aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΌταν αποκαλούσαν τον Βεργέτη «Grande» και «Μουρίνιο της Τρίπολης»!

Όταν αποκαλούσαν τον Βεργέτη «Grande» και «Μουρίνιο της Τρίπολης»!

Πολύ όμορφες ιστοριούλες και απίστευτα αφιερώματα μπορεί να βρει κάποιος για τον νέο προπονητή της Νέας Σαλαμίνας, Στάικο Βεργέτη, κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Αφιερώματα που προκαλούν θαυμασμό και ενίοτε σεβασμό προς τον Ελλαδίτη προπονητή και άνθρωπο, με τους Αρκάδες να πίνουν ακόμη νερό στο όνομά του άσχετά αν έπαψε να βρίσκεται στον Αστέρα Τρίπολης από τον περασμένο Ιανουάριο.

Πιο κάτω θα διαβάσετε ένα όμορφο αφιέρωμα της ιστοσελίδας «Arcadia-sports.gr» για τον Βεργέτη, το οποίο αν και παλιό (2013), είναι ωραίο για ανάγνωση από τους Σαλαμιναίους με την ευκαιρία της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον 40χρονο κόουτς. Προσοχή… Είπαμε, το ρεπορτάζ είναι του 2013, οπόταν κάποια πράγματα δεν ισχύουν σήμερα.

«Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις». Το 1988 δημοσιεύτηκε ο “Αλχημιστής” του Πάουλο Κοέλιο δημιουργώντας ένα κύμα ανθρώπων που θα πίστευε στις δυνάμεις του, θα ονειρευόταν και θα πάλευε για να κάνει αυτά τα όνειρα πραγματικότητα. Επειδή ωραία είναι τα λόγια στα βιβλία, ευτυχώς υπάρχει και η ζωή που σου αποδεικνύει πως δεν είναι όλα φιλοσοφικοί μύθοι, αλλά σκηνές της καθημερινότητας.

Μια τέτοια καθημερινότητα, έστω και ποδοσφαιρική, ζουν τις τελευταίες μέρες στον Αστέρα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Στάικο Βεργέτη. Ο οποίος τα κατάφερε γιατί το ήθελε πολύ… Και στον δικό μας κόσμο, αυτόν της Τρίπολης, και της ποδοσφαιρικής Ελλάδας, αφήνει το περιθώριο για να χαρακτηριστεί «ο δικός μας Μουρίνιο»! Όλοι από κάπου αρχίζουν, όλα έχουν μια αρχή, όμως το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ και για το νέο προπονητή του Αστέρα μόλις ξεκίνησε. Με βάση τα κοινά στοιχεία με τον «Special One» δείχνει πως θα διαρκέσει χρόνια…

Πρώτοι προπονητές σε νεαροί ηλικία

Ο Στάικος Βεργέτης είναι ένας από τους νεώτερους προπονητές της πρώτης Εθνικής κατηγορίας καθώς είναι μόλις 37 χρονών και ήδη έχει κάτσει άλλη μια φορά στον πάγκο του Αστέρα σε ηλικία 35 χρονών. Όταν ο Μουρίνιο αναλάμβανε τη Μπενφίκα ήταν 38 χρονών και ένας από τους νεώτερους τεχνικούς της Πορτογαλίας. Η γρήγορη εξέλιξη, το πάθος για το ποδόσφαιρο και τα όνειρά τους που δεν έχουν ταβάνι κάνουν έναν υπέροχο συνδυασμό με τις φιλοδοξίες τους και αμφότεροι μπαίνουν από νωρίς στα βαθιά.

Προσπάθεια για καριέρα ποδοσφαιριστή

Και οι δύο ξεκίνησαν ως ποδοσφαιριστές χωρίς να καταφέρουν να κάνουν τη μεγάλη καριέρα. Αγάπη για το ποδόσφαιρο, καθημερινές προπονήσεις, συμμετοχές με τις τοπικές ομάδες. Ο Βεργέτης μάλιστα θα βρεθεί ουκ ολίγες φορές αντίπαλος του Αστέρα στα πρωταθλήματα της Αρκαδίας. Όσο για τον Μουρίνιο, προτού ασχοληθεί με την προπονητική είχε μια σύντομη ποδοσφαιρική καριέρα με τις φανέλες της Μπελενένσες και της Ρίο Άβε προτού κρεμάσει τα παπούτσια του αγωνιζόμενος σε ερασιτεχνικούς συλλόγους.

Σπουδές γύρω από το ποδόσφαιρο και την προπονητική

Ο νέος προπονητής του Αστέρα τελείωσε τη γυμναστική ακαδημία με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στον τομέα του σε ακαδημίες τοπικών ομάδων και αργότερα στους Κιτρινομπλέ. Ταυτόχρονα ξεκίνησε μαθήματα προπονητικής και σιγά σιγά έφτασε στην ανδρική ομάδα. Ο «Special one» σπούδασε αθλητικές επιστήμες στη Λισαβόνα ενώ παρακολούθησε και μαθήματα προπονητικής από την Αγγλική και Σκωτσέζικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Αρχικά έγινε προπονητής σε σχολεία αλλά στη συνέχεια κυνήγησε το όνειρο να γίνει επαγγελματίας προπονητής.

Μεταφραστές στο πλάι προπονητών

Ο Βεργέτης εκτός από το ρόλο του γυμναστή ανέλαβε και αυτόν του μεταφραστή. Κάμπος, Τζαναβάρας, Καρβαλιάλ, Κωστένογλου, Γκόμεζ, Βλάχος, Γκονσάλβες, Δερμιτζάκης, Φερνάντεζ, Τσιώλης τον έχουν στο πλάι τους ώστε να μεταφράζει τα λεγόμενά τους. Άλλωστε ο πρώτος ήταν και η αιτία που ξεκίνησε τα ισπανικά, αφού ο Κάμπος τον συμβούλεψε να μάθει τη «γλώσσα του ποδοσφαίρου», όπως, χαρακτηριστικά, του είπε τότε ο Βραζιλιάνος. Ο τεχνικός των Αρκάδων τον ακούει και δεν βγαίνει χαμένος. Μιλάει εκτός από ισπανικά και άπταιστα αγγλικά, κάτι που τον βοηθά να επικοινωνεί απευθείας σχεδόν με όλους τους ποδοσφαιριστές του.

Όσο για τον Μουρίνιο, μπήκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως μεταφραστής σε έναν από τους κορυφαίους Βρετανούς προπονητές, τον Μπόμπι Ρόμπσον, τον οποίο ακολούθησε (πάντα ως μεταφραστής) από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, στην Πόρτο κι εν συνεχεία στην Μπαρσελόνα. Στην πορεία, κι ενώ ο Ρόμπσον αποχώρησε από την Μπαρσελόνα, δέχτηκε τη θέση βοηθού προπονητή δίπλα από τον νέο προπονητή της Καταλονικής ομάδας, Λουίς φαν Χάαλ.

Η εμπιστοσύνη των προέδρων

Ο Στάικος Βεργέτης κερδίζει μέσα από την δουλειά του την εμπιστοσύνη των προέδρων που έχουν επενδύσει σε αυτόν καθώς βλέπουν ένα δικό τους παιδί να μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Το μόνο που του λείπει είναι η ευκαιρία, την οποία και παίρνει, αντικαθιστώντας τον προπονητή των επιτυχιών Σάκη Τσιώλη.

Από την άλλη, ο Ζοσέ Μουρίνιο νιώθει έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και αφού έχει συλλέξει εμπειρίες γυρίζει στην πατρίδα του για να γίνει πρώτος προπονητής. Καταφέρνει να αντικαταστήσει τον Γερμανό Χάινκες στην Μπενφίκα, την 5η αγωνιστική του πορτογαλικού πρωταθλήματος το 2000. Διαγράφει μια καλή πορεία και από τότε παραμένει πάντα πρώτος προπονητής όπου και αν δούλεψε.

Κίνητρο το ποδόσφαιρο

Το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο και όχι η προπονητική. Κάθε παιδί που αγαπάει το ποδόσφαιρο θέλει να γίνει παίκτης. Και οι δύο πάλεψαν για αυτό. Σπουδάζουν γύρω από το ποδόσφαιρο και κάθε βήμα που κάνουν είναι απόλυτα επιτυχημένο. Συνειδητοποιούν πως δεν θα γίνουν μεγάλοι παίκτες, αλλά λατρεύουν να μελετούν το ποδόσφαιρο, την αθλητική επιστήμη και την μεθοδολογία του.

Εκεί ξεκινά η αγάπη για την προπονητική και γενικότερα θέλουν η ζωή τους να σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Τότε χάνουν την επιθυμία του να γίνουν ποδοσφαιριστές και τα δίνουν όλα γύρω από την προπονητική.

Τα τρία βήματα του ξεκινήματος

Πρώτο βήμα για τον τεχνικό του Αστέρα ήταν η μελέτη γύρω από το ποδόσφαιρο μέσα από τη γυμναστική ακαδημία, δεύτερο η δουλειά σε ακαδημίες δίπλα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και τρίτο οι εμπειρίες κοντά σε επαγγελματίες προπονητές. Όσο για τον Μουρίνιο μεταφέρουμε ακριβώς τα λόγια του: «Το πρώτο μου βήμα ήταν να μελετήσω, το δεύτερο ήταν να αναπτύξω νεαρούς παίκτες, και το τρίτο ήταν να δουλέψω δίπλα σε ένα πολύ μεγάλο προπονητή σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτή η διαδικασία έγινε βήμα-βήμα».

Ο «μοναδικός» και ο «μεγάλος»

Βήμα-βήμα λοιπόν και τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Και όσο υπερβολική και να μοιάζει η σύγκριση των δύο, το μόνο που δείχνει είναι πως όποιος αξίζει δεν χάνεται. Η σκληρή δουλειά, το πάθος, η αγάπη, οι γνώσεις θα ανταμειφθούν. Σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν συμβεί. Και το επίπεδο που έφτασε ο Αρκάς Στάικος Βεργέτης είναι αρκετό για να δώσει όραμα και σε άλλους, σε οποιονδήποτε τομέα και αν εργάζονται. Και αν ο Ζοσέ Μουρίνιο έφτασε να γίνει ο «Special One», ο τεχνικός των Αρκάδων έχει γίνει για τους φιλάθλους του Αστέρα, ο «Grande», όπως ήδη τον αποκαλούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ