aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΈφτασε η ώρα για τις Ολυμπιακές προκρίσεις στο σκητ

Έφτασε η ώρα για τις Ολυμπιακές προκρίσεις στο σκητ

Η μεγάλη στιγμή της διεκδίκησης των τελευταίων Ολυμπιακών προκρίσεων από τους Κύπριους σκοπευτές στο αγώνισμα του σκητ, έφτασε! Την Τετάρτη 26 Μαΐου και την Πέμπτη 27 του μήνα, θα λάβει χώρα το αγώνισμα του σκητ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής 2021, που διεξάγεται στο Όσιγιεκ της Κροατίας.

Τόσο στο σκητ ανδρών όσο και στο σκητ γυναικών, υπάρχουν διαθέσιμες δύο κάρτες Ολυμπιακής πρόκρισης για το «Τόκιο 2020», το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2021, με καθυστέρηση ενός έτους, μετά την αναβολή λόγω της πανδημίας.

Με την Κύπρο να έχει ήδη εξασφαλίσει από μία κάρτα σε κάθε φύλο στο σκητ (Άντρη Ελευθερίου και Δημήτρης Κωνσταντίνου), η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει από μία κάρτα στο σκητ ανδρών και γυναικών. Την Ολυμπιακή πρόκριση θα διεκδικήσουν οι Γιώργος Αχιλλέως, Νικόλας Βασιλείου και Μενέλαος Μιχαηλίδης και στις γυναίκες οι

Κωνσταντίνα Νικολάου και Παναγιώτα Ανδρέου.

Να σημειωθεί ότι στην Κροατία βρίσκεται και η Άντρη Ελευθερίου, η οποία θα λάβει μέρος κανονικά στο σκητ γυναικών, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει δεύτερη κάρτα για τη χώρα μας.

«Είμαστε έτοιμοι»

Ο πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΣΚΟΚ) κ. Τζιοβάνης Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται μαζί με την αποστολή της Κύπρου στην Κροατία, δήλωσε για τη μεγάλη προσπάθεια για Ολυμπιακή πρόκριση: «Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ καλό πνεύμα στην Ομοσπονδία και στην ομάδα μας, ένα αίσθημα ετοιμότητας, για να διεκδικήσουμε τις Ολυμπιακές κάρτες που δίνει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κάναμε ως εθνικές ομάδες πολύ καλή προετοιμασία και είμαστε πανέτοιμοι γι΄ αυτή την πρόκληση. Υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα από την πολύ καλή δουλειά, και με τη στήριξη των προπονητών, οι αθλητές μας θα τα καταφέρουν».

Να τονιστεί ότι η κυπριακή σκοποβολή έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής τρεις Ολυμπιακές προκρίσεις. Τις δύο προαναφερόμενες στο σκητ και μία στο τραπ, με τον Ανδρέα Μακρή.

Τα δεδομένα για την Ολυμπιακή πρόκριση

Σε κάθε αγώνισμα της σκοποβολής, η κάθε χώρα δικαιούται μέχρι δύο κάρτες πρόκρισης. Στη διαδικασία πρόκρισης που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια, οι κάρτες εξασφαλίζονται από τους αθλητές, για τις χώρες τους και ακολούθως η κάθε χώρα επιλέγει τους αθλητές που θα πάνε στους Ολυμπιακούς.

Στο σκητ ανδρών, από την ευρωπαϊκή ήπειρο, έχουν πάρει δύο κάρτες η Ιταλία και η Γαλλία, έτσι οι αθλητές από αυτές τις χώρες, ακόμη κι αν τερματίσουν πάνω από τους τρεις Κύπριους αθλητές, δεν μπορούν να πάρουν κάρτα. Από μία Ολυμπιακή πρόκριση μετράνε οι Νορβηγία (Erik Watndal),Τσεχία (Jakub Tomecek), Δανία (Jesper Hansen), Φινλανδία (Lari Pesonen), Σουηδία (Stefan Nilsson) και Ελλάδα (Νίκος Μαυρομμάτης). Αν οι συγκεκριμένοι αθλητές τερματίσουν στις δύο θέσεις πρόκρισης, επίσης δεν θα πάρουν κάρτα για τη χώρα τους. Αν όμως, για χάρη συζήτησης ένας δεύτερος Έλληνας (π.χ. ο Ευθύμιος Μίτας) πάρει τη μία από τις δύο θέσεις πρόκρισης, τότε η Ελλάδα θα πάρει την 2η της κάρτα.

Όσον αφορά τους αθλητές που είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη του σκητ, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη Ολυμπιακή πρόκριση, αυτοί είναι οι Tomas Nydrle (No5, Τσεχία), Ben Llewellin (Νο11, Μ. Βρετανία), Jeremy Bird (No13, Μ. Βρετανία), Γιώργος Αχιλλέως (Νο14), Juan Jose Aramburu (Νο15, Ισπανία), Ευθύμιος Μίτας (Νο18, Ελλάδα), Marcus Svensson (No22, Σουηδία), Oskari Kossi (No23, Φινλανδία). Ο Μενέλαος Μιχαηλίδης είναι Νο54 στον κόσμο και ο Νικόλας Βασιλείου Νο70.

Στο σκητ γυναικών, τα δεδομένα είναι παρόμοια για Κωνσταντίνα Νικολάου (Νο14 στον κόσμο) και Παναγιώτα Ανδρέου (Νο27). Η Ιταλία έχει πάρει τις δύο κάρτες πρόκρισης και δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλες. Από μία κάρτα έχουν πάρει οι Σλοβακία (Danka Bartekova), Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας (Natalia Vinogradova), Πολωνία (Aleksandra Jarmolinska), Γαλλία (Lucie Anastassiou), Γερμανία (Nele Wilmer), Τσεχία (Barbora Sumova), Ουκρανία (Iryna Malovichko) και Μ. Βρετανία (Amber Hill).

Πάνω από τις Νικολάου και Ανδρέου στην παγκόσμια κατάταξη της ISSF, αλλά χωρίς Ολυμπιακή πρόκριση, είναι οι Nadine Messerschmidt (Νο3, Γερμανία), Roxana-Sofia Miklos (Νο7, Ρουμανία), Natalia Szamrej (Νο10, Πολωνία) και Victoria Larsson (No12, Σουηδία). Βέβαια, οι παγκόσμιες κατατάξεις, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για ένα άθλημα όπως την σκοποβολή, όπου οι λεπτομέρειες κάνουν όλη τη διαφορά.

Με βάση προηγούμενες διοργανώσεις της ISSF, δεν αποκλείεται μία πρόκριση στην εξάδα του τελικού ή στην τετράδα, σε άνδρες και γυναίκες, να είναι αρκετή για την Ολυμπιακή πρόκριση. Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαριστούν την Πέμπτη (27/05).

Πέραν από το ατομικό του σκητ, το διήμερο 26 και 27 Μαΐου, οι έξι αθλητές μας του σκητ θα αγωνιστούν στις 29 του μήνα στα ομαδικά και νωρίτερα, στις 28 Μαΐου, στο μικτό, με τα ζευγάρια Γ. Αχιλλέως – Π. Ανδρέου και Ν. Βασιλείου – Κ. Νικολάου.

Συνοδοί της εθνικής ομάδας σκητ είναι οι προπονητές Τάκης Χριστοφόρου, Αντώνης Ανδρέου και Μιχάλης Κατζιανής.

Η συνέχεια

Μετά την ολοκλήρωση του σταθερού στόχου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής και του σκητ στις 29 Μαΐου, θα ριχτούν στη μάχη οι άνδρες και γυναίκες του τραπ, με έναρξη της δράσης τους στις 31 Μαΐου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ