδάνου, ο οποίος με την ανιδιοτέλεια του ανέβασε την κοινωνία ένα βήμα ψηλότερα.

Την περασμένη εβδομάδα, στους διεθνείς αγώνες «2018 Winter Series», ο Παναγιώτης πρόσφερε ολόκληρο το σκάφος του στον Τούρκο ιστιοπλόο Αλίσιαν Καϊνάρ, βγάζοντας τον εαυτό του από τις ιστιοδρομίες. Με την πράξη του προσπέρασε όλες τις διαφορές μεταξύ των δύο λαών. Η πράξη του δεν έμεινε απαρατήρητη, με αποτέλεσμα ο Παναγιώτης Ιορδάνου να προτάσσεται για το παγκόσμιο βραβείο «Fair Play».

Την άνοιξη του 2018, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ισπανία και πρώτο του μεγάλο αγώνα, ο Παναγιώτης είχε γευτεί αυτήν την απογοήτευση και είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια παρόμοια κατάσταση. Τότε, όμως, ήταν ο ίδιος που προδόθηκε από το σκάφος του. Μετά από δεκάδες ώρες προετοιμασίας και μόχθου δεν μπόρεσε να λάβει μέρος σε τρεις ιστιοδρομίες. «Έχασα ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο μπορούσα να φέρω. Γνωρίζω τι σημαίνει να σου φεύγει μια ευκαιρία». Οι συναθλητές του προσπάθησαν να τον βοηθήσουν ψάχνοντας στη θάλασσα για το εξάρτημα που είχε φύγει. Μάταια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fair Play: Κύπριος ιστιοπλόος έδωσε το σκάφος του σε Τούρκο

«Ο αγώνας της περασμένης εβδομάδας δεν είναι από αυτούς στους οποίους έδωσα έμφαση. Ήταν ένας αγώνας για προπόνηση και για να πάρω εμπειρίες σε στρατηγικά θέματα ιστιοπλοΐας». Όπως εξήγησε, οι αγώνες ξεκινούσαν την Παρασκευή και θα ολοκληρώνονταν Δευτέρα. Οι αθλητές καθημερινά έπρεπε να κάνουν από τρεις ιστιοδρομίες. Το ιστίο του Αλίσιαν είχε βλάβη για την οποία, όπως είπε, δεν ευθυνόταν ο Τούρκος ιστιοπλόος, αλλά κάποιο κατασκευαστικό λάθος. «Δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στον τελευταίο αγώνα. Όμως, ο Αλίσιαν διεκδικούσε μετάλλιο. Σκέφτηκα ότι θα ήταν κρίμα να το χάσει, χωρίς να φταίει. Έτσι πήγα κοντά και του έδωσα το σκάφος μου, για να μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του. Ήταν συγκινημένος, δεν περίμενε να γίνει κάτι τέτοιο».

Ο Παναγιώτης και ο Αλίσιαν γνωρίζονται περίπου ένα χρόνο. «Ξεκινήσαμε την προετοιμασία για τους αγώνες πέρσι, το ίδιο διάστημα. Τον συνάντησα ξανά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ισπανία και στη Δανία. Έχουμε μια καλή σχέση, τόσο με τον ίδιο όσο και τον προπονητή του», είπε και πρόσθεσε: «Δεν το σκέφτηκα και πολύ, όταν έγινε. Είναι συναθλητής μου και φίλος μου ο οποίος έχει πρόβλημα, είπα από μέσα μου, “μπορούμε να το αλλάξουμε με το δικό μου σκάφος” και επομένως να διεκδικήσει δίκαια το μετάλλιο του». Σχολίασε μάλιστα ότι δεν περίμενε η πράξη του να πάρει έκταση. «Πίστευα ότι δεν θα το καταλάβει κανείς και ότι δεν θα το παρατηρούσαν. Νόμιζα απλώς ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας». Υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν τον απασχόλησε ούτε στιγμή η καταγωγή του Αλίσιαν, το ότι είναι Τούρκος. «Θα ήθελα και οι πολιτικοί μας να αντιμετωπίζουν τα πράγματα με την ίδια προσέγγιση. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Στο νερό έχεις δίπλα σου έναν συναθλητή, έναν φίλο, έναν άνθρωπο».

Σόϊ πάει το βασίλειο

Ο Παναγιώτης, προέρχεται από μια οικογένεια που η σχέση της με την ιστιοπλοΐα έχει ρίζες βαθιά στο χρόνο. Ο παππούς του, επίσης Παναγιώτης Ιορδάνου, ήταν Παγκυπριονίκης ιστιοπλόος και από τους ιδρυτές του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού. Ακολούθησε ο πατέρας του, Σωτήρης, επίσης ιστιοπλόος και προπονητής του. Αθλητές ιστιοπλοΐας υπήρξαν επίσης η μητέρα του και η αδελφή του. Ο ίδιος ξεκίνησε όταν ήταν 5 ετών. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, συνεχίζει και εξελίσσεται στο άθλημα, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο άλλαξε κατηγορία λόγω της σωματικής του διάπλασης, μεταπηδώντας από το Laser στην κατηγορία Finn.

Σε αυτό το διάστημα, μαθαίνοντας ακόμη το νέο του σκάφος, ο Παναγιώτης έχει δείξει αλματώδη πρόοδο, αφού από τη 207η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τοποθετείται πλέον στην 83η. Πριν από δύο χρόνια έλαβε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 19 ετών, κατέκτησε την 12η θέση.

Προσδοκία του είναι να προετοιμαστεί καταλλήλως και να πετύχει διακρίσεις που θα του εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Αυτός ο χρόνος είναι κρίσιμος για εμένα. Θα προσπαθήσω», είπε. Παράλληλα σπουδάζει σε τμήμα Μηχανοτρονικής (ηλεκτρονική μηχανολογία) στον Πειραιά, όπου και προπονείται πέντε φορές την εβδομάδα.

Έλαβε βραβείο «Fair Play»

Οι απονομές των μεταλλίων έγιναν μετά τη λήξη των αγώνων. Ο Παναγιώτης γνώριζε από το Σάββατο, μετά την έκταση που δόθηκε, ότι θα του αποδώσουν βραβείο «Fair Play». Μάλιστα η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας αποφάσισε να εισηγηθεί την περίπτωση του Παναγιώτη στην Παγκόσμια Επιτροπή «Fair Play». Όπως εξήγησε, η εν λόγω Επιτροπή εξετάζει ανάλογες περιπτώσεις από όλα τα αθλήματα. «Η μοναδική φορά που έχει λάβει τέτοιο βραβείο ιστιοπλόος, είναι η περίπτωση του Έλληνα πρωταθλητή Αιμίλιου Παπαθανασίου, ο οποίος είναι ο προπονητής του Τούρκου ιστιοπλόου. Μάλιστα και ο Παπαθανασίου είχε βοηθήσει σε ανάλογη περίπτωση κάποιον Τούρκο ιστιοπλόο».

Τελικά, με την πράξη του Παναγιώτη, ο Αλίσιαν κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Θέλοντας να ευχαριστήσει τον συναθλητή του για την προσφορά του, στις βραβεύσεις ο Τούρκος ιστιοπλόος πρόσφερε στον Κύπριο το πανί που φέρει το ιστίο του σκάφους του. «Στον αθλητισμό δεν χωράνε πολιτικά θέματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε μια εποχή, στην αρχαιότητα, που οι πόλεμοι σταματούσαν για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ