aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΗ άγνωστη πτυχή του Κύπρος-Ισπανία 3-2

Η άγνωστη πτυχή του Κύπρος-Ισπανία 3-2

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Απόγευμα Σεπτεμβρίου του 1998. Ο Ραούλ, ο Λουίς Ενρίκε, ο Ιέρο, ο Σαλγκάδο, ο Μοριέντες, ο Κανιθάρες και άλλα μεγάλα ονόματα έκαναν την εμφάνισή τους σε ένα εκ των μικρότερων γηπέδων που φιλοξένησαν ποτέ αγώνες της Α’ Κατηγορίας στην Κύπρο: του Κύκκου.

Τι γύρευαν οι Ισπανοί αστέρες σε αυτό το γραφικό στάδιο; Τους είχαν πάρει για προπόνηση. Ακολουθούσε, βλέπετε, η αναμέτρησή τους με την Εθνική μας. Οι ιθύνοντες της «φούρια ρόχα», καθότι η αποστολή τους διέμενε στη Λευκωσία, αποφάσισαν πως δεν χρειαζόταν το πήγαινε-έλα στη Λάρνακα, όπου θα γινόταν το παιχνίδι. Ζήτησαν να παραμείνουν εντός πόλης και η επιθυμία τους έγινε αποδεκτή.

Αυτό που δεν ήξεραν ο Χαβιέ Κλεμέντε και οι επιτελείς του είναι πως πέρα από τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πέριξ του γηπέδου Κύκκου, εκεί βρίσκεται και η έδρα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Τα γραφεία της οποίας είχε επισκεφθεί ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός μας Πανίκος Γεωργίου, κληθείς από την αθλητική σύνταξη να μιλήσει για τον αγώνα.

cy 1998

Και ασφαλώς, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αξιοποιώντας το… υψομετρικό πλεονέκτημα, παρακολούθησε την πρόβα των Ισπανών και κατέγραψε τα πάντα. Από το αρχικό σχήμα μέχρι τις στατικές εκτελέσεις. Κι αφού έριξε μια ματιά στις σημειώσεις του, ο Πανίκος Γεωργίου έγραψε σε μια κόλλα χαρτί την κυπριακή ενδεκάδα και είπε: «Με τους παίκτες που έχουμε και με την τακτική που θα ακολουθήσουμε, θα τους νικήσουμε τους Ισπανούς και θα με θυμηθείτε!».

Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, στον αγωνιστικό χώρο του «Αντώνης Παπαδόπουλος», για τα προκριματικά του Γιούρο 2000, ό,τι είπε ο Κύπριος τεχνικός το τήρησε κατά γράμμα. Εμπνέοντας και τους διεθνείς μας. Ο τερματοφύλακας Νίκος Παναγιώτου, ο λίμπερο Κώστας Κώστα, οι στόπερ Δημήτρης Ιωάννου και Μάριος Χαραλάμπους, οι πλάγιοι μπακ χαφ Γιώτης Εγκωμίτης και Πάμπος Πίττας, οι μέσοι Βάσος Μελαναρκίτης, Μιλένκο Σπόλιαριτς και Μάριος Χριστοδούλου, ο στράικερ Σίνισα Γκόγκιτς και ο «κρυφός» φορ Κώστας Μαλέκκος παρουσιάστηκαν ανθεκτικοί ανασταλτικά, έκαναν ωραίους επιθετικούς συνδυασμούς, σκόραραν και έριξαν τη βόμβα μεγατόνων: Κύπρος – Ισπανία 3-2!

Μέχρι να καταλάβουν οι Ισπανοί πως ο τουρισμός λάμβανε τέλος και να αντιδράσουν (73’ Ραούλ, 80’ Μοριέντες), η ομάδα μας είχε ήδη κλειδώσει (43’ Εγκωμίτης, 49’ Γκόγκιτς, 77’ Σπόλιαριτς) τη σπουδαιότερη επιτυχία στην ιστορία της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ