aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ65 χρόνια αθλητικός «Φ»: Η καθιέρωσης μιας ολόκληρης αθλητικής σελίδας

65 χρόνια αθλητικός «Φ»: Η καθιέρωσης μιας ολόκληρης αθλητικής σελίδας

Στα αφιερωματικά ρεπορτάζ για τα 65χρονα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Στην ιστορική πρώτη έκδοση, στις 7 Δεκεμβρίου 1955, είχαν και οι αθλητικές ειδήσεις την τιμητική τους. Η εκκίνηση και στην αθλητική Ιστορία του Φιλελευθέρου, δόθηκε με αποκλειστική συνέντευξη του προπονητή της Ομόνοιας και ένα κείμενο – αριστούργημα για τον Ιππόδρομο (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο αθλητισμός στην Κύπρο αναπτυσσόταν  ραγδαία. Οι φίλαθλοι γέμιζαν τα γήπεδα σε πολλά αθλήματα, ενώ η επαφή με τον ελλαδικό αθλητισμό ήταν, πλέον, πιο συχνή και σε μόνιμη βάση λόγω της συμμετοχής της πρωταθλήτριας Κύπρου στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο βόλεϊ και στο μπάσκετ. Οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες στίβου ήταν μέλη της Εθνικής Ελλάδας κι έφταναν μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι καλοί ραδιοφωνικοί δέκτες «έπιαναν»… Αθήνα για τις ζωντανές περιγραφές αγώνων, ενώ και στην τηλεόραση αυξήθηκαν οι αθλητικές εικόνες.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με τον ανταγωνισμό στα ύψη, η αναβάθμιση του «Αθλητικού Φιλελεύθερου» ήταν επιβεβλημένη. Έγινε πράξη την περίοδο 1971-72, όταν, με εισήγηση του τότε βοηθού αρχισυντάκτη, Μιχαλάκη Μίτα, αποφασίστηκε να ενδυναμωθεί το αθλητικό τμήμα τη εφημερίδας. Έτσι καθιερώθηκε μια ολόκληρη σελίδα για τις αθλητικές ειδήσεις.  Εξαιτίας του γεγονότος ότι η εφημερίδα δεν εκδιδόταν τη Δευτέρα, αναγκαστικά τα αθλητικά γεγονότα της Κυριακής καλύπτονταν ειδησεογραφικά και με τη μορφή σχολίων, την Τρίτη. Ο ίδιος ο Μιχαλάκης Μίτας είχε την επιμέλεια της αθλητικής σελίδας της Τρίτης, με συντάκτες τον Κυριάκο Λυσιώτη, τον Παντελάκη Ιωάννου και τον Πανίκο Τίτα. Ο Πανίκος Τίτας εργαζόταν ήδη στον «Φιλελεύθερο» από το 1968.  Είχε προσληφθεί αρχικά στο τμήμα διόρθωσης, όπως ο ίδιος αναφέρει, γεμάτος δέος, αγωνία κα φόβο για τη δύσκολη δουλειά που αναλάμβανε, ως βοηθός του μοναδικού μέχρι τότε διορθωτή, του Πάμπη Βάτη, μετέπειτα βοηθού αρχισυντάκτη της εφημερίδας. Όταν ήλθε το ΠΡΟ-ΠΟ στην Κύπρο το 1969, άρχισε να γράφει προγνωστικά των αγώνων για να βοηθήσει τους αναγνώστες να στοχεύουν το χρυσό… 13άρι!

Ο Παντελάκης Ιωάννου είχε την εμπειρία των αθλητικών θεμάτων, αφού θήτευσε ως αθλητικός παράγοντας, ενώ κατά καιρούς βοηθούσαν στο αθλητικό τμήμα ο Πάμπης Βάτης και ο πολυμήχανος Χρίστος Πέτσας με τις ισχυρές διασυνδέσεις και πηγές αθλητικών ειδήσεων. Για πρώτη φορά στην εφημερίδα, εμφανίστηκε ειδικός χώρος για σχόλια μέσω των οποίων οι συντάκτες του «Φ» επέκριναν και κατέκριναν χωρίς μαλλιά στη γλώσσα.

Ταυτόχρονα με τον ολοσέλιδο «Αθλητικό Φιλελεύθερο» της Τρίτης, την ίδια περίοδο έκανε την εμφάνισή της η στήλη του αυτοκινήτου, κάθε Πέμπτη, με συντάκτη τον Δημήτρη Μάμα. Η θεματολογία της στήλης του αυτοκινήτου ήταν ανεξάντλητη εξ ου και το ειδικό θέμα της εποχής «Αυτοκίνητο και Σέξ!». Επίσης, κάθε Παρασκευή οι συντάκτες του «Φ» ανέλυσαν κι έδιναν προγνωστικά για τους αγώνες του ΠΡΟ-ΠΟ. Σε μία τέτοια στήλη πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 1972 και το όνομα του Άθου Καραγιάννη.

Με την αποχώρηση του Κυριάκου Λυσιώτη, από τις αρχές του 1973 οι Πανίκος Τίτας και Άθως Καραγιάννης, είχαν την ευθύνη του «Αθλητικού Φιλελεύθερου» για μία εικοσαετία περίπου. Σε κατοπινό στάδιο είχαν μόνιμο συνεργάτη τον Νίκο Τσιαλή και βέβαια, τους ανταποκριτές των πόλεων. Η ενίσχυση του αθλητικού τμήματος στην εφημερίδα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους αναγνώστες, αφού το ενδιαφέρον για τα αθλητικά ήταν διάχυτο σε όλη την κοινωνία και μάλιστα με πολιτικές προεκτάσεις.  «Η περιγραφή ενός ντέρμπι Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό,τι το οποιοδήποτε πολιτικό ρεπορτάζ», υπογραμμίζει ο Πανίκος Τίτας, ενθυμούμενος τις αντιδικίες περί «πέναλτι, οφσάιντ και γκολ», για τα οποία δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξεταστούν και να συζητηθούν σε τηλεοπτικά «ριπλέι».  Όπως σημειώνει ο Πανίκος Τίτας, «επειδή ο Φιλελεύθερος είχε πάντοτε ως αρχή του την αντικειμενικότητα, μακριά από φανατισμούς, προσπαθούσαμε να δίνουμε την άποψή μας, αμερόληπτα και ανεπηρέαστα κι έτσι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των αναγνωστών.  Μπορεί να κάναμε λάθος μερικές φορές, ωστόσο ο κόσμος εκτιμούσε ότι αφού το έγραψε ο Φιλελεύθερος μπορεί και να ήταν έτσι τα πράγματα».

Στο αθλητικό τμήμα ο «Φιλελεύθερος» καθιέρωσε δημοσιογραφικές πρακτικές που τότε ήταν πρωτόγνωρες, όπως για παράδειγμα το ρεπορτάζ με βάση πληροφορίες που αντλούνταν από επίσημες και ανεπίσημες πηγές της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, από άλλες ομοσπονδίες, αλλά και από κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς.  Οι συντάκτες της περιόδου εκείνης, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με όλα τα θέματα του αθλητικού ρεπορτάζ, να γνωρίσουν όλα σχεδόν τα αθλήματα και να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς που κράτησαν ολόκληρες δεκαετίες.

Ο Πανίκος Τίτας, για παράδειγμα, κάλυπτε αγώνες ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ και στίβου, είχε ειδίκευση στο ρεπορτάζ ΚΟΠ και ΚΟΑ και κατέγραψε μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες. Έκανε επίσης σωρεία συνεντεύξεων με μεγάλους αθλητές της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο αθλητές  του αιώνα Σταύρος Τζιωρτζής και Σωτήρης Καιάφας. Πραγματοποίησε και την πρώτη αθλητική αποστολή του «Φιλελεύθερου» στο εξωτερικό. Το 1973 συνόδευσε την εθνική επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Κύπρου, σε πολυήμερο διεθνές τουρνουά στην Κίνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ