aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤι είναι ακριβώς τα εργομετρικά που περνούν οι αθλητές;

Τι είναι ακριβώς τα εργομετρικά που περνούν οι αθλητές;

Διαβάζουμε και ακούμε για εξετάσεις και εργομετρικά των αθλητών. Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτά; Μια UNIQUE παρουσίαση της εξέλιξης των ελέγχων που κάνουν οι ομάδες, αλλά και η εισαγωγή στο κεφάλαιο “διατροφογενετική” στην οποία συστήνονται πλέον τα μεγάλα ποδοσφαιρικά clubs.

“Ήρθε για να περάσει εξετάσεις”. “Περνάει από εξετάσεις και υπογράφει”. “Δεν πέρασε τα τεστ και κόπηκε”. Φράσεις που διαβάζουμε συχνά την μεταγραφική (και όχι μόνο) περίοδο. Τι ακριβώς, όμως, εννοούμε όταν λέμε εξετάσεις; Πόσο σοβαρά έχουν πάρει οι ομάδες αυτή τη διαδικασία;

Στην εποχή της τεχνολογίας οι ομάδες επικεντρώνονται στην πρόληψη. Ενδελεχείς εξετάσεις των νέων παικτών, αλλά και ετήσια εργομετρικά τεστ για όλο το ρόστερ, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Οι καινούργιοι παίκτες περνούν από κόσκινο και όλο σύσσωμο το ρόστερ περνάει από το μικροσκόπιο. Μετριέται το ποσοστό λίπους, γίνονται αιματολογικές ενδείξεις, ελέγχεται η δύναμη, η αντοχή, αλλά και η κατασκευή. Η λεκάνη επηρεάζει όλο το πάτημα. Η ευλυγισία των μυών δίνει μια εικόνα για τον αθλητή. Και όλα αυτά προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα.

Πλέον οι ομάδες το πάνε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας και τεστ DNA, όπως για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα, που μέσα από αυτή τη διαδικασία “αναγνωρίζει” τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο αθλητής στο μέλλον, ακόμη και σε επίπεδο διατροφής.

Ποια, όμως, είναι η ακριβής διαδικασία των εργομετρικών; Οι υποψήφιοι για μεταγραφή θα περάσουν ένα συνηθισμένο σετ εξετάσεων. Ο παίκτης περνάει από έλεγχο, δηλαδή, όπως θα περνούσε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πριν αλλάξει χέρια. Η λίστα περιλαμβάνει τα εξής:

Αιματολογικές εξετάσεις

Οι καθιερωμένες εξετάσεις που δείχνουν την κατάσταση του αθλητή, μετρώντας για παράδειγμα το επίπεδο του γαλακτικού οξέως.

Λιπομέτρηση

Χρησιμοποιείται σχετική τεχνολογία (μέτρησης του λιπώδους ιστού μέσω ηλεκτρικών σημάτων) για να γίνει ο υπολογισμός. Για τους αθλητές το πλατό είναι το 10%.

Μετρήσεις

Βάρος, ύψος, άνοιγμα χεριών. Οι ομάδες του ΝΒΑ μετρούν επίσης το ύψος του παίκτη με τα χέρια τεντωμένα.

Καρδιογράφημα

Πλέον όλες οι ομάδες δίνουν μεγάλο βάρος στις καρδιολογικές εξετάσεις, ειδικά μετά τα τελευταία κρούσματα, όπως η περίπτωση του Φαμπρί Μουαμπά. Από τέτοια τεστ δεν περνούν μόνο τα νέα αποκτήματα, αλλά και και οι παλαιότεροι παίκτες σε ετήσια ή 6μηνη βάση. Οι ειδικοί της Premier League αναφέρουν ότι όσοι παίκτες είναι άνω των 24 πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν συχνά εξετάσεις.

Μυοσκελετική σταθερότητα / ισοκινητικά θέματα

ergo2

Τα συγκεκριμένα τεστ αφορούν νέα μεταγραφικά αποκτήματα και όχι τα ετήσια εργομετρικά τεστ όλης της ομάδας. Επί της ουσίας το ιατρικό τιμ θέλει να δει αν ο αθλητής είναι υγιής. Οι παίκτες υποβάλλονται σε μαγνητικές, αλλά και άλλα τεστ. Ειδικά οι παίκτες που έχουν ιστορικό τραυματισμού, θα περάσουν από “κόσκινο”. Ειδικά τεστ περνούν και παίκτες βάσει θέσης. Για παράδειγμα στους τερματοφύλακες εξετάζονται σημεία όπως οι ώμοι, οι αγκώνες και οι καρποί, που αποτελούν τα σημεία που εμφανίζονται – στην περίπτωση τους – τα περισσότερα προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί ρίχνουν βάρος στη λεκάνη, καθώς θεωρούν ότι από εκεί ξεκινούν πολλά προβλήματα που αφορούν τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα πέλματα. Παράλληλα γίνονται πελματογραφικοί έλεγχοι και αξιολόγηση σπονδυλικής στήλης.
Ισοκινητικό δυναμόμετρο
Στη συγκεκριμένη διαδικασία καταγράφονται οι μυικές δυνάμεις. Ο αθλητής κάθεται στην ειδική καρέκλα και επί της ουσίας γίνεται μέτρηση του τετρακέφαλου και του οπίσθιου μηριαίου. Είναι ο κατάλληλος τρόπος να διαπιστωθούν δυσαναλογίες, που βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών. Συνήθως πολλοί τραυματισμοί προκαλούνται από τέτοιες δυσανολογίες, οπότε οι αθλητές που τις παρουσιάζουν δείχνουν προδιάθεση.
ergo_940

Suttle Run (beep test)

Είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στο μπάσκετ. Τοποθετούνται δύο κώνοι στα 20 μέτρα και σε κάθε μπιπ ο αθλητής πρέπει να τρέξει τη διαδρομή και να ακουμπήσει τον κόνο. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να υπολογισθεί η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

Τεστ Μέγιστης Πρόληψης Οξυγόνου

Στη θεωρία αναφέρεται ως “Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου, Δρομική Οικονομία και Αναερόβιο Κατώφλι”. Κοινώς; Ο σημαντικότερος δείκτης της αντοχής του ανθρώπου. Κωδικό όνομα; VO2max. Είναι το τεστ με το οποίο -φωτογραφικά τουλάχιστον- έχουν συνδεθεί περισσότερο οι εξετάσεις. Ο αθλητής καλωδιώνεται, φοράει μια μάσκα και τρέχει στον διάδρομο.

Ο συγκεκριμένος δείκτης δείχνει πόσο οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός όσο αυξάνεται η διάρκεια κι η ένταση της άσκησης και πόση ανοχή έχει εντέλει στο γαλακτικό οξύ. Όσο μεγαλύτερος ο δείκτης, τόσο το καλύτερο. Για τους μπασκετμπολίστες το 48-55 είναι ιδανικό. Για τους αθλητές του στίβου είναι 68-70. Το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε άνδρες είναι το 86 ml/kg/σ.β σε Νορβηγούς αθλητές του σκι αντοχής, ενώ για τις γυναίκες το “ρεκόρ” είναι το 78,6 της Αμερικανίδας μαραθωνοδρόμου και Χρυσής Ολυμπιονίκη του Λος Άντζελες, Τζόαν Μπενόιτ.

Το συγκεκριμένο τεστ οδηγεί σε συμπεράσματα για τη φυσική κατάσταση ενός αθλητή, αλλά δεν μπορεί να καταγράψει μια ολοκληρωμένη εικόνα, ειδικά όταν μιλάμε για το ποδόσφαιρο που ναι μεν εμπεριέχει αερόβιο κομμάτι, αλλά διαθέτει αρκετές επιταγχύνσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

vo2max_940

 

Μέτρηση δύναμης κάτω άκρων

Συχνά – ειδικά στο μπάσκετ – χρησιμοποιούνται δύο τεστ για να μετρηθεί η δύναμη των κάτω άκρων, όπως εκφράζεται μέσω του άλματος. Υπάρχει το vertical jump test (άλμα με φόρα) και το counter movement test, στο οποίο εκτελούνται άλματα χωρίς φόρα, απλά θέση με λυγισμένα πόδια.

Τεστ ευλυγισίας

Το λεγόμενο και sit and reach. Μια διαδικασία που δείχνει την ελαστικότητα και την ευλυγισία των κάτω άκρων. Ελέγχονται έτσι οι μυς, αλλά και οι τένοντες. Ο αθλητής κάθεται σε ίσια επιφάνεια με τα πόδια τεντωμένα μπροστά του. Σκύβει και μετριέται το που φτάνουν τα χέρια του σε σχέση με τα πόδια του. Ο μέσος όρος για τους άνδρες είναι το 0-5 εκατοστά, αν δηλαδή τα δάχτυλα των χεριών φτάνουν τα δάχτυλα των ποδιών είναι κάτι φυσι8ολογικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί φυσικά ότι οι εξετάσεις και τα αποτελέσματα τους δεν αποτελούν το ζουμί της υπόθεσης. Αυτό που μετράει είναι η αξιολόγηση τους από τους αρμόδιους ιατρούς, η συνεργασία του ιατρικού τιμ με το προπονητικό και ο διαρκής έλεγχος των αθλητών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ