aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟι Βραζιλιάνοι τρέχουν για να σώσουν την παρτίδα που δεν σώζεται

Οι Βραζιλιάνοι τρέχουν για να σώσουν την παρτίδα που δεν σώζεται

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Το Ρίο ντε Ζανέιρο σε λιγότερο από τρεις μήνες θα αποτελεί τον ομφαλό της γης. Ολόκληρος ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι φίλαθλοι, θα έχουν στρέψει τα βλέμματά τους όχι μόνο στα αγωνιστικά κατορθώματα και αποτελέσματα των αθλητών της πατρίδας τους αλλά και στα επιτεύγματα της Βραζιλίας, με αρχή, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, αν η Ελλάδα είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις έργων και οργάνωσης δύο χρόνια πριν από το 2004, η κατάσταση στη Βραζιλία θα σήκωνε ακόμα και κόκκινη.

Ο μύθος -ή και η πραγματικότητα αν προτιμάτε- για κάποιο διάστημα για τη Βραζιλία, ως την πιο γρήγορα οικονομικά αναπτυσσόμενη χώρα, έχει καταπέσει πλέον, η πρόεδρος Βίλμα Ρούσεφ, μια ηρωίδα της αντίστασης κάποτε κατά της χούντας, κινδυνεύει να χάσει τη θέση της εξαιτίας οικονομικών σκανδάλων και οι συνεχείς διαδηλώσεις των Βραζιλιάνων, για την κατάσταση φτώχειας στην οποία έχουν περιέλθει, συνθέτουν το τοπίο κυρίως στην Ολυμπιακή πόλη.

Ας πάρουμε μια γεύση στα οργανωτικά από πρώτο χέρι. Το Ρίο, επισκέφθηκε για 20 ημέρες ένα από τα στελέχη που εργάστηκαν το 2004 για την επιτυχία των αγώνων της Αθήνας, ο Στέλιος Κωνσταντινίδης.

Να τι είδε: «Υπάρχει, ακόμα και στο παρά πέντε, συσσωρευμένο άγχος τόσο στην οργανωτική επιτροπή όσο και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που ελπίζουν ότι θα σωθεί τελικά η παρτίδα. Τα γραφεία της οργανωτικής επιτροπής στεγάζονται σε κοντέινερς το ένα πάνω στο άλλο και δημιουργούν έτσι τριώροφα κτίρια. Ωστόσο, στον χώρο δεν υπάρχει εστιατόριο, οπότε οι εργαζόμενοι τρώνε στο διάλειμμά τους στη γύρω περιοχή και επιδοτούνται μάλιστα με 160 ευρώ τον μήνα για φαγητό. Οι αμοιβές τους υπήρξαν στην πρώτη φάση υψηλές. Τώρα έχουν μειωθεί κατά 60% και φυσικά ιδιαίτερα οι ξένοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».

Για τις μετακινήσεις: «Οι μετακινήσεις αποτελούν επίσης ένα πελώριο πρόβλημα και πολύ δύσκολα θα έχει βρεθεί λύση μέχρι τον Αύγουστο. Η επέκταση του μετρό εγκαταλείφθηκε σε αρκετές περιοχές για λόγους οικονομίας και σε πολλές περιπτώσεις μια απόσταση 25 λεπτών απαιτεί πλέον δυο ώρες. Αναμένεται να επέλθει κυκλοφοριακό χάος».

Για τις εγκαταστάσεις: «Η περιοχή Γκουαναμπάρα, που θα φιλοξενήσει την ιστιοπλοΐα, παραμένει υποβαθμισμένη, με τη θάλασσα βρώμικη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη λίμνη Λαγκόα, όπου θα διεξαχθούν η κωπηλασία και το κανόε καγιάκ. Καλή περιοχή, αλλά μολυσμένη. Στο στάδιο Μαρακανά θα διεξαχθούν οι τελετές και το ποδόσφαιρο. Ο στίβος θα φιλοξενηθεί στο στάδιο Ζοάο Χαβελάνζε, που βρίσκεται σε μια περιοχή ανάμεσα σε φτωχικές παράγκες, στη μέση του πουθενά, χωρίς καλή πρόσβαση στο μετρό».

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την ποιότητα διαβίωσης που υπάρχει στο Ολυμπιακό Χωριό. «Ίσως είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η διοργάνωση του Ρίο. Ενώ όμως οι διοργανωτές είχαν δεσμευτεί ότι σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει και μία τηλεόραση, για λόγους οικονομίας απέσυραν την υπόσχεσή τους».

Για τη λειτουργικότητα διάφορων τομέων: «Πέφτει συχνά το ηλεκτρικό ρεύμα στο κέντρο ραδιοτηλεόρασης, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο “Γκαλέο” δύσκολα θα καλύψει τον όγκο αφίξεων και κυρίως. Για την παρουσίαση και διαφήμιση των αθλημάτων έχει κοπεί κατά 60% ο σχετικός προϋπολογισμός. Άλλωστε, το σύνθημα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στο Ρίο και στη Βραζιλία περικλείεται σε μόλις τρεις λέξεις: περικοπές, περικοπές, περικοπές!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ