Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις που συχνά περνούν κάτω απ’ τα… ραντάρ και μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά δεν παύουν να έχουν τη δική τους αξία και σημασία. Μία τέτοια υπόθεση, αφορά και τη δικαστική δικαίωση του Παναθηναϊκού στην προσφυγή που είχε καταθέσει στο TAS/CAS για τα τροφεία του πρώην ποδοσφαιριστή του Μπιλάλ Αμπντελραχμάν Μαζχάρ Ζεενί, μετά τη μετακίνησή του στην Κόμο το καλοκαίρι του 2024.
Η ιταλική ομάδα καλείται πλέον να πληρώσει στο «τριφύλλι» το ποσό των 332.786,89 ευρώ ως τροφεία για την εκπαίδευση του Μπιλάλ, έπειτα απ’ την απόφαση του Ανώτατου Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου που ανατρέπει την αρχική κρίση της FIFA. Μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2024 και πέρασε από αρκετά στάδια μέχρι να φτάσει στο CAS και να δικαιώσει εντέλει τους «πράσινους», οι οποίοι διεκδίκησαν τα τροφεία του ποδοσφαιριστή.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2026. Είχε προηγηθεί η προσφυγή της «πράσινης» ΠΑΕ στις 18 Απριλίου 2025, μετά την αρχική απόφαση της FIFA, στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με την οποία ο Παναθηναϊκός δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εισπράξει τροφεία από τη μετακίνηση του παίκτη στην Κόμο.
Ο Μπιλάλ, διεθνής με την U20 της Αιγύπτου και πολιτογραφημένος Γάλλος, γεννήθηκε στο Σατορού στις 21 Νοεμβρίου 2003. Πλέον αγωνίζεται στον Ολυμπιακό Β’, στον οποίο εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2025, έχοντας προηγουμένως περάσει κι απ’ τη Λα μία.
Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2020, όταν εγγράφηκε αρχικά ως ερασιτέχνης. Από τις 21 Οκτωβρίου 2021 έγινε επαγγελματίας υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο, ενώ η συνεργασία του με το «τριφύλλι» ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2024. Δύο μήνες αργότερα, στις 30 Αυγούστου, εγγράφηκε στην Κόμο, χωρίς τελικά να αγωνιστεί με τη φανέλα της. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2024 ακολούθησε η μετακίνησή του στην Εστρέλα Αμαδόρα, με την πορτογαλική ομάδα να του προσφέρει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2027 και αποδοχές 130.000 ευρώ για την πρώτη χρονιά και 156.000 ευρώ για καθεμία από τις δύο επόμενες.
Η παράλειψη στο TMS και η προσφυγή
Η αρχική απόφαση της FIFA στο αίτημα των «πράσινων» για αξίωση τροφείων απ’ την Κόμο, βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε καταχωρίσει εγκαίρως στο ηλεκτρονικό σύστημα μεταγραφών (TMS) τα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι είχε προτείνει στον ποδοσφαιριστή την ανανέωση του συμβολαίου του. Η ΠΑΕ είχε δεχθεί σχετικές ειδοποιήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2024, καθώς και νέες υπενθυμίσεις τον Μάρτιο του 2025, χωρίς να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι, η FIFA έκρινε ότι «…δεν είχε τεκμηριωθεί το δικαίωμα είσπραξης τροφείων».
Στην προσφυγή του, ο Παναθηναϊκός υποστήριξε ότι είχε κινηθεί εγκαίρως, καθώς στις 30 Απριλίου 2024 είχε στείλει στον Μπιλάλ πρόταση για νέο συμβόλαιο διάρκειας έως τις 30 Ιουνίου 2027. Η πρόταση είχε κοινοποιηθεί τόσο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο και με δικαστικό επιμελητή. Προέβλεπε μηνιαίες αποδοχές 926,75 ευρώ, αυξημένες σε σχέση με τα 726 ευρώ του προηγούμενου συμβολαίου. Οι «πράσινοι» απέδωσαν μάλιστα στο υπόμνημά τους, τη μη καταχώριση των σχετικών εγγράφων στο TMS σε διοικητική παράλειψη.
Η Κόμο, από την πλευρά της, ζήτησε να απορριφθεί η προσφυγή. Αμφισβήτησε το κατά πόσο η πρόταση είχε πράγματι φτάσει στον ποδοσφαιριστή και αν αντανακλούσε ουσιαστική πρόθεση του Παναθηναϊκού να τον διατηρήσει στο δυναμικό του. Στο υπόμνημά της στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πρόταση είχε αποσταλεί την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας, ενώ έκρινε ανεπαρκή τη μισθολογική βελτίωση. Επιπλέον, διεκδίκησε τον υπολογισμό των τροφείων με βάση την κατηγορία ΙΙ, αντί της κατηγορίας Ι στην οποία ήταν ενταγμένη η ίδια.
Αυτό το στοιχείο έκρινε την υπόθεση
Το CAS δεν θεώρησε ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα (email) αρκούσε από μόνο του για να αποδείξει πως ο Μπιλάλ είχε παραλάβει την πρόταση. Αντίθετα, αποδέχθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο την επίδοση μέσω δικαστικού επιμελητή στην επίσημα δηλωμένη κατοικία του παίκτη στο Κορωπί, καθώς είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Το δικαστήριο έκρινε ότι η πρόταση είχε κοινοποιηθεί εμπρόθεσμα, περιείχε βελτιωμένους όρους και «…δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί προσχηματική», απλώς και μόνο επειδή είχε αποσταλεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.
Απορρίφθηκε, παράλληλα, η ένσταση της Κόμο σχετικά με την κατηγορία υπολογισμού. Για τα τροφεία λήφθηκε υπόψη ετήσιο κόστος εκπαίδευσης 60.000 ευρώ για τον Παναθηναϊκό, που ανήκε στην κατηγορία ΙΙ, και 90.000 ευρώ για την Κόμο, η οποία αγωνιζόταν στη Serie A και εντασσόταν στην κατηγορία Ι. Κι ο μέσος όρος των 75.000 ευρώ αποτέλεσε τη βάση υπολογισμού.
Για την περίοδο από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2020 αντιστοιχούν 32.786,89 ευρώ, ενώ για καθεμία από τις τέσσερις επόμενες αγωνιστικές περιόδους υπολογίστηκαν 75.000 ευρώ. Έτσι προέκυψε και το τελικό ποσό καταβολής που ανέρχεται σε 332.786,89 ευρώ.
Δεν αποδέχθηκε το αίτημα για τόκους
Από εκεί και πέρα το CAS απέρριψε το αίτημα του Παναθηναϊκού για καταβολή (και) τόκων 5%. Το σκεπτικό παραπέμπει στον μηχανισμό του FIFA Clearing House, όπου η υποχρέωση πληρωμής συνδέεται με την επίσημη ειδοποίηση καταβολής. Σε περίπτωση καθυστέρησης προβλέπεται διοικητική επιβάρυνση 2,5% και επιπλέον προθεσμία επτά ημερών.
Στο διατακτικό, επίσης, δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία εξόφλησης απ’ την Κόμο ούτε προβλέπεται ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης του CAS. Η προθεσμία των 30 ημερών που περιγράφεται στο σκεπτικό, αφορά την επίσημη ειδοποίηση πληρωμής μέσω του FIFA Clearing House.
Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε την αρχική απόφαση της FIFA κι εξασφάλισε την επιδίκαση 332.786,89 ευρώ για την εκπαίδευση του Μπιλάλ, ο οποίος δεν αγωνίστηκε ούτε μία ημέρα στην Κόμο, αλλά η εγγραφή του στον ιταλικό σύλλογο αποτέλεσε τη βάση μιας δικαστικής διαμάχης που έφτασε μέχρι το CAS, δικαιώνοντας το «τριφύλλι»…














