aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΔιδάσκει τα μυστικά της ιστιοσανίδας! (pics)

Διδάσκει τα μυστικά της ιστιοσανίδας! (pics)

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Η Σχολή Ιστιοσανίδας Ωκεανίς φέτος κάνει μια νέα αρχή γνωρίζοντας στον κόσμο τα πρώτα μυστικά της ιστιοπλοΐας και συγκεκριμένα της ιστιοσανίδας. Η ιστιοσανίδα είναι ένα συναρπαστικό θαλάσσιο άθλημα το οποίο σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε δυναμικές αναμετρήσεις με τον άνεμο και τα κύματα.

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ωκεανίς είναι ένας όμιλος ο όποιος έχει ιδρυθεί το 1991 και φέτος, με τη βοήθεια της Σχόλης Ιστιοσανίδας, θα επαναλειτουργήσει με σκοπό να αναδείξει την παρουσία του και πολλούς αθλητές στην πορεία.

Οι εγκαταστάσεις της σχολής είναι στον Ποταμό Γερμασόγειας. Τα μαθήματα άρχισαν τον περασμένο Μάιο και θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο. Η προπονήτρια της σχολής και πρώην πρωταθλήτρια με δυο παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα το 2004 και Πεκίνο το 2008) Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού, ανέφερε στο «Goal» ότι πρόθεσή της είναι όπως δημιουργηθούν τμήματα για διδασκαλία όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όραμά της να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια οι νεαροί και τα επόμενα χρόνια να είναι σε θέση να κάνουν πρωταθλητισμό, να φθάσουν ψηλά όπως η ίδια, αφού δήλωσε παρούσα σε δυο Ολυμπιάδες! Όπως η ίδια έθεσε ψηλούς στόχους ως αθλήτρια και πέτυχε, το ίδιο θέλει να κάνει και για τους αθλητές-μαθητές της.

Παρόλο που η σχολή πρόσφατα δημιουργήθηκε, όπως μας είπε η 30χρονη πρώην αθλήτρια, υπάρχει ενδιαφέρον. «Παρόλο που ακόμη δεν έγινε ευρύτερα γνωστή η δημιουργία του ομίλου και ο κόσμος το μαθαίνει σιγά-σιγά, εντούτοις εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από γονείς για τα παιδιά τους.

Υπάρχουν παιδιά από 8 έως 12 ετών που παρακολουθούν τα μαθήματα και μάλιστα είναι πολύ καλά, έχουν κρυφό ταλέντο θα έλεγα», σχολίασε η Γαβριέλλας Χατζηδαμιανού. Ακόμη, πρόσθεσε: «Δουλεύω περισσότερο, τουλάχιστον για την ώρα, με ξένους που βρίσκονται στην Κύπρο για διακοπές και θέλουν να κάνουν κάτι καινούργιο. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον άθλημα και αρκετός κόσμος επιθυμεί να ζήσει την εμπειρία».

Γιατί όμως κάποιος να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα; Η Γαβριέλλα, που ζει από τα 14 της χρόνια το άθλημα, εξηγεί: «Είναι κάτι το διαφορετικό, μαθαίνεις τη θάλασσα, τους κανόνες της, από πού έρχεται ο αέρας, πώς να τον αντιμετωπίσεις, τους κανόνες ασφαλείας. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον άθλημα που και πρωταθλητισμό να μην έχει πρόθεση κάποιος να κάνει, προσφέρεται για σπουδαία γυμναστική».

Η πρώην Κύπρια πρωταθλήτρια, σπουδάζοντας στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών, απέκτησε ειδικότητα στην ιστιοπλοΐα και γνωρίζει πολύ καλά, σε συνδυασμό με την εμπειρία της ως αθλήτρια, το τι πρέπει να διδάξει στους νέους επίδοξους ιστιοπλόους. «Δεν είναι πολλοί που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να διδάξουν.

Θεωρώ, κι ας μην παρεξηγηθώ, ότι πρωτοπορώ αφού έχω και τις γνώσει και την εμπειρία. Είναι πολλοί που διδάσκουν αλλά δεν είναι τόσο έμπειροι. Δεν το υπερηφανεύομαι, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα». Άλλωστε, δεν υπάρχει άλλη κοπέλα πέρα από την Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού που να πήγε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να έφθασε σε τόσο ψηλό επίπεδο.

Profile: Gavriela Hadjidamianou

Απλώς, μοναδική!

Η Γαβριέλλα γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 30 Ιουνίου 1986. Η μητέρα και ο πατέρας της κατάγονται από την Αμμόχωστο και τον Καραβά αντίστοιχα. Από την ηλικία των 13 ετών άρχισε την κατάρτιση στη γυμναστική, στο τρίαθλο και στα εμπόδια και έκανε τα πρώτα βήματα στην ιστιοπλοΐα και ιστιοσανίδα το 2001.

Με σκληρή δουλειά και έντονη προπόνηση έγινε η πρώτη Κύπρια γυναίκα ιστιοπλόος που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, στην ηλικία των 17 ετών. Τερμάτισε στην 20ή θέση στην κατηγορία Mistral.

Θέτοντας ένα νέο στόχο και με πάθος για το άθλημα, η Γαβριέλλα δήλωσε παρούσα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008. Τερμάτισε στην 21η θέση στην κατηγορία RS:X. Απέκτησε πτυχίο Bachelor στη BSc Sports και Γυμναστικής από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010. Μέχρι τώρα είναι η μόνη Κύπρια πρωταθλήτρια στην ολυμπιακή κατηγορία ιστιοπλοΐας της RS:X γυναικών.

Profile: Gavriela Hadjidamianou

Η θεωρία, η πράξη και οι σημειώσεις

Όσον αφορά στη διδασκαλία, όπως μας εξήγησε η προπονήτρια της Σχολής Ιστιοσανίδας Ωκεανίς, τα μαθήματα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα θεωρία και πρακτική. «Το κάθε μάθημα διαρκεί μία ώρα. Ό,τι λέμε στη θεωρία το κάνουμε ακολούθως και στην πράξη, ενώ όταν βγούμε από τη θάλασσα και πάλι γίνεται θεωρητικό μάθημα για το τι διδάχτηκαν οι μαθητές. Επίσης, τους δίνω και σημειώσεις για να διαβάσουν ξανά αυτά που μάθαμε αλλά και για να το ψάξουν περισσότερο και μέσω του Ίντερνετ», ανέφερε η Γαβριέλλα.

«Όλοι μπορούν να το δοκιμάσουν»

Ποια εφόδια πρέπει να έχει κάποιος που θα θελήσει να κάνει ιστιοπλοΐα έστω και για χόμπι; «Για αρχή να γνωρίζει κολύμπι. Τα υπόλοιπα ακολουθούν μέσω της διδασκαλίας. Αν δεν έρθει κάποιος να δει, να δοκιμάσει, να παλέψει με τα κύματα, δεν θα μάθει. Ιστιοσανίδα μπορεί να κάνει κάποιος από 8 χρονών μέχρι και 70 και πιο πάνω. Υπάρχει εξοπλισμός και για αρχάριους. Όλοι μπορούν να το δοκιμάσουν. Είναι ενδιαφέρον και όσοι πρωτοδοκίμασαν ενθουσιάστηκαν και συνέχισαν την ενασχόλησή του με το άθλημα, έστω και για χόμπι. Είναι πολύ καλή γυμναστική», υπογράμμισε η πρώην πρωταθλήτρια του αθλήματος.

20160617_143617

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ