ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤους έφαγε το καλοκαίρι, πριν αρχίσει το πρωτάθλημα!

Τους έφαγε το καλοκαίρι, πριν αρχίσει το πρωτάθλημα!

Δέκα προπονητές σε μία 10ετία αποχώρησαν πριν από το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος της ομάδας τους - Η πρωτιά του ΑΠΟΕΛ και το ηχηρό 7/10 που συνδέεται με τα ευρωπαϊκά ματς

Υπάρχει ένα σημείο στο κυπριακό ποδόσφαιρο όπου η υπομονή τελειώνει πριν καν αρχίσει η σεζόν. Δεν χρειάζεται ήττα στην πρεμιέρα, βαθμολογική πίεση ή ένα πρώτο στραβό αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα. Σε δέκα περιπτώσεις μέσα στην τελευταία 10ετία, η απόφαση πάρθηκε νωρίτερα: ο προπονητής που μπήκε στον καλοκαιρινό σχεδιασμό δεν πρόλαβε καν να καθίσει στον πάγκο στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος της ομάδας του.

Η αποχώρηση του Μάουρο Καμορανέζι από την ΑΕΚ έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα «φαινόμενο» που μόνο καινούργιο δεν είναι. Από τη σεζόν 2017-18 μέχρι σήμερα, η καταγραφή εντοπίζει 10 τέτοιες περιπτώσεις σε ομάδες Α΄ Κατηγορίας. Και ο πίνακας δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας: ο ΑΠΟΕΛ κρατά την πρωτιά με τρεις, ενώ Απόλλων και ΑΕΚ ακολουθούν με δύο. Από μία περίπτωση καταγράφουν Ολυμπιακός, Δόξα και ΕΝΥ.

ÌÁÕÑÉÁÓ <br> ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÇÓ ÅÈÍÉÊÇÓ ÏÌÁÄÁÓ Ê20

Δεν πρόκειται για 10 ίδιες απολύσεις ούτε για 10 πανομοιότυπες ιστορίες. Υπήρξαν απολύσεις, παραιτήσεις και λύσεις συνεργασίας κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Το κοινό σημείο, όμως, είναι αδιαπραγμάτευτο: ο αρχικός καλοκαιρινός σχεδιασμός ανατράπηκε πριν δοκιμαστεί έστω για ένα λεπτό στο πρωτάθλημα.

Και υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο που κάνει την καταγραφή ακόμη πιο ηχηρή. Στις 7 από τις 10 περιπτώσεις, πριν από την αποχώρηση είχαν προηγηθεί αρνητικά ευρωπαϊκά αποτελέσματα ή αποκλεισμοί. Μάριο Μπέιν, Πάολο Τραμετσάνι, Σωφρόνης Αυγουστή, Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ, Χουάν Φεράντο, Νταβίντ Γκαγιέγο και Μάουρο Καμορανέζι πέρασαν από το ευρωπαϊκό κόσκινο και δεν έφτασαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Ο ΑΠΟΕΛ αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Μπέιν έφυγε το 2017 μετά την ήττα από τη Βιτορούλ Κονστάντσα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τραμετσάνι αποχώρησε μετά το 1-2 από την Καραμπάγκ στο ΓΣΠ, επίσης για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το 2024, ο Γκαγιέγο έφυγε μετά το 2-1 από τη ΡΦΣ στη Ρίγα και πριν από τη ρεβάνς. Τρεις διαφορετικές σεζόν, τρεις διαφορετικοί προπονητές, ίδιο αποτέλεσμα πριν από το πρωτάθλημα.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Σωφρόνη Αυγουστή, επειδή μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένη εντύπωση αν εξεταστεί μόνο η ημερομηνία. Όταν αποχώρησε από τον Απόλλωνα στις 30 Αυγούστου 2019, το πρωτάθλημα είχε ήδη αρχίσει ημερολογιακά. Οι κυανόλευκοι, όμως, δεν είχαν δώσει ακόμη το δικό τους πρώτο παιχνίδι. Είχε προηγηθεί το βαρύ 0-4 από την Αϊντχόφεν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Γι’ αυτό και η περίπτωσή του βρίσκεται κανονικά στη λίστα: κριτήριο της έρευνας είναι η πρεμιέρα της εκάστοτε ομάδας και όχι η έναρξη της διοργάνωσης για τους υπόλοιπους.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η ιστορία του Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ. Τον Μάιο του 2022 είχε οδηγήσει τον Απόλλωνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι, όμως, ήρθε το 0-4 από τη Μακάμπι Χάιφα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Απόλλων απάντησε με 2-0 στη Λεμεσό, αλλά ο αποκλεισμός δεν ανατράπηκε και στις 10 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η συνεργασία. Ο προπονητής που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα δεν πρόλαβε να αρχίσει την αμέσως επόμενη σεζόν και να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Στην ΑΕΚ, η περίπτωση του Καμορανέζι είναι η δεύτερη μέσα σε τρία καλοκαίρια. Το 2024 είχε προηγηθεί ο Χουάν Φεράντο, ο οποίος αποχώρησε μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Πάκσι. Φέτος, η ευρωπαϊκή αποτυχία απέναντι στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και η εικόνα που ακολούθησε στην προετοιμασία επιβάρυναν το κλίμα γύρω από τον Καμορανέζι, μέχρι την απόφαση για αλλαγή πριν από την πρεμιέρα.

Οι άλλες τρεις περιπτώσεις, του Νεντίμ Τούτιτς στον Ολυμπιακό, του Νίκου Ανδρονίκου στη Δόξα και του Λιάσου Λουκά στην ΕΝΥ, δεν είχαν ευρωπαϊκή παράμετρο. Ενισχύουν, όμως, την κεντρική διαπίστωση: η διάρκεια ενός καλοκαιρινού σχεδίου μπορεί να αποδειχθεί μικρότερη ακόμη και από την ίδια την προετοιμασία.

Δέκα περιπτώσεις σε μία 10ετία δεν σημαίνουν ότι όλες οι αποφάσεις αποχώρησης ήταν λανθασμένες. Δείχνουν, όμως, κάτι πολύ πιο δύσκολο να προσπεραστεί: δέκα φορές οι ίδιοι οι σύλλογοι χρειάστηκε να αμφισβητήσουν πριν από την πρεμιέρα μία επιλογή πάνω στην οποία είχαν μόλις χτίσει ολόκληρο το καλοκαίρι τους.

Gm0 4779

Από τον Μπέιν στο τριπλό 2022

Η παλαιότερη πλευρά της 10ετούς λίστας αρχίζει το 2017 με τον Μάριο Μπέιν στον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος αποχώρησε στις 28 Ιουλίου. Δύο χρόνια αργότερα προστέθηκαν δύο ηχηρές απολύσεις: ο Πάολο Τραμετσάνι στους γαλαζοκίτρινους στις 8 Αυγούστου και ο Σωφρόνης Αυγουστή στον Απόλλωνα στις 30 Αυγούστου. Ο δεύτερος δεν είχε προλάβει το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος των κυανόλευκων λόγω των αναβολών που προηγήθηκαν.

Το καλοκαίρι του 2022 έφερε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση περιπτώσεων. Ο Νεντίμ Τούτιτς έφυγε από τον Ολυμπιακό στις 6 Αυγούστου, ο Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ από τον Απόλλωνα στις 10 και ο Νίκος Ανδρονίκου από τη Δόξα αμέσως μετά, έχοντας υποβάλει παραίτηση στις 10 Αυγούστου.

Έξι ονόματα, τρία διαφορετικά καλοκαίρια και μία κοινή κατάληξη: κανείς δεν βρέθηκε στον πάγκο όταν ήλθε η εγχώρια πρεμιέρα της ομάδας του.

Camoranesi

Τέσσερις σε τρία καλοκαίρια

Η νεότερη πλευρά της έρευνας πρόσθεσε τέσσερις ακόμη περιπτώσεις. Το 2024 ήταν διπλό το χτύπημα. Η ΑΕΚ έλυσε τη συνεργασία με τον Χουάν Φεράντο στις 9 Αυγούστου. Στις 24 Αυγούστου ακολούθησε ο Νταβίντ Γκαγιέγο στον ΑΠΟΕΛ. Η αποχώρησή του έγινε πριν από το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος των γαλαζοκιτρίνων, γι’ αυτό και περιλαμβάνεται κανονικά στην καταγραφή.

Την 1η Αυγούστου 2025, η ΕΝΥ Ύχώρισε με τον Λιάσο Λουκά, ο οποίος την είχε οδηγήσει στην ιστορική πρώτη άνοδο στην Α΄ Κατηγορία. Η δεκάδα συμπληρώνεται με τον Μάουρο Καμορανέζι στην ΑΕΚ, ο οποίος είχε προσληφθεί στις 17 Ιουνίου.

Screenshot 2026 08 15 111030

Μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, μέσα από το Philenews.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ