aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟι κορυφαίες στιγμές στα γήπεδα του κόσμου το 2019

Οι κορυφαίες στιγμές στα γήπεδα του κόσμου το 2019

Ήταν η χρονιά που ακόμα ένα Μουντιάλ, αυτό των Γυναικών (7.6-7.7), το οποίο κατέληξε ξανά στα χέρια των ΗΠΑ, ακολούθησε εκείνο των Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Το 2019 παρουσίασε την πρώτη νικήτρια της νέας διοργάνωσης UEFA Nations League (Πορτογαλία), την επιστροφή της Βραζιλίας στο θρόνο της Νότιας Αμερικής (Copa America) και του Λιονέλ Μέσι στην κορυφή του κόσμου (FIFA-Χρυσή Μπάλα), την Λίβερπουλ στην κορυφή του κόσμου (Μουντιάλ συλλόγων) και της Ευρώπης (Champions League-UEFA Super Cup), του Κατάρ (για πρώτη φορά) σε εκείνη της Ασίας, της Αλγερίας στην Αφρική.

Ήταν όμως και η χρονιά που το ποδόσφαιρο δοκίμασε απέραντη θλίψη από τον χαμό του Εμιλιάνο Σάλα, επίσης τον προβληματισμό από τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού στα γήπεδα, αλλά και έμαθε για την δημιουργία μίας νέας μεγάλης διοργάνωσης, του Μουντιάλ συλλόγων με 24 ομάδες που θα αρχίσει το 2021 στην Κίνα, και το όνομα της τρίτης διοργάνωσης συλλόγων της UEFA, το Europa Conference League.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι γυναίκες των ΗΠΑ κατέκτησαν για τέταρτη φορά στην ιστορία τους (1991, 1999, 2015 οι προηγούμενες) και δεύτερη στη σειρά το Μουντιάλ των γυναικών. Στον τελικό που έγινε στη Λιόν, οι ΗΠΑ νίκησαν 2-0 (61΄ πέναλτι Ράπινο, 69΄ Λαβέλ) την Ολλανδία και πανηγύρισαν για τέταρτη φορά την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ ήταν φιναλίστ το 2011. Διαιτητής ήταν η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ. Στο αγώνα για την τρίτη θέση, η Σουηδία επικράτησε 2-1 της Αγγλίας.

H ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ UEFA NATIONS LEAGUE

H Πορτογαλία, στην τελική φάση που η ίδια φιλοξένησε (5-9.6), νίκησε 1-0 (Γκουέδες 60΄) την Ολλανδία και κατέκτησε το τρόπαιο. Τρίτη κατετάγη η Αγγλία, που επικράτησε 6-5 στα πέναλτι της Ελβετίας.

Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, CHAMPIONS LEAGUE KAI SUPER CUP

Η Λίβερπουλ νίκη 1-0 στην παράταση (99 Φιρμίνο) την Φαλμένγκο, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων που διεξήχθη στην Ντόχα του Κατάρ και αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία της Πρωταθλήτρια κόσμου. Μέχρι σήμερα οι «κόκκινοι» είχαν διεκδικήσει τρεις φορές τοην κορυφή του κόσμου, αλλά μετρούσαν ισάριθμες ήττες από Φλαμένγκο, Ιντεπεντιέντε και Σάο Πάουλο.

Η Λίβερπουλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 6η φορά στην Ιστορία της και πρώτη μετά από το 2005 και τον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης με την Μίλαν. Οι «κόκκινοι» νίκησαν 2-0 (2΄ πέναλτι Σαλάχ, 87΄ Οριγκί) την Τότεναμ στο «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης και πανηγύρισαν το τρόπαιο, έναν χρόνο μετά την ήττα στον τελικό του Κιέβου από την Ρεάλ Μαδρίτης (3-1). Για να φτάσει, όμως, η Λίβερπουλ στον τελικό, χρειάστηκε να σημειώσει μία από τις πιο μεγάλες ανατροπές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έχοντας χάσει στον πρώτο ημιτελικό με 3-0 στη Βαρκελώνη από τη Μπαρτσελόνα, στις 8 Μαΐου, στον αγώνα ρεβάνς του «Άνφιλντ» επικράτησε με σκορ 4-0 και πέρασε στον τελικό.

H Λίβερπουλ κατέκτησε και το UEFA Super Cup, καθώς επικράτησε στον 44ο τελικό στα πέναλτι με 5-4 της Τσέλσι στo Vodafone Park της Κωνσταντινούπολης, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακά της, Αντριάν. Στα 90 λεπτά δεν υπήρξε νικητής (1-1/ Φιρμίνο 48΄-Ζιρού 36΄), όπως και στο ημίωρο της παράτασης που ακολούθησαν (2-2/Μανέ 95΄-Ζορζίνιο 101΄ πέναλτι). Στη διαδικασία των πέναλτι ο Αντριάν απέκρουσε το τελευταίο χτύπημα του Άμπραχαμ. Διαιτητής ορίστηκε γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και ήταν η 35χρονη Γαλλίδα, Στεφανί Φραπάρ, η οποία είχε «σφυρίξει» επίσης στον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών της Γαλλίας.

Η ΛΙΟΝ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Λιόν νίκησε 4-1 την Μπαρτσελονα στη Βουδαπέστη και κατέκτησε το Champions League γυναικών. Ήταν η έκτη νίκη της γαλλικής ομάδας σε τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, ενώ έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε τέσσερα διαδοχικά χρόνια το τρόπαιο. Μαροσάν (5΄) και Χέγκερμπεργκ (14΄ 19΄, 30΄) πέτυχαν τα γκολ για την Λιόν, ενώ η Οσοάλα σκόραρε για την ισπανική ομάδα στο 89΄.

Η ΤΣΕΛΣΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ EUROPA LEAGUE

Η Τσέλσι νίκησε με σκορ 4-1 (Ζιρού 49΄, Πέδρο 60΄, Αζάρ 65΄, 72΄ – Ιβόμπι 69΄) την Άρσεναλ στο Ολυμπιακό στάδιο του Μπακού και κατέκτησε το Europa League, που ήταν το έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιό της και τρίτο την τελευταία 7ετία. Διαιτητής ήταν ο Ιταλός Τζανλούκα Ρόκι.

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Η Βραζιλία επέστρεψε στο θρόνο της Νότιας Αμερικής μετά από 12 χρόνια. Νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης, την οποία φιλοξένησε (14.6-7.7), το Περού με σκορ 3-1 (Έβερτον 15΄, Γκάμπριελ Ζεσούς 45+, Ριτσάρλισον πέναλτι 90΄ – Γκερέρο πέναλτι 44΄) και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου για ένατη φορά στην Ιστορία της. Ο διαιτητής Τόμπαρ Βάργκας απέβαλε στο 70΄ τον Γκάμπριελ Ζεσούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ