Ένας σύλλογος-διαμάντι στην αθλητομάνα Δερύνεια

Η Αναγέννηση Δερύνειας είναι ένας σύλλογος-διαμάντι για τον τόπο.


Η Αναγέννηση Δερύνειας είναι ένας σύλλογος-διαμάντι για τον τόπο. Ένα εργαστήρι κοινωνικής προσφοράς, ένα αθλητικό μελίσσι που κρατά στην περιοχή ψηλά το λάβαρο της ανάπτυξης και της προόδου.

Λες και ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν οι ιδρυτές της πριν από 96 ολόκληρα χρόνια. Ο δεύτερος εν ενεργεία αθλητικός σύλλογος του τόπου που την 1η Δεκεμβρίου 2020 θα γιορτάσει τα 100χρονά του.

Το καμάρι της Δερύνειας ανέτειλε σε πολύ δύσκολες εποχές, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, με ιδρυτή τον δάσκαλο Ελευθέριο Ιακώβου Μοντάνιο, ως Αναγνωστήριο «Ομόνοια» κι έμεινε προσηλωμένο στις αρχές και τις αξίες του. Με έμβλημα τον ανατέλλοντα ήλιο φώτισε και μόρφωσε τους κατοίκους της Δερύνειας και τους οδήγησε στον αγνό κόσμο του αθλητισμού.

Με την πάροδο του χρόνου, η Αναγέννηση Δερύνειας προσπάθησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, προσπάθησε να εκσυγχρονισθεί. Κι είναι απόλυτα φυσιολογικό να λειτουργεί στην Κύπρο του 2016 με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Μόνο που αν ξεκινήσεις από το Παραλίμνι και φτάσεις μέχρι τον Κόλπο Χρυσοχούς και τον Πωμό, είναι αμφίβολο αν θα βρεις έναν άνθρωπο που θα σου πει ότι αυτός ο σύλλογος συμμετέχει σε οποιασδήποτε μορφής λαμογιά. Εμένα, τουλάχιστον, δεν μου `χει τύχει. Σε αντίθεση με άλλους που αναπτύσσονται ραγδαία και λέγεται ότι κάνουν άλματα στο… λαμογιόμετρο.

Ανέκαθεν η Δερύνεια ήταν αθλητομάνα. Στη δεκαετία του ’30 είχε ομάδες ποδοσφαίρου, βόλεϊ και στίβου! Το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ το καλλιεργεί, ακόμη, σε βάθος. Στο βόλεϊ, έχει δημιουργήσει μία θαυμαστή παράδοση σε σημείο που ο συγχωρεμένος ο Βάσος Ηλία Μιχαήλ (μία τεράστια φυσιογνωμία για το άθλημα και τον σύλλογο) έλεγε χαρακτηριστικά ότι «στη Δερύνεια όποιος περπατάει παίζει βόλεϊ!».

Γι’ αυτό και στους αγώνες της Αναγέννησης οι εξέδρες είναι γεμάτες. Την ώρα που σε ποδοσφαιρικούς αγώνες παίζεται μία ολόκληρη κατηγορία (και προϋπολογισμοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!) οι θεατές είναι μετρημένοι και δεν ξεπερνούν τους 50, το κλειστό γήπεδο της Δερύνειας μπορεί να γεμίσει σε έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών της Β’ Κατηγορίας με αντίπαλο τον Ροτσίδη Μάμμαρι!

Το Σάββατο το βράδυ η Δερύνεια φόρεσε τα γιορτινά της για να πανηγυρίσει την άνοδο της ποδοσφαιρικής ομάδας των ανδρών και της γυναικείας ομάδας βόλεϊ στη μεγάλη κατηγορία. Στους μεγάλους είναι ήδη η ανδρική ομάδα βόλεϊ. Οι φίλοι της Αναγέννησης είχαν κάθε λόγο να είναι περήφανοι και χειροκρότησαν θερμά τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες. Κι επειδή οι Δερυνειώτες αναγνωρίζουν και εκτιμούν, τίμησαν έναν «θρύλο» της ομάδας, τον πρώην διεθνή πετοσφαιριστή Ανδρέα Ζάνη για την πολυετή προσφορά του στο βόλεϊ.

Τίμησαν επίσης τη «σημαία» της ποδοσφαιρικής ομάδας, τον Χρίστο Σιαήλη. Τίμησαν τα νιάτα, τον Νικόλα Ελευθερίου και την Αιμιλία Δημητρίου που συμμετείχαν στις πρόσφατες επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων βόλεϊ εφήβων και νεανίδων, αντίστοιχα. Τίμησαν, επίσης, την Άντρη Βιολάρη που άρχισε από τις Ακαδημίες βόλεϊ της Αναγέννησης και τώρα διαπρέπει στο ποδόσφαιρο με τα χρώματα της Απόλλων Ladies.

Τα περισσότερα μπράβο, βέβαια, αξίζει ο κόσμος της Δερύνειας. Πιστός και αφοσιωμένος τόσα χρόνια, είναι βέβαιο ότι και στη νέα σεζόν θα κοσμήσει και τα ποδοσφαιρικά και τα πετοσφαιρικά μας γήπεδα.

Υ.Γ.: Με την Αναγέννηση και τη Δερύνεια καμία ιδιαίτερη σχέση. Μόνο φίλους απ’ τα παλιά…

ΜΕΣΩΙάκωβος Κακουρής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ