aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ360 γυμνάστριες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά τα τελευταία 20 χρόνια!

360 γυμνάστριες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά τα τελευταία 20 χρόνια!

Mετά το σκάνδαλο παιδεραστίας στην Αγγλία το οποίο συγκλονίζει με τις αποκαλύψεις του, ήρθε ακόμα ένα αυτή τη φορά από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να σοκάρει την κοινή γνώμη. Οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την “Indianapolis Star”.

Η έρευνα κράτησε για περισσότερους από εννιά μήνες κατά τους οποίους οι τρεις δημοσιογράφοι που την έτρεξαν πήραν συνεντεύξεις από ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, προπονητές, μέλη της Ομοσπονδίας αλλά και αθλήτριες. Το αποτέλεσμα των ερευνών ήταν άκρως σοκαριστικό αφού 368 ανήλικες γυμνάστριες έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης τα τελευταία 20 χρόνια. Το νούμερο είναι ακόμα πιο τρομακτικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχεί μία υπόθεση ανά 20 ημέρες!

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Το πρώτο πράγμα το οποίο τονίζεται στην έρευνα ήταν η στάση που είχε η Ομοσπονδία τόσο στο παρελθόν όσο και κατά τη διάρκεια των ερευνών. Είναι ξεκάθαρο ότι παράγοντες της ομοσπονδίας ήταν γνώστες, τα τελευταία χρόνια, των υποθέσεων κακοποίησης παιδιών, αλλά προτίμησε να τις συγκαλύψει, για να μην ξεσπάσει σκάνδαλο. Αντί να δημοσιοποιήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες στους θύτες, προτίμησε να «θάψει» τις καταγγελίες, μεταθέτοντας, απλά, προπονητές και παράγοντες σε άλλες ομάδες και προπονητικά κέντρα, ώστε να το κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μάλιστα, οδήγησε την εφημερίδα δικαστήρια προκειμένου να μη δημοσιοποιηθεί το θέμα. Η δίκη ξεκίνησε τον Αύγουστο με την “Indianapolis Star” να δικαιώνεται σε όλους τους βαθμούς και να κερδίζει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα των ερευνών της. “Αρκετές από τις αθλήτριες απογοητεύτηκαν από τη στάση της ομοσπονδίας, καθώς η διοίκηση της προτίμησε να καλύψει το σκάνδαλο, αντί να αποδώσει ευθύνες και να ζητήσει τη συνδρομή της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι” τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία απαντά ότι δεν γνώριζε τίποτα και πως έκανε τα πάντα για μπορέσει να αποτρέψει φαινόμενα παιδεραστίας.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Με μία γρήγορη ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας εκείνο που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς είναι ότι:

1) Η Γυμναστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ ναι μεν έκανε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια για την αποφυγή του φαινομένου αλλά ταυτόχρονα στις περισσότερες υποθέσεις έκανε τα “στραβά μάτια”, ενώ και οι τιμωρίες που υπήρξαν ακόμα και σε περιπτώσεις υποθέσεων που πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης ήταν από μηδαμινές έως ανύπαρκτες.

2) Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προστατέψουν τη φήμη των επιχειρήσεων τους.

3) Γυμναστές μπορεί να έβλεπαν την πόρτα της εξόδου σε όλες τις δουλειές τους έπειτα από σχετικές καταγγελίες, ωστόσο η Ομοσπονδία δεν έκανε απολύτως τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γυμναστή Ρέι Άνταμς ο οποίος είχε απολυθεί από έξι γυμναστήρια σε τέσσερις πολιτείες.

4) Υπήρξαν πολλοί προπονητές οι οποίοι παρέμειναν στη θέση τους μόνο και μόνο επειδή δέχτηκαν το να τεθούν υπό καθεστώς παρακολούθησης από την Ομοσπονδία και από τις Αρχές.

5) Όπως συνέβη και στο αντίστοιχο σκάνδαλο στην Αγγλία, πολλές αθλήτριες κατήγγειλαν στην Ομοσπονδία ότι έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όμως οι περισσότερες υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο…

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ “ΜΠΕΤΜΑΝ”

Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αυτή του προπονητή Τζέφρι Μπέτμαν (ένθετη φωτογραφία). Πρόκειται για προπονητή για τον οποίο από το 2000 υπήρχαν κατηγορίες όμως έπρεπε να φτάσουμε στο 2012 για να συλληφθεί τυχαία!Οι πρώτες κατηγορίες έγιναν για εκείνον στην Πολιτεία της Καλιφόρνια. Εκεί αθλήτρια είχε καταγγείλει ότι ο συγκεκριμένος προπονητής είχε περίεργη συμπεριφορά προς εκείνη με αποτέλεσμα δύο μήνες αργότερα να απολυθεί. Γρήγορα όμως βρήκε στέγη σε γυμναστήριο του Μέλφορντ εκεί όπου ο ιδιοκτήτης του παρατήρησε τις περίεργες μεθόδους του όταν έκαναν μασάζ στα κορίτσια και για αυτό το λόγο τον έδιωξε από το γυμναστήριο του.

Οι καταγγελίες για τον συγκεκριμένο γυμναστή έφτασαν για πρώτη φορά στα χέρια της αστυνομίας όμως τα αποδεικτικά στοιχεία δεν έφταναν. Ο Μπετμαν συνέχισε τη δράση του μέχρι και το 2012 όταν έπεσε στα χέρια της αστυνομίας για μία άλλη υπόθεση. Ο Αμερικανός γυμναστής συνελήφθη για διακίνηση πορνογραφικού υλικού με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά. Τότε διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που πρωταγωνιστούσαν ήταν γυμνάστριες από τους χώρους που δούλευε.

Όλα τα θύματα ήταν ηλικίας από 8 μέχρι 16 ετών και συνολικά βρέθηκαν 469 βίντεο και 220 φωτογραφίες στο αρχείο του που έδειχναν τα μικρά παιδιά να ήταν γυμνά. Τελικά ο Μπέτμαν τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 25 ετών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ