aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕρείπια και χάος  στον χώρο του ΓΣΟ! (pics)

Ερείπια και χάος  στον χώρο του ΓΣΟ! (pics)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

O χώρος του ΓΣΟ, φέρνει στις μνήμες των παλιών Λεμεσιανών μεγάλα και σημαντικά γεγονότα. Εκεί, οι μεγάλοι αθλητές, Πανελληνιονίκες, Βαλκανιονίκες και οι ποδοσφαιριστές του Άρη, της ΑΕΛ και του Απόλλωνα, πρόσφεραν μεγάλες συγκινήσεις.

Μαθητές, προπονητές, φίλαθλοι, παράγοντες, έχουν πολλά να πουν για την ιστορικότητα της περιοχής, η οποία εκτός από το στάδιο ΓΣΟ, περιελάμβανε και τον απέναντι δημοτικό χώρο λουτρών και θαλασσίων αθλημάτων. Τα χρόνια πέρασαν και ο χώρος άλλαξε μορφή.

Στη θέση του παλιού γραφικού γηπέδου, δίπλα στη θάλασσα, στήθηκε ένα μοντέρνο αθλητικό πάρκο πολλαπλών δραστηριοτήτων. Με άμεση σύνδεση με τη θάλασσα, την παραλιακή ζώνη, τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο της Ακτής Ολυμπίων, αλλά και τον Δημόσιο Κήπο, στα ανατολικά.

f3Το ΓΣΟ διαθέτει δύο γήπεδα μίνι φούτμπολ, ένα γήπεδο καλαθόσφαιρας, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι για ένα πλήρως εξοπλισμένο συγκρότημα για αθλητικές ομάδες που αποτελείται από αποδυτήρια, μπάνια, ντουζ, κ.λπ. Διαθέτει επίσης και αίθουσα γυμναστηρίου, που βρίσκεται δίπλα στα αποδυτήρια. Τα εγκαίνια του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου τελέστηκαν στις 28 Μαΐου 2009.

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, στην ομιλία του στην εκδήλωση παράδοσης του χώρου στη νέα του μορφή, εξήρε τον προκάτοχό του Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος είχε μετατρέψει το θέμα ανάπλασης του ΓΣΟ σε προσωπική του υπόθεση, ενώ επί δημαρχίας του λήφθηκαν οι αποφάσεις για την κατασκευή του κέντρου.

f4Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στον ΚΟΑ, όμως για ένα διάστημα τις διαχειριζόταν το ΤΕΠΑΚ και ο Δήμος Λεμεσού και όλα φαίνονταν ρόδινα. Υπήρχε μια κινητικότητα και ένα ενδιαφέρον από πλευράς των πολιτών.

Ο Δήμος Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχουν πλέον καμιά πρόσβαση και όλη η διαχείριση εδώ και μερικούς μήνες ανήκει στον ΚΟΑ. Τα πάντα όμως υπολειτουργούν, τα γήπεδα είναι κλειστά και δεν χρησιμοποιούνται και γενικά υπάρχει μια ακαταστασία. Τα βράδια είναι έρμαιο στις ορέξεις κάποιων, που χρησιμοποιούν τους χώρους για δικούς τους σκοπούς…

Η υπερυψωμένη καφετέρια με απρόσκοπτη θέα στη Μεσόγειο που συνδέεται με την υπέργεια γέφυρα, και η οποία αποτελούσε ένα ιδανικό μέρος χαλάρωσης και ξεκούρασης, μοιάζει με πραγματικό ερείπιο.

Τα βράδια οι νεαροί ξεσπούν και καταστρέφουν ό,τι έχει δημιουργηθεί. Επικρατεί ένα χάος και ενόσω δεν λαμβάνονται αποφάσεις αναδόμησης της λειτουργίας του χώρου, οι ζημιές θα αυξάνονται, καθώς οι αλήτες των μεταμεσονύκτιων ωρών δεν αφήνουν τίποτε, που να μην το καταστρέψουν.

f5Δυστυχώς, ακόμη ένα πολυδάπανο έργο, με κόστος εκατομμυρίων έχει αδρανοποιηθεί. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν την άποψη, πως στον χώρο του ΓΣΟ θα έπρεπε να κατασκευαστεί ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Δεν έγινε όμως και στη θέση του δημιουργήθηκε το σημερινό έργο, το οποίο στη μορφή και κατάσταση που είναι σήμερα δεν τιμά κανέναν.

Σε μια περίοδο άνθησης της Λεμεσού και με όλα τα στοιχεία να την έχουν καταστήσει ένα πραγματικό στολίδι της Μεσογείου, δεν μπορεί να συνδέεται το παραλιακό της μέτωπο με τον εγκαταλελειμμένο χώρο του ΓΣΟ. Εδώ και τώρα, οι αρμόδιοι -και στην προκειμένη περίπτωση ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού- οφείλουν να δράσουν άμεσα.

f6Κάποιες αίθουσες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα απογεύματα -τουλάχιστον- να υπάρχει ένας υπεύθυνος για να διαχειρίζεται τα γήπεδα, ώστε να μπορούν να αθλούνται όσοι επιθυμούν για να περνούν λίγες ώρες χαλάρωσης, όπως είναι και ο λόγος ύπαρξής του.

Υπάρχουν οργανωμένα σύνολα, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν κάποιες αίθουσες και να συμβάλουν στην επαναδραστηριοποίηση του χώρου. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις, πριν ο ιστορικός αυτός χώρος καταστραφεί.

f5

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ