aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για το Ρίο

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για το Ρίο

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της βραζιλιάνικης αποστολής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016» Κάρλος Νούζμαν.

H τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλημμυρισμένο από θεατές στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Με την επίκληση της πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, προς τον Θεό του Φωτός Απόλλωνα, η φλόγα άναψε από τις ακτίνες του ήλιου και τη βοήθεια του κατόπτρου:

«Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,

στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα

για τη φιλοξενη πόλη τoυ Ρίο.

Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης 

και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα».

Πρώτος Λαμπαδηδρόμος ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας και επόμενος ο πρώην Ολυμπιονίκης της Πετόσφαιρας, Ζιοβάνι Γκάβιο, εκπροσωπώντας τη Βραζιλία.

Η φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για έξι μέρες πριν φτάσει το απόγευμα της 26ης Απριλίου στην Ακρόπολη. Θα παραμείνει όλο το βράδυ στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, και το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Απριλίου θα παραδοθεί στους διοργανωτές σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η τελετή αφής της φλόγας και η Λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα Ολυμπιακά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η φλόγα, σήμερα περισσότερο επίκαιρα από κάθε άλλη φορά. Η ειρήνη, η φιλία, η άμιλλα και η συναδέλφωση των λαών είναι μηνύματα που, όχι μόνο πρέπει να σταλούν σε κάθε γωνιά της γης, αλλά και να ακουμπήσουν κάθε ανθρώπινη καρδιά».

Οι σύγχρονοι, 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο της Βραζίλιας από 5-21 Αυγούστου 2016. Είναι η πρώτη φορά που οι αγώνες διοργανώνονται από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Φόρο τιμής στον βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν απέτισε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, στην Αρχαία Ολυμπία, παραμονή της Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 206». Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ επισκέφτηκε το μνημείο του ανθρώπου που εμπνεύστηκε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και κατέθεσε στεφάνι.

Στεφάνι κατέθεσε και η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Σπύρο Καπράλο, τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Κατσιαδάκη, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο και το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου.

Νωρίτερα ο επίτιμος κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, ανέλυσε με λίγα λόγια το έργο του Πιερ ντε Κουμπερτέν αλλά και την αγάπη που είχε για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη συνέχεια η χορογράφος των τελετών της φλόγας Άρτεμις Ιγνατίου φύτεψε στο χώρο συμβολικά μία ελιά, στη μνήμη της θρυλικής χορογράφου Μαρίας Χορς, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2015, λέγοντας: «Ελπίζω εκεί που είναι τώρα, να μας κοιτάει και να είναι περήφανη για μας». Τη σεμνή τελετή παρακολούθησε η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου μαζί με όλες τις Ιέρειες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ