aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΡΗΣΆρης: «Να τους, να τους, τους πρωταθλητές…»

Άρης: «Να τους, να τους, τους πρωταθλητές…»

Εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τη δημιουργία βασικού, σταθερού κορμού γύρω από τον οποίο θα γίνονταν, ανάλογα με τον αγώνα, συγκεκριμένες προσθήκες κι αλλαγές. Ο κόουτς του Άρη, Αλεξέι Σπιλέφσκι, είχε πλάνο και πρωτίστως, δεν ξέφυγε από αυτό στην ομολογουμένως ζόρικη περίοδο της έντονης αμφισβήτησης (μεσούσης της σεζόν). «Θα παίζουμε επιθετικά», έλεγε και ξανάλεγε. Πάνω σ’ αυτήν τη νοοτροπία πορεύτηκε. Με το θεαματικό (επιθετικό) ποδόσφαιρο, που συνδύασε και την ουσία, οδήγησε την ομάδα της Λεμεσού στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας της. Δεν έτυχε, δηλαδή, πέτυχε!

Η ποιοτική ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με ποδοσφαιριστές βεληνεκούς, διεύρυνε τις αντιστάσεις του συνόλου. Οι Αλεξάντερ Κακόριν, Γιανίκ Γκομίς, Κάρολ Στρούσκι, Έρικ Μποακί, Τζούλιους Σόκε, Μιχλάλι Μαγιαμπέλα, Λέο Μπέγκστον, Καζού και Πηλέας έδωσαν τεράστια δυναμική καθώς ήρθαν να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες ποιοτικούς παίκτες. Ο Άρης, δημιούργησε εξαιρετική ραχοκοκαλιά, με παίκτες υψηλού επιπέδου (κυρίως) με χαρακτήρα νικητή. Το ρόστερ βελτιώθηκε και το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος εκτοξεύθηκε. Για να ανέβει επίπεδο η ομάδα, χρειάστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις όλοι οι Αρειανοί και ο λιγοστός ομολογουμένως κόσμος να στηρίξει σε κάθε παιγνίδι την ομάδα.

Στον δρόμο για την κατάκτηση της κορυφής, ο Λευκορώσος τεχνικός χρησιμοποίησε 26 ποδοσφαιριστές, μοιράζοντας το χρόνο ανάλογα με το βαθμό ετοιμότητας και το στιλ παιγνιδιού που κατά την άποψή του απαιτούσε η κάθε αναμέτρηση. Επί της ουσίας, ωστόσο, ο προπονητής του Άρη, στηρίχθηκε σε ένα κράμα 10 παικτών που ξεπέρασε τα 2.000 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο! Ηταν αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, τραβώντας δυναμικά το κουπί, φτάνοντας στον πολυπόθητο τίτλο. Και αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς, αν ρίξει μια ματιά στο χρόνο συμμετοχής του κάθε παίκτη ξεχωριστά που παρουσιάζουμε (σ.σ.: δεν υπολογίζεται το χθεσινό ματς).

Ο θηριώδης τερματοφύλακας, Βάνα Αλβες, «κατάπιε» 3.212 λεπτά, μετρώντας 33 συμμετοχές μέχρι τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που κατέβασε τα ρολά και χωρίς καμία δόση υπερβολής αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της πορείας του Αρη. Λίγο πιο κάτω και πιο συγκεκριμένα στα 2.923 συναντούμε τον Σουηδό αμυντικό, Φραν Μπρόρσον, παίκτης που ήλθε στην ομάδα τη δεύτερη μετεγγαφική περίοδο της σεζόν 2021-22. Αμυντικός (ακραίος) ακολουθεί στη σχετική λίστα. Ο λόγος για τον γρήγορο Γκανέζο, Έρικ Μποακί, το κοντέρ του οποίου «γράφει» 2.923 λεπτά.

Ο αεικίνητος Σάβιν Μπαμπίκα έδωσε νέα πνοή στην επιθετική λειτουργία (2.566’), την ίδια ώρα που ο ακούραστος Τζούλιους Σόκε αποτέλεσε τον παίκτη για όλες τις δουλειές στην καρδιά του κέντρου (2.537’). Ο Λέο Μπέγκστον τόνωσε ακόμα περισσότερο τη μεσοεπιθετική λειτουργία (2.529’), ο Στιβ Γιανγκό στην οπισθοφυλακή συνέχισε τις υψηλές πτήσεις από την περασμένη σεζόν (2.486’) και ο Αλεξάντερ Κακόριν έκανε τη μεγάλη διαφορά (2.261’). Το γλυκό, εν ολίγοις, έδεσε. Ο πρώτος σκόρερ των πρωταθλητών, αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη γραμμή κρούσης και έναν των βασικών πρωταγωνιστών. Την πρώτη 10άδα συμπληρώνουν οι ασταμάτητοι Άλεξ Μουσούντα (2.242’) και Κάρλο Στρούσκι (2.024’).

Ισχυρό κράμα παικτών, με την επιλογή του αρχιτέκτονα της επιτυχίας να ενισχύει τη συνοχή, την αφομοίωση αυτών που ζητούσε και κυρίως, τον καθορισμό της αγωνιστικής ταυτότητας της ομάδας. Επιπρόσθετα, αποτέλεσε εφαλτήριο για να βρει ο Αρης, μια σταθερότητα στην απόδοσή του, παρουσιάζοντας ένα στιλ παιγνιδιού που «καταβρόχθισε» τις πλείστες ομάδες.

H μοναδική που δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα

Ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ υπήρξαν τα Σωματεία ΑΕΛ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Άρης Λεμεσού, Ένωσης Πεζοπορικού – ΑΜΟΛ Λάρνακας, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας (LTSK) και Τραστ. Όλες μα όλες οι ομάδες είχαν φτάσει στην κατάκτηση πρωταθλήματος, με εξαίρεση τον Άρη. Από φέτος, λοιπόν, συμπληρώθηκε το παζλ, με τον σύλλογο της Λεμεσού να σβήνει τη δίψα του μετά από 93 χρόνια ζωής. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, υπενθυμίζουμε, ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1934 και από τότε, οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις άρχισαν να διεξάγονται υπό επίσημη μορφή.

Σπιλέφσκι: Μακροβιότερος κόουτς ετών 35

Σε επίπεδο Α΄Κατηγορίας, ο Αλεξέι Σπιλέφσκι αποτελεί τον μακροβιότερο εν ενεργεία κόουτς στις 14 ομάδες που «έτρεξαν» στον φετινό ποδοσφαιρικό μαραθώνιο! Διαδέχθηκε τον Λιάσο Λουκά τον Φεβρουάριο του 2022, έκανε ντεμπούτο στην πρεμιέρα των περσινών πλέι οφ απέναντι στον ΑΠΟΕΛ και από τότε, καθοδηγεί με μαεστρία την ομάδα της Λεμεσού, εκτοξεύοντας τις προπονητικές μετοχές του. Θα μπορούσε στο εν λόγω κλαμπ να μπει κι ο Μαρίνος Σατσιάς, ωστόσο την αγωνιστική περίοδο κοούτσαρε το Παραλίμνι στη Β΄Κατηγορία.

Ο Λευκορώσος προπονητής, παρά το νεαρό της ηλικίας του (35 ετών), κατάφερε να «κουμαντάρει» ένα πελώριο πλοίο, όπως είναι πλέον ο Άρης, φέρνοντας εις πέρας την αποστολή. Έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στην Ντιναμό Μπρεστ το 2018 κι εν συνεχεία εργάστηκε στην Καϊράτ του Καζακστάν, από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021. Μετέπειτα σταθμός ήταν η γερμανική Ερζγκεμπίρκε Άουε, ομάδα Β΄Κατηγορίας της Γερμανίας κι ο Άρης από τον Φεβρουάριου του 2022. Επί των ημερών του, οι πράσινοι της Λεμεσού έπαιξαν πέρσι για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Ευρώπη κι εσχάτως πέτυχαν αυτό που έμοιαζε για δεκαετίες ακατόρθωτο!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ