Ισπανική υπόθεση θα είναι ο τελικός του Shanghai Masters, καθώς ο Ραφαέλ Χόδαρ και ο Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα εξασφάλισαν την πρόκριση στον αγώνα τίτλου του ATP Masters 1000 της Κίνας, αποκλείοντας δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ταμπλό.
Ο 20χρονος Χόδαρ συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία του στη Σαγκάη, επικρατώντας του Ντανιίλ Μεντβέντεφ με 6-3, 6-4 στον ημιτελικό. Απέναντι στον Ρώσο, Νο5 του ταμπλό, ο νεαρός Ισπανός πραγματοποίησε μία από τις σημαντικότερες εμφανίσεις της καριέρας του, φτάνοντας για πρώτη φορά σε τελικό Masters 1000.
Νωρίτερα, ο Νταβίντοβιτς Φοκίνα είχε πραγματοποιήσει τη δική του μεγάλη ανατροπή, αποκλείοντας τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ με 5-7, 6-4, 6-3. Ο 27χρονος Ισπανός ξεπέρασε το εμπόδιο του Γερμανού και προκρίθηκε στον δεύτερο τελικό Masters 1000 της καριέρας του, μετά το Μόντε Κάρλο το 2022, όταν είχε ηττηθεί από τον Στέφανο Τσιτσιπά.
Οι δύο Ισπανοί θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στην καριέρα τους την Κυριακή 18/10, με έπαθλο τον σημαντικότερο τίτλο που έχουν διεκδικήσει μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Παράλληλα, όποιος επικρατήσει θα γίνει ο πρώτος Ισπανός πρωταθλητής στην ιστορία του Shanghai Masters, καθώς ούτε ο Ραφαέλ Ναδάλ ούτε οι Νταβίντ Φερέρ και Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ είχαν καταφέρει να κατακτήσουν το τρόπαιο.
Ο Χόδαρ στη μάχη για τα ATP Finals
Πέρα από τον τίτλο στη Σαγκάη, ο Χόδαρ έχει μπροστά του μία ακόμη σημαντική πρόκληση, καθώς διεκδικεί την παρθενική παρουσία του στα ATP Finals, που θα διεξαχθούν στο Τορίνο από τις 15 έως τις 22 Νοεμβρίου.
Ο Ισπανός, ο οποίος πριν από έναν χρόνο αγωνιζόταν ακόμη στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή άνοδο μέσα στο 2026. Ξεκίνησε τη χρονιά από το Νο903 της παγκόσμιας κατάταξης και πλέον βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους τενίστες της σεζόν.
Με την πρόκρισή του στα ημιτελικά της Σαγκάης είχε ήδη ανέβει στην ένατη θέση του ATP Race, ξεπερνώντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Άλεξ ντε Μινόρ. Μάλιστα, η ανακοίνωση ότι ο Γιάνικ Σίνερ, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ετήσιας βαθμολογίας, δεν θα αγωνιστεί ξανά μέσα στο 2026 αλλάζει τα δεδομένα της πρόκρισης. Αυτό σημαίνει ότι η ένατη θέση μπορεί ουσιαστικά να δώσει το τελευταίο εισιτήριο για το Τορίνο.
Η ενδεχόμενη κατάκτηση του τίτλου στη Σαγκάη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στη μάχη της πρόκρισης, αφού θα φτάσει τους 3509 βαθμούς και θα ξεπεράσει τους, Φις, Τιαφό και Μεντβέντεφ για να ανέβει στο Νο6.
Για τον Χόδαρ, που έχει ήδη κατακτήσει τον πρώτο τίτλο ATP της καριέρας του στο Μαρακές και έχει αγωνιστεί στον τελικό της Ουάσινγκτον, η παρουσία στο Τορίνο θα αποτελούσε το επιστέγασμα μιας από τις πιο εντυπωσιακές πρώτες σεζόν που έχουν γίνει ποτέ στο επαγγελματικό Tour.














