aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΑπό το Δασάκι στο προσκέφαλο των ομίλων

Από το Δασάκι στο προσκέφαλο των ομίλων

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Από το καλοκαίρι του 2008 καθιερώθηκαν στη μνήμη μας ως μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές, κυρίως οι προκρίσεις και οι συμμετοχές σε φάσεις ομίλων. Η ιστορία γνωστή. Η Ανόρθωση έσυρε πρώτη τον χορό, ο ΑΠΟΕΛ πήρε τη σκυτάλη και σχεδόν κάθε χρόνο δεν απουσιάζει (με αποκορύφωμα τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ), ενώ ιστορία έγραψαν επίσης οι Απόλλων, ΑΕΚ και ΑΕΛ στο Γιουρόπα Λιγκ.

Μοιραία, κάποιες άλλες επιτυχίες που καταγράφηκαν πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Όπως για παράδειγμα η τρομερή πορεία του Εθνικού Άχνας, από το Ιντερτότο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου 2006, οι μπλε απέκλεισαν τη βελγική Ροσελάρε, θριαμβεύοντας με 5-0 στο ΓΣΠ και ανατρέποντας το 1-2 του πρώτου αγώνα.

Σκόρερ της κυπριακής ομάδας στον επαναληπτικό του β’ προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήταν οι Πογιατζής (3’, 16’,) Στεπάνοβιτς (46’ πεν, 55’) και Πέλιτς (88’). Με προπονητή τον νυν τεχνικό διευθυντή του ΑΠΟΕΛ, Τόζα Σάπουριτς, ο Εθνικός έφτασε μέχρι τον α’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σταματώντας στο πολύ υψηλό εμπόδιο της γαλλικής Λανς (0-0, 1-3). Προηγουμένως, προσπέρασε στο Ιντερτότο τα εμπόδια της αλβανικής Παρτιζάνι (4-2, 1-2), της κροατικής Όσιγιεκ (0-0, 2-2) και της ισραηλινής Μακάμπι Πέταχ Τίκβα (2-3, 2-0).

Τότε, ο α’ γύρος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήταν η αντίστοιχη φάση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Μία ομάδα ενός προσφυγικού χωριού, λοιπόν, έφτασε στο προσκέφαλο των ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αναλογικά, σαφέστατα και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κυπριακού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ