aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟι «χρυσές» υπογραφές των προπονητών

Οι «χρυσές» υπογραφές των προπονητών

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΓΟΥ

Ο Μαρτσέλο Λίπι επιστρέφει στην Γκουανγκζού με ένα μυθικό συμβόλαιο. Ο 68χρονος σπουδαίος Ιταλός προπονητής υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τον κινεζικό σύλλογο, από τον οποίον είχε αποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2015, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Ναι, τρία χρόνια με 60 εκατομμύρια καθαρά, όπερ σημαίνει 20 τον χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο (σε ετήσια βάση) που δόθηκε ποτέ στην ιστορία όλων των αθλημάτων σε όλο τον πλανήτη.

Ο Λίπι επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Corriere dello Sport» λέγοντας πως όντως επιστρέφει στην ομάδα την οποία οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες. Κέρδισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα Κίνας ανάμεσα στο 2012 και στο 2014, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας το 2013 και είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει κατακτήσει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και στην Ασία και στην Ευρώπη.

Τα 20 εκατομμύρια ετησίως του Μαρτσέλο Λίπι αφήνουν στη δεύτερη θέση τους Πεπ Γκουαρδιόλα και Ζοσέ Μουρίνιο που με βάση τα αγγλικά ρεπορτάζ φέρεται να έχουν υπογράψει το ίδιο συμβόλαιο αξίας 15 εκατομμυρίων λιρών (17,6 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως. Ψάχνοντας όλα τα σπορ, βλέπουμε ότι η πρώτη πεντάδα των πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών του πλανήτη σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και ανήκουν στους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ο Κάρλο Αντσελότι υπέγραψε για 12 εκατομμύρια ευρώ στην Μπάγερν και ο Αρσέν Βενγκέρ έχει συμβόλαιο που του αποφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ με την Αρσεναλ. Ολα αυτά με βάση τα ρεπορτάζ, αφού σπανίως έως… ποτέ οι ποδοσφαιρικοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν ανακοινώνουν επίσημα τα συμβόλαια των προπονητών τους.

Η πρώτη 15άδα με τους… Μίδες των πάγκων έχει 11 προπονητές ποδοσφαίρου, δύο μπάσκετ (αμφότεροι από το ΝΒΑ φυσικά) και δύο από το αμερικάνικο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το NFL δηλαδή.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει συμβόλαιο που τρέχει με τους Σαν Αντόνιο Σπερς συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, δηλαδή εισπράττει 11 τον χρόνο, που είναι περίπου 9.5 εκατομμύρια ευρώ και λίγο πίσω του είναι ο Ντοκ Ρίβερς των Λος Αντζελες Κλίπερς. Ο Σον Πέιτον των Νιου Ορλίνς Σεντς και ο Πιτ Κάρολ των Σιάτλ Σίχοκς είναι οι εκπρόσωποι του NFL με 7.1 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εκτός 15άδας για… λίγο μένουν ο Μάικ Σιζέφσκι που παίρνει από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ για την ομάδα μπάσκετ του 6.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και οι Νικ Σάμπαν (Πανεπιστήμιο Αλαμπάμα) και Τζιμ Χάρμπαου (Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν) που παίρνουν 6.3 και 6.2 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα ως προπονητές των ομάδων αμερικανικού ποδοσφαίρου τους. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε εισπράττει έξι εκατομμύρια τον χρόνο στην Ατλέτικο, ενώ αρκετά πίσω είναι οι προπονητές στο χόκεϊ (NHL) και στο μπέιζμπολ (MLB).

joseΜΑΡΤΣΕΛΟ ΛΙΠΙ ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ (20)

Πριν από 19 μήνες είχε αποχωρήσει οικειοθελώς από την Γκουανγκζού έχοντας… ρουτινιάσει. Βρέθηκε κοντά στο να συμφωνήσει με τη Μίλαν, δεν έγινε και παρότι είναι 69 ετών το σαράκι της προπονητικής το έχει ακόμη. Απέρριψε πρόταση 25 εκατομμυρίων ευρώ (!) ετησίως από την επίσης κινεζική Χεμπέι αφού τον συνδέουν πάρα πολλά με την Γκουανγκζού, στην οποία είναι ήδη θρύλος. Ο Ιταλός είναι ο παγκόσμιος ρέκορντμαν πλέον όσον αφορά τα συμβόλαια προπονητών.

ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (17,6)

Την 31η Ιανουαρίου ο τότε τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου, Πεπ Γκουαρδιόλα, ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Καταλανός τεχνικός υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τους «πολίτες» έναντι 45 εκατομμυρίων λιρών συνολικά με βάση τα ρεπορτάζ συν πολλά μπόνους. Αυτό σημαίνει αποδοχές της τάξης των 17,6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Κάποια ρεπορτάζ ήθελαν να έχει υπογράψει πολύ μεγαλύτερο συμβόλαιο, αλλά φαίνεται πως τα υπόλοιπα είναι με τη μορφή μπόνους επίτευξης στόχων.

ΖΟΣΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (17,6)

Και στην περίπτωση του Πορτογάλου τεχνικού τα ρεπορτάζ διίστανται για το ύψος του συμβολαίου του, αλλά τα περισσότερα συγκλίνουν στο ότι υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με 60 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 15 εκατομμύρια λίρες ετησίως (17,6 εκατομμύρια ευρώ), όσα ακριβώς και ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έβαλε την υπογραφή του σε τετραετές συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας και αυτός τεράστια μπόνους επίτευξης στόχων.

ΚΑΡΛΟ ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ ΜΠΑΓΕΡΝ (12)

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, με την Μπάγερν να έχει ενημερωθεί από τον ίδιο τον Γκουαρδιόλα ότι δεν θα ανανεώσει και θα αποχωρήσει, οι Βαυαροί προχώρησαν στη συμφωνία τους με τον Κάρλο Αντσελότι. Ο Ιταλός τεχνικός υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τους Βαυαρούς για 15 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφεραν τότε τα ρεπορτάζ, αν και προ ημερών η γερμανική εφημερίδα «Bild» ανέφερε πως τα 12 είναι ο καθαρός μισθός του και τα άλλα τρία αφορούν μπόνους κατάκτησης τίτλων.

ΑΡΣΕΝ ΒΕΝΓΚΕΡ ΑΡΣΕΝΑΛ (10)

Ο Αρσέν Βενγκέρ ανέλαβε την Αρσεναλ το 1996 και ακόμη παραμένει στον πάγκο της. Ο Αλσατός τεχνικός είναι στον τελευταίο χρόνο του τριετούς συμβολαίου που είχε υπογράψει το 2014 και του αποφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τον Μάιο υπήρχε έντονη φημολογία ότι ήταν κοντά στο να υπογράψει μία ακόμη ανανέωση, αλλά ως τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποχωρήσει, άλλοι ότι σύντομα θα ανανεώσει.

TOP 15 ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

1.Μαρτσέλο Λίπι Γκουανγκζού Ποδόσφαιρο 20

2.Πεπ Γκουαρδιόλα Μάντσεστερ Σ. Ποδόσφαιρο 17,6

-. Ζοσέ Μουρίνιο Μάντσεστερ Γ. Ποδόσφαιρο 17,6

4.Κάρλο Αντσελότι Μπάγερν Ποδόσφαιρο 12

5.Αρσέν Βενγκέρ Αρσεναλ Ποδόσφαιρο 10

6.Γκρεγκ Πόποβιτς Σαν Αντόνιο Σπερς Μπάσκετ 9,7

7.Ζινεντίν Ζιντάν Ρεάλ Μ. Ποδόσφαιρο 9,5

8.Ντοκ Ρίβερς Λ.Α. Κλίπερς Μπάσκετ 8,9

9.Γιούργκεν Κλοπ Λίβερπουλ Ποδόσφαιρο 8,2

10.Αντόνιο Κόντε Τσέλσι Ποδόσφαιρο 7,8

11.Σον Πέιτον Νιου Ορλίνς Σεντς Αμερ. Ποδόσφαιρο 7,1

12.Πιτ Κάρολ Σιάτλ Σίχοκς Αμερ. Ποδόσφαιρο 7,1

13.Λουίς Ενρίκε Μπαρτσελόνα Ποδόσφαιρο 7

-.Ρόναλντ Κούμαν Εβερτον Ποδόσφαιρο 7

15.Μαουρίτσιο Ποτσετίνο Τότεναμ Ποδόσφαιρο 6,6

* Τα ποσά είναι σε εκατ. ευρώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ