aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΔύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Σάμπο τον Δεκέμβριο στην Κύπρο

Δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Σάμπο τον Δεκέμβριο στην Κύπρο

Την Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο (ΚΟΣΑ) συνεχίζουν να εμπιστεύονται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σάμπο (FIAS) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU), επιλέγοντας τη χώρα μας ως χώρο διεξαγωγής σημαντικών διεθνών διοργανώσεων.

Δύο χρόνια μετά τη διοργάνωση από την ΚΟΣΑ στο «Σπύρος Κυπριανού» δύο Παγκόσμιων Κυπέλλων (φοιτητών και U16), η χώρα μας επιλέχθηκε να διοργανώσει τον προσεχή Δεκέμβριο άλλα δύο σημαντικά διεθνή πρωταθλήματα.

Συγκεκριμένα, το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου 2016 στο αθλητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία θα διεξαχθεί το πρώτο Πανεπιστημιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σάμπο, το οποίο θα συνδιοργανωθεί από τη FISU, την ΚΟΣΑ και την ΚΟΠΑ (Κυπριακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού). Το τριήμερο 13-15 του μήνα η δράση του σάμπο θα μεταφερθεί στη Λεμεσό και στο «Σπύρος Κυπριανού», το οποίο θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U16.

Για να γίνει εφικτή η διοργάνωση, κρίσιμη είναι η στήριξη των χορηγών. Οι τοπικοί χορηγοί είναι το Geraklion Fund, ο ΚΟΤ και ο ΚΟΑ, ενώ οι διεθνείς χορηγοί είναι οι Rosneft, Energocontract, Rosseti, Summa Group και Bank Jugra.

Το σάμπο είναι μια δυναμική και θεαματική πολεμική τέχνη, με ρίζες από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’20. Σήμερα συναντάται σε πάνω από 130 χώρες διεθνώς και από το 2013 ανήκει στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Πανεπιστημιάδας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 αθλητές, η μεγάλη πλειοψηφία από το εξωτερικό, θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα, ενώ περίπου 400 αθλητές θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο U16. Μαζί με τους συνοδούς και συγγενείς, αναμένονται πέραν των χιλίων ξένων επισκεπτών στην Κύπρο, σε περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής. Ξενοδοχεία σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό θα φιλοξενήσουν τους ξένους επισκέπτες.

Για την άρτια διοργάνωση των δύο Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων, αναμένεται πως περίπου είκοσι άτομα θα εργαστούν, ενώ περίπου εκατό θα είναι οι εθελοντές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ