aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΜο Φάρα: Το «αντίο» και από έναν άλλο «κολοσσό» του στίβου

Μο Φάρα: Το «αντίο» και από έναν άλλο «κολοσσό» του στίβου

Οι λάτρεις του στίβου είπαν «αντίο» και στον Μο Φάρα, ο οποίος αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα τρέξει και στο Diamond League πριν ασχοληθεί με τον Μαραθώνιο. Γεννημένος στη Σομαλία στις 20 Μαρτίου του 1983 ο Μοχάμεντ Μουκτάρ Τζάμα Φάρα δεν πέρασε εύκολα παιδικά χρόνια. Τα μισά από αυτά τα πέρασε Σομαλία όπου ζούσε σε ένα μικρό τροχόσπιτο μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του. Αν νομίζετε ότι αυτό ήταν ένα δύσκολο μέρος για να ζήσει ένα παιδί αρκεί να σας αναφέρουμε ότι στη Σομαλία υπήρχε εμφύλιος.

Σε ηλικία οκτώ ετών βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς να ξέρει ούτε μία λέξη στα αγγλικά. Εκεί βίωσε το ρατσισμό για πρώτη φορά, γιατί αργότερα τον έζησε στο πετσί του ακόμα και όντας παγκόσμιος πρωταθλητής ή Ολυμπιονίκης. Για να φτάσει όμως να γίνει συλλέκτης μεταλλίων έπρεπε ένας προπονητής να τον εντοπίσει. Αυτό το έκανε ο Άλαν Άτκισον ο οποίος τον έπεισε να ασχοληθεί με τις μεγάλες αποστάσεις και από το δεύτερο κιόλας χρόνο άρχισε να κατακτά τίτλους σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Οι μεγάλες αποστάσεις γίνονται σιγά – σιγά η ειδικότητά του και το πρώτο μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση έρχεται το 2001 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τα 5.000μ. είναι το βασικό του αγώνισμα, αλλά τα 10.000μ. μπήκαν και αυτά στη ζωή του. Οι πρώτες τους ωστόσο διακρίσεις σε επίπεδο ανδρών έρχονται σε αγώνες ανωμάλου δρόμου. Εκεί όπου έγινε πρωταθλητής Ευρώπης το 2006. Κάπου εκεί όμως βρέθηκε στο πρώτο του μεγάλο δίλημμα. Θα έπρεπε να αποφασίσει εάν θα αφιερωθεί στον στίβο ή θα ασχοληθεί με τους αγώνες ανωμάλου δρόμου. Τελικά, η επιλογή ήταν να επικεντρωθεί με το στίβο και δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό. Το 2009 έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο στα 3.000μ., ενώ από το 2010 και μετά αρχίζει η κυριαρχία του με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το καλοκαίρι του 2010 κάνει το πρώτο του νταμπλ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νταεγού απέναντι σε αθλητές από την Αφρική που κυριαρχούσαν σε αυτές τις αποστάσεις. Η αρχή γίνεται με τα 10.000 όπου ο Μο Φάρα χάνει από τον Ιμπραχίμ Τζεϊλάν. Στα 5.000μ. μέτρα δεν έκανε το ίδιο λάθος. Με καλύτερη διαχείριση των δυνάμεών του κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τερματισμό κατακτώντας το πρώτο του χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από τότε μέχρι αγνοούσε την ήττα τόσο στα 5.000μ. όσο και στα 10.000μ κάνοντας πέντε νταμπλ. Το αποκορύφωμα φυσικά ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο όπου έπεισε ακόμα και τους μεγαλύτερους επικριτές του ότι είναι ο κορυφαίος.

Η πρώτη μεγάλη απάντηση που έδωσε στους αμφισβητίες του ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στα τελευταία 400μ. της κούρσας άνοιξε το ρυθμό του και ξεσπώντας σε κλάματα πήρε τη μεγάλη του ρεβάνς. Στα 5.000μ. η τακτική του και πάλι ακριβώς η ίδια. Με το που άκουσε το καμπανάκι για τα τελευταία 400μ. ανέβασε στροφές και παρά το γεγονός ότι μπήκε μαζί με άλλους τέσσερις αθλητές στην τελική επιβλήθηκε σε ένα ιστορικό επίτευγμα.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας ο Μο Φάρα έκανε ατομικό ρεκόρ και με χρόνο 27:21.71 πήρε το στέμμα από τον Τζέιλαν, ενώ στη συνέχεια υπερασπίστηκε και εκείνο που είχε στα 5.000μ. Οι Κενυάτες ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν τα πρωτεία του το 2015 και το 2016, αλλά ό,τι κι αν έκαναν δεν τα κατάφεραν. Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης εκ νέου. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανακοίνωσε ότι το 2017 θα βάλει τέλος στην καριέρα του στις μεγάλες αποστάσεις εντός στίβου για να ασχοληθεί με τις ακόμα μεγαλύτερες έξω από αυτόν και συγκεκριμένα με τον Μαραθώνιο.

Η ήττα στα 5.000μ. μετά από εννέα χρόνια

Ο Μο Φάρα ήθελε να αποχαιρετήσει τους Βρετανούς με ένα ακόμα νταμπλ. Τα πράγματα ξεκίνησαν ιδανικά για εκείνο αφού στην πρώτη κούρσα της διοργάνωσης υπερασπίστηκε το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στο Πεκίνο. Εκανε τη γνωστή κούρσα… ελέγχου των αντιπάλων στα 3/4 της διαδρομής. Στους δύο τελευταίους γύρους ο 34χρονος Φάρα έκανε την επίθεσή του, πήρε την πρωτοπορία και παρά τις προσπάθειες του Τσεπτεγκέι, δεν είχε αντίπαλο στην τελική ευθεία, τερματίζοντας σε χρόνο 26:49.51, τον καλύτερο για το 2017.

Κάπως έτσι, όλοι περίμεναν το «αντίο» του με ένα ακόμα χρυσό στο… δικό του αγώνισμα, αυτό των 5.000μ. Δεν κατάφερε να πει το «αντίο» του έτσι όπως θα ήθελε μπροστά στους συμπατριώτες του. Ο 34χρονος ηττήθηκε στον τελικό των 5.000 μέτρων από Αιθίοπα, Μουκτάρ Έντρις, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του σε μεγάλες διοργανώσεις με το ασημένιο μετάλλιο. Η τελευταία φορά που ο Μο Φάρα δεν νίκησε στα 5.000μ. σε μεγάλη διοργάνωση ήταν πριν από οκτώ χρόνια! Συγκεκριμένα στην πρώτη του συμμετοχή σε επίπεδο ανδρών ο Μο Φάρα είχε τερματίσει έβδομος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου του 2009! Έκτοτε έχει επικρατήσει σε όλες τις κούρσες του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ