aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΝεόφυτος Μιχαήλ: Κυνηγά το άριστα σε σπουδές και αθλητισμό

Νεόφυτος Μιχαήλ: Κυνηγά το άριστα σε σπουδές και αθλητισμό

Δεν είναι μυστικό πως ο ανταγωνισμός στο Κυπριακό ποδόσφαιρο είναι στις μέρες μας στο ζενίθ. Όλοι γνωρίζουμε πόση προσπάθεια χρειάζεται ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής για να αγωνιστεί σε ομάδα της Α’ κατηγορίας. Έχει να συναγωνιστεί με πλειάδα ξένων ποδοσφαιριστών.

Αυτό μας το πιστοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο νεαρός τερματοφύλακας της Νέας Σαλαμίνας, Νεόφυτος Μιχαήλ, που στην  περίοδο  2015-2016, δηλαδή στο τελευταίο πρωτάθλημα, κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός τερματοφύλακας με πολύ καλή απόδοση.

Η κλήση του άλλωστε στην Εθνική Ανδρών, δεν ήταν καθόλου τυχαίο γεγονός, αλλά η επιβράβευση και επιβεβαίωση της σκληρής προσπάθειας που ο Νεόφυτος Μιχαήλ κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με τον αθλητισμό.

Ναι, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει ένας ποδοσφαιριστής να κερδίσει θέση στην βασική ενδεκάδα μιας ομάδας του Κυπριακού πρωταθλήματος. Προσωπικά, κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια στην Νέα Σαλαμίνα για να κερδίσω την θέση του τερματοφύλακα. Ήμουν συνεχώς έτοιμος και όταν μου έδωσαν την ευκαιρία δεν την άφησα να πάει χαμένη. Γνωρίζω βέβαια πως δύσκολα ανεβαίνεις στα ψηλά και πολύ εύκολα πέφτεις αν δεν προσέξεις και πετάς στα σύννεφα, τονίζει με έμφαση ο νεαρός Νεόφυτος Μιχαήλ.

neophytos_michael_2Βέβαια, όταν αγωνίζεται κάποιος σε ομάδα Α’ Κατηγορίας και καλείται και στην Εθνική της χώρας του, γίνεται εύκολα γνωστός. Κρίνεται για την αθλητική του απόδοση, τις καλές ή μη εμφανίσεις του, τη συμβολή του στην νίκη της ομάδας ή το μερίδιο ευθύνης σε περίπτωση ήττας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο Νεόφυτος Μιχαήλ, είναι ταυτόχρονα και ένας αριστούχος φοιτητής;

Ο αθλητισμός είναι κάτι που έχω αγαπήσει από μικρό παιδί. Κατανόησα από νωρίς πως όταν ασχολείσαι με τα Σπορ γενικά, εξασφαλίζεις την υγεία σου, μένεις μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ. Θέλησα λοιπόν, τον αθλητισμό να τον διδαχθώ και επιστημονικά, πέραν της βιωματικής πτυχής. Χωρίς κανένα δισταγμό και μετά που ήξερα τι ήθελα ακριβώς να κάνω, βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να ακολουθώ τον κλάδο της Επιστήμης του Αθλητισμού, μας αναφέρει ο Νεόφυτος Μιχαήλ. Είναι τόσο χρήσιμο για εμένα ως ποδοσφαιριστή, καθώς μπορώ να αντιληφθώ το κομμάτι της ετοιμασίας της ομάδας από επιστημονική σκοπιά.

neophytos_michael_3Δεν χρειάζεται να μιλήσεις και πολύ ώρα με τον Νεόφυτο για να καταλάβεις πως είναι ένας πολύ συγκροτημένος νέος, με αντανακλαστικά στο λόγο του, όπως αυτά που επιστρατεύει κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας του. Πόσο δύσκολο ήταν για σένα ο συνδυασμός φοιτητή και ποδοσφαιριστή, την στιγμή που τώρα στο ποδόσφαιρό μας, οι απαιτήσεις είναι σε επαγγελματικό επίπεδο;

Χωρίς δεύτερη σκέψη η απάντηση ήρθε σχεδόν αυθόρμητα. Όταν βάλεις ένα στόχο και θέλεις πολύ να τον πετύχεις, τότε υπάρχει ο τρόπος. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολύ καλός προγραμματισμός του χρόνου. Βέβαια, τονίζει με την ειλικρίνεια που τον διακατέχει, εγώ στάθηκα και τυχερός γιατί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είχα την ολόπλευρη στήριξη της Διεύθυνσης.

Μα από ότι πρόσεξα στη γιορτή του Πανεπιστημίου για τις αθλητικές βραβεύσεις 2015-2016 που έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σου δόθηκε το βήμα για την δική σου ομιλία ως κύριος ομιλητής, γιατί πέρα από την αθλητική απόδοση έχεις αριστεύσει και ως φοιτητής.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλα, κατάφερα να πάω και πολύ καλά στην τελευταία μου χρονιά, όπως και στις προηγούμενες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύ δύσκολης προσπάθειας από μέρους μου, που ευτυχώς ευοδώθηκε. Τονίζω και πάλι πως στην προσπάθειά μου αυτή, συνέβαλε τα μέγιστα η στήριξη της οικογένειας μου αλλά και η μεγάλη κατανόηση και βοήθεια της Διεύθυνσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μιας βοήθειας πολύπλευρης και χωρίς εκπτώσεις, καθοριστικής θα έλεγα στο να αποφοιτήσω με άριστα… αλλά και να συνεχίσω τις σπουδές μου στο ίδιο Πανεπιστήμιο για ψηλότερο στόχο.

Δεν χρειάστηκε να πούμε τίποτε παραπάνω, στα πλαίσια της σύντομης αυτής συνομιλίας μας με τον Νεόφυτο για να πειστούμε πως, έχει και όραμα και πλάνο στο δύσκολο κυνηγητό του άριστα σε σπουδές και αθλητισμό ταυτόχρονα. Απλά, ο νεαρός τερματοφύλακας της Νέας Σαλαμίνας που άρχισε στο ΘΟΙ Λακατάμιας, πήγε μετά στον Εθνικό Λατσιών και Ολυμπιακό και έφθασε στην Εθνική Ανδρών, στέλνει το δικό του μήνυμα στους νέους και όχι μόνο με τον πιο απλό τρόπο…

Όταν υπάρχει θέληση, πρόγραμμα και πρωτίστως καλή διαχείριση του χρόνου, ο κάθε νέος μπορεί να πετύχει στους στόχους του.

Είμαστε όλοι βέβαιοι, όπως και ο δρ. Αιμίλιος Σολωμού, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που μεταξύ άλλων τόνισε στη γιορτή των Αθλητικών Βραβεύσεων, καθώς τα χρόνια θα περνούν και οι φοιτητές θα ανατρέχουν στα φοιτητικά τους χρόνια, θα νιώθουν ένα αίσθημα βαθιάς περηφάνιας για τους δρόμους που χάραξαν.

neophytos_michael_4Και ο Νεόφυτος που με το ήθος και τον χαρακτήρα του  κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση των καθηγητών και της Διεύθυνσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είναι χωρίς καμιά αμφιβολία σε πολύ καλά χαραγμένο δρόμο. Και στην φοιτητική διαδρομή του αλλά και στον αγωνιστικό Αθλητισμό τον οποίο υπηρετεί υποδειγματικά, αφού αποτελεί ήδη παράδειγμα προς μίμηση.

Παράλληλα ο νεαρός τερματοφύλακας των ερυθρολεύκων, θεωρεί τον αθλητισμό και ως μια πολύ δυνατή γέφυρα επικοινωνίας στην σύγχρονη κοινωνία μας. Γέφυρα επικοινωνίας που μπορεί και πρέπει να ενώνει Λαούς με διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και πολιτισμό. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλείο του Αθλητισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ