Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ του «Goal» για το περιεχόμενο του φακέλου με όλα τα στοιχεία να δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του αγώνα ΑΕΖ – Δόξα χειραγωγήθηκε, προκειμένου να υπάρξουν διεφθαρμένα κέρδη από στοιχηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΟΠ, «όπως αναφέρει η έκθεση της ΟΥΕΦΑ, υπήρχε έντονη στοιχηματική δραστηριότητα ότι η ΑΕΖ Ζακακίου θα έχανε τον αγώνα τουλάχιστον με τρία τέρματα διαφορά. Ο αγώνας έληξε με σκορ 4-0 υπέρ της Δόξας Κατωκοπιάς και η έκθεση της UEFA αποδίδει υπαιτιότητα στην ΑΕΖ Ζακακίου».
Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους, όπως γράφτηκε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, το «Goal» αποκάλυψε το περιεχόμενου του φακέλου του αγώνα ΑΕΖ – Δόξα επειδή αυτόν έχει στην κατοχή του. Και θα πράξει το ίδιο σε περίπτωση που κάποιος άλλος φάκελος έλθει στην κατοχή του.
Το έγραψα και χθες: «Με πρώτιστο στόχο να ενημερωθεί ο φίλαθλος κόσμος για το τι πραγματικά περιλαμβάνει ένας τέτοιος φάκελος (που οδήγησε στην καταδίκη της ομάδας που εξ υπαιτιότητάς της στάλθηκε) και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους να κρίνουν και οι ίδιοι την αξιοπιστία των δεδομένων».
Το «Goal» έδωσε τη δυνατότητα στους Κύπριους φιλάθλους να διαβάσουν τι περιλαμβάνει μία τέτοια έκθεση (η συγκεκριμένη αποτελείται από 23 σελίδες) και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ήταν τόσο ομιχλώδες το τοπίο σχετικά με τους φακέλους που σε πολλές περιπτώσεις αντλούνταν επιφανειακά και αυθαίρετα συμπεράσματα. Τώρα που ξέρουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει ένας φάκελος, είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσουμε αν κάποιοι παραπληροφορούν και δημιουργούν παιχνίδια εντυπώσεων.
Αντίστοιχα, μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν «ελλείμματα» ή κατά πόσο θα ήταν φρόνιμο να παρατεθούν περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριωθεί η υπαιτιότητα μίας ομάδας. Για παράδειγμα -κατά την ταπεινή μου εκτίμηση- θα είχε πολύ μεγάλη αξία αν γινόταν γνωστός ο συνολικός τζίρος και το ύψος των διεφθαρμένων κερδών από τη στοιχηματική δραστηριότητα.
Μεταξύ άλλων, το Σύστημα Ανίχνευσης Απάτης Στοιχημάτων (BFDS), με το οποίο συνεργάζεται η ΟΥΕΦΑ για την ετοιμασία των φακέλων, παραθέτει στοιχεία για τη συμμετοχή των ομάδων, των διαιτητών και των αθλητών σε ύποπτους χειραγωγημένους αγώνες στο παρελθόν. Με δεδομένο ότι δεν αποδίδεται ευθύνη στην ομάδα ή και στους ποδοσφαιριστές, είναι αυτονόητο ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό εις βάρος τους. Παραδείγματα δεκάδες.
Σε κάποιους άλλους φακέλους θα περιλαμβάνονται τα προηγούμενα όλων των ομάδων που συμμετείχαν σε ύποπτους αγώνες. Και του ΑΠΟΕΛ, και του Απόλλωνα, και της ΑΕΚ, και της Ομόνοιας, και της Ανόρθωσης. Όπως επίσης, η έκθεση θα περιλαμβάνει και τη λίστα των ποδοσφαιριστών των πιο πάνω ομάδων και το πόσες φορές συμμετείχαν σε ύποπτο αγώνα. Δεν σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές αυτοί έχουν τίποτα εις βάρος τους.
Για παράδειγμα, στη σχετική λίστα της συγκεκριμένης έκθεσης της ΟΥΕΦΑ που δημοσιεύσαμε χθες, για τους ποδοσφαιριστές της Δόξας, που εμφανίζονται να συμμετείχαν σε ύποπτους αγώνες, είναι αυτονόητο ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό εις βάρος τους. Ένας απ’ αυτούς, ο αμυντικός Ζοάο Λεονάρντο, αισθάνθηκε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του με δημόσιες δηλώσεις του.
Είναι απόλυτα σεβαστό και δεοντολογικά ορθό να τις αναδημοσιεύσουμε. Μιλώντας στο ThemaSports ο Ζοάο Λεονάρντο ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Αγωνίζομαι στην Κύπρο από την περίοδο 2012-13 και διανύω την 5η συνεχόμενη γεμάτη χρονιά από πλευράς συμμετοχών. Έχω περισσότερες από 130 συμμετοχές με τη φανέλα της Δόξας και δεν επέτρεψα ποτέ σε κανένα να αμφισβητήσει το ήθος μου, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Το γεγονός ότι έχω αγωνιστεί σε 9 αγώνες που έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΕΦΑ ως ύποπτοι, είναι φυσικό επακόλουθο, λόγω του ότι έχω αγωνιστεί σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια από το 2012. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχω οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιονδήποτε στοιχηματισμό ή προσυνεννοημένους αγώνες».
Ο 31χρονος ποδοσφαιριστής πήγε λίγο πίσω στην περσινή σεζόν, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο παιχνίδι της Δόξας με αντίπαλο την ΑΕΖ: «Την περασμένη αγωνιστική περίοδο αντιμετώπισα πρόβλημα τραυματισμού, η χρονιά για μένα τελείωσε τον Μάρτη και δεν αγωνίστηκα στα δυο τελευταία ύποπτα παιχνίδια που αναφέρονται στο δημοσίευμα, με τον Ερμή στις 8.5.2016 και με τον Άρη στις 15.5.2016. Πώς μπορεί να υπάρχει υπόνοια ότι είμαι αναμεμιγμένος στον αγώνα ΑΕΖ –Δόξα όταν η υποψία της ΟΥΕΦΑ είναι ότι η ΑΕΖ θα έχανε με τρία γκολ διαφορά; Εγώ αγωνίζομαι ως κεντρικός αμυντικός, προσπαθώ πάντα να κρατώ το μηδέν παθητικό στην άμυνα, όπως έπραξα τόσο στον συγκεκριμένο αγώνα όσο και -όπως προσπαθώ- σε κάθε αγώνα. Όσοι παρακολουθούν το κυπριακό ποδόσφαιρο από κοντά, γνωρίζουν και τον χαρακτήρα μου, το ήθος μου και την ποδοσφαιρική μου αξία».
Η περίπτωση του Ζοάο Λεονάρντο είναι ενδεικτική για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η όποια παρόμοια αναφορά στην έκθεση της ΟΥΕΦΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπόνοια ότι είναι αναμεμιγμένος σε ύποπτους χειραγωγημένους αγώνες. Όταν μάλιστα η υπαιτιότητα αποδίδεται σε αντίπαλη ομάδα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για όλους τους ποδοσφαιριστές, ακόμη και για τις ομάδες και για τους διαιτητές, σε ανάλογες περιπτώσεις. Θεωρούμε φρόνιμο να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό εις βάρος ενός διαιτητή, ο οποίος έτυχε να οριστεί σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΕΦΑ ως ύποπτος για χειραγώγηση.














