aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ34 χρόνια από το θάνατο του Μαραθωνοδρόμου πρωταθλητή και ανθρωπιστή Στέλιου Κυριακίδη

34 χρόνια από το θάνατο του Μαραθωνοδρόμου πρωταθλητή και ανθρωπιστή Στέλιου Κυριακίδη

Σαν σήμερα στις 10 Δεκεμβρίου 1987, δηλαδή πριν ακριβώς 34 χρόνια πέθανε ο Μαραθωνοδρόμος πρωταθλητής και ανθρωπιστής Στέλιος Κυριακίδης (1910 – 1987)! Έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν κέρδισε τον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, χρησιμοποιώντας αυτήν την περήφανη νίκη ως όχημα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την δραματική κατάσταση στης Ελλάδος. «ΗΡΘΑ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΓΙΑ ΕΦΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», θα δηλώσει κατά την παραμονή του στην Αμερική.

Ο συγκινητικός αγώνας και η ανιδιοτελής νίκη του Κυριακίδη, προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας στους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο στους Έλληνες ομογενείς πετυχένοντας να συγκεντρώσει ένα πολύ σεβαστό ποσό της τάξεως των 250,000 δολαρίων, ενώ κατάφερε να γεμίσει δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, τα οποία αποτέλεσαν μια μικρή ανάσα εκείνη την εποχή για τους εξαθλιωμένους Έλληνες. Η βοήθεια που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Κύπριος αθλητής, ονομάστηκε ‘Πακέτο Κυριακίδη’.

Προς τιμή του Στέλιου Κυριακίδη ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού στις 10 Δεκεμβρίου 2017 μετονομάζει το μεγαλύτερο στάδιο της Πάφου σε Στάδιο ‘Στέλιος Κυριακίδης’. Τα αποκαλυπτήρια της Μαρμάρινης πλάκας έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη και τον τότε Πρόεδρο του ΚΟΑ κύριο Κλεάνθη Γεωργιάδη. Παρόντες στην τελετή μετονομασίας ήταν και τα τρία παιδιά του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρης, Ελένη και Μαίρη. Παράλληλα την ίδια ημέρα διοργανώθηκαν οι αγώνες δρόμου ‘Κυριακίδεια’ από το Σωματείο Δρομέων ‘Στέλιος Κυριακίδης’ με τις συμμετοχές να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ