aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣH πιο σπάνια ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο είναι... ελληνική (pics)!

H πιο σπάνια ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο είναι… ελληνική (pics)!

Σε ένα θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα «Έθνος» σε ρεπορτάζ του Κώστα Ασημακόπουλου, η Τσι Ρομπαιρομπί Ογκουέκμπου είναι η μεγάλη μεταγραφή του Α.Ο.Περσέα Σύρου, η Νιγηριανή έχει παντρευτεί Έλληνα μόνιμο κάτοικο του νησιού και έχει δυο παιδιά. Το ένα 2,5 ετών και το άλλο έξι μηνών.

Οπως είναι λογικό τα πιτσιρίκια χρειάζονται την φροντίδα της και έχουν γίνει αναγκαστικά μέλη της ομάδας. Η Αφρικανή άσος στον πάγκο τα θηλάζει και στα αποδυτήρια τα αλλάζει, την ώρα που ο προπονητής αναλύει τα συστήματα του, αφού πρώτα είναι μητέρα και μετά αθλήτρια.

Διαβάστε την φοβερή ιστορία που διαδραματίζεται στο ελληνικό νησί και στη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα του Περσέα. Τι σύμπτωση, ο ένας γιος της λέγεται Περσέας…

Αναλυτικά το δημοσίευμα του «Εθνους»:

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Α.Ο.ΠΕΡΣΕΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ: Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 

Η επιθετικός θηλάζει και η γιαγιά αποκρούει

Στην καρδιά του Αιγαίου, στον ευλογημένο βράχο της Σύρας που το πνεύμα ανθεί και οι ανθρώπινες σχέσεις ωριμάζουν στο απέραντο γαλάζιο υπάρχει μία ποδοσφαιρική ομάδα που δεν έχει ταίρι, ούτε και αντίπαλο. Είναι η γυναικεία ομάδα του Α.Ο.Περσέα Σύρου. Μαργαριτάρι στην καρδιά του Αιγαίου. Ανεκτίμητο πρότυπο αξιών για το ελληνικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο και για όσους αναζητούν ήρωες και αστέρες αλλά περιπλανώνται σε λάθος… γήπεδα.

Όλα ξεκίνησαν από τις Σειρήνες. Την ομάδα που τον Σεπτέμβριο του 2014 δημιουργήθηκε από τις μητέρες των ποδοσφαιριστών που βαρέθηκαν να είναι θεατές και κατέβηκαν στο χορτάρι. Η συγκρότηση της 11αδας ζυμώνεται από το πέρασμα των γενεών. Τερματοφύλακας είναι η γιαγιά, στην άμυνα οι δύο κόρες της και σεντερ φορ η εγγονή της.

Τον Οκτώβριο του 2017 οι Σειρήνες έδωσαν τη σκυτάλη στον Α.Ο.Περσέα για μία πιο οργανωμένη προσπάθεια με στόχο η συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής. Η μεγάλη“μεταγραφή” είναι από τη Νιγηρία. Η Τσι Ρομπαιρομπί Ογκουέκμπου (που οι συριανοί “βάφτισαν” Τσίνιερε) έχει γεννηθεί το 1980 στο Λάγος. Έχει παντρευτεί συριανό και έχει αποκτήσει δύο υιούς. Tον Ερμή 2,5 ετών και τον Περσέα έξι μηνών. Παιδότοπος των παιδιών είναι το γήπεδο, κούνια τους ο πάγκος, παιδικό δωμάτιο τα αποδυτήρια και κουδουνίστρα η μπάλα. Στον πάγκο τα θηλάζει και στα αποδυτήρια τα αλλάζει, την ώρα που ο προπονητής αναλύει τα συστήματα του…

ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Στο ντάντεμα συμμετέχουν αθόρυβα όλες οι αθλήτριες. Οσο η Τσίνιερε είναι στον πάγκο ο μικρός Περσέας είναι στο μάρσηπο γατζωμένος πάνω της. Όταν πρέπει να αγωνιστεί οι “παγκίτισσες” αναλαμβάνουν το ντάντεμα. Αν υπάρχει… γκρίνια στον πάγκο η μαμά βγαίνει για λίγα λεπτά. Θηλάζει τα μικρά στον πάγκο και επιστρέφει στον αγώνα δριμύτερη. Δεν αργεί πολύ. Οσο χρειάζεται κάποιος παίκτης που δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Ο ρέφερι ξεχνάει τη σφυρίχτρα. Παραδίνεται στο μεγαλείο της μητρότητας και της ανθρώπινης θέλησης. Αυτά είναι τα ντέρμπι της ζωής. Και σε αυτά τα ντέρμπι ο Α.Ο.Περσέας Σύρου είναι παγκόσμιος πρωταθλητής.

ΚΑΡΜΙΚΗ ΠΛΟΚΗ

Οι εκπλήξεις, οι συμπτώσεις και η καρμική πλοκή της μοίρας πολλών και διαφορετικών ανθρώπων δεν έχουν τέλος… «Ζω μια φοβερή εμπειρία. Δεν πιστεύω πως είναι τίποτε τυχαίο. Τον πρώτο μου υιο τον ονόμασα Ερμή και τον δεύτερο Περσέα. Πριν τρεις μήνες έμαθα πως υπάρχει μία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου που λέγεται Περσέας και έμεινα άφωνη. Είναι πολύ σπάνιο το όνομα. Ζήτησα να παίξω. Ήμουν καλοδεχούμενη και γίναμε με όλα τα κορίτσια μία δυνατή οικογένεια», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Τσίνιερε.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Δεν θα ξεχάσει το ντεμπούτο της πριν περίπου δύο μήνες στο ντέρμπι με την Ικαρία: «Ηταν ο πρώτος μου αγώνας. Επρεπε να θηλάσω τον μικρό. Τον θήλαζα στον πάγκο και έμπαινα και έπαιζα. Οσο έπαιζα τον πρόσεχαν οι συμπαίκτριες μου. Από τότε και τα δύο παιδιά μου έγιναν μέλη της ομάδας. Σχεδόν σε κάθε αγώνα χρειάζεται να θηλάζω τον Περσέα. Στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια τον αλλάζω πάντα με σεβασμό στον κόουτς που προς τιμή του δείχνει μεγάλη κατανόηση. Οσο είμαι έξω ή κάνω διατάσεις τον έχω στο μάρσηπο. Δεν γίνεται αλλιώς. Ο σύζυγος μου εργάζεται και δε μπορώ, ούτε και θέλω να αφήσω κάπου μακριά τα παιδιά. Ολο αυτό με ισορροπεί, μου δίνει δύναμη και σκοπό. Εισπράττω την αγάπη των συμπαικτριών μου αλλά και των ανθρώπων του συλλόγου», λέει η Τσίνιερε.

ΜΑΧΗΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Η γνωριμία της με τον Γιώργο Τερζή έγινε το 2011 όταν είχε έρθει στη Σύρο για διακοπές. Την επόμενη χρονιά έγινε ο γάμος τους στο Λάγος της Νιγηρίας όπου με την ευκαιρία ο Τερζής διδάχτηκε και τα μυστικά της πολεμικής τέχνης Καποέιρα όπου οι μαχητές δίνουν μάχη μέχρι θανάτου. Η οικογένεια της Τσίνιερε είχε έξι κορίτσια και ένα αγόρι. Η ίδια και μία ακόμα αδελφή της έπαιζαν ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο μέχρι που η μοίρα την έριξε στον αστερισμό του… Περσέα.

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ

Η Ντίνα Κοσμά μαζί με τον σύζυγο και προπονητή Θεόδωρο Καραγιάννη, την Ρούλα Δεναξά, τον Γιώργο Μακρυωνίτη, την Ειρήνη Ψωμαδακη τον Σεπτέμβριο του 2014 δημιούργησαν αρχικά την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου με όνομα «Σειρήνες». Οι παίκτριες ήταν οι μητέρες των ποδοσφαιριστών και έδινε μόνο ανεπίσημους αγώνες. «Ημασταν θεατές στην ακαδημία του Παναθηναϊκού στη Σύρο. Οι μαμάδες αποφασίσαμε να αφήσουμε την κερκίδα και να κατέβουμε στο γήπεδο και να παίξουμε. Αυτή η ομάδα έγραψε ιστορία. Είχε σε μία 11αδα τρεις γενεές. Η τερματοφύλακας μας ήταν η Καίτη Γονιού 60 ετών. Αμυνα έπαιζαν οι κόρες της Μαίρη και Εύη. Επίθεση η εγγονή της Κατερίνα η οποία μάλιστα σε ένα φιλικό έκανε ένα δυνατό σουτ και τραυμάτισε την γιαγιά της η οποία σταμάτησε την ενεργό δράση. Ο Αντώνης Πριόνας από την ΕΠΟ μας είχε πει πως θα κάνει πρόταση στην ΟΥΕΦΑ για να μας δοθεί διάκριση», λέει η πρόεδρος Ντίνα Κοσμά που σήμερα είναι πρόεδρος του Α.Ο.Περσέα: «Σε συνέχεια των Σειρήνων τον Οκτώβρη του 2017 δημιουργήσαμε τον Περσέα. Εμπνευστήκαμε το όνομα από τα κατορθώματα του μυθικού ήρωα. Εζησε στην κοντινή Σέριφο και με το ακόντιο του έκανε άθλους, μεταξύ αυτών  σκότωσε τη Μέδουσα. Εγινε και αστερισμός… Υπάρχει βαθύς συμβολισμός. Αναγνωρίστηκε ο σύλλογος από την ΕΠΟ και τη σεζόν 2018-19 είμαστε έτοιμες να αγωνιστούμε κατ΄ευθείαν στο πρωτάθλημα Γ΄Εθνικής».

«ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ»

Σχετικά με την περίπτωση της Τσίνιερε η πρόεδρος είπε: «Από την πρώτη στιγμή μας ξακαθάρισε πως θέλει να θηλάζει το παιδί της. Το βρήκαμε απόλυτα φυσιολογικό. Είναι στην ομάδα μας δύο – τρεις μηνες. Θηλάζει στον πάγκο την ώρα του αγώνα ή στα αποδυτήρια. Είναι πρώτα μητέρα και μετά αθλήτρια και της αξίζουν συγχαρητήρια. Είναι τιμή μας που είναι στην ομάδα. Όλες οι αθλήτριες την βοηθούν. Εχουμε όλες τα παιδιά της σαν παιδιά μας. Είναι καρμικό ότι το όνομα του παιδιού είναι Περσέας όπως και του συλλόγου μας, ενώ το μεγαλύτερο λέγεται Ερμής όπου εμείς διοργανώνουμε από την πρώτη χρονιά το Ερμής καπ».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Η Ντίνα Κοσμά αναφέρθηκε στις κοινές καταβολές των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την κοινή προσπάθεια «Ημασταν γόνοι παραγόντων του ποδοσφαίρου. Ο μπαμπάς μου ήταν παράγοντας του Παναθηναϊκού. Όταν πήγαινα έκτη Δημοτικού έφτιαξα μία δική μου ομάδα με παιδιά του σχολείου και έγινα πρόεδρος. Την ονόμασα Πήγασο. Σε άλλο σημείο της Αθήνας αγωνίζονταν ως ποδοσφαιριστής σε έναν άλλο Πήγασο ο άνθρωπος που αργότερα παντρεύτηκα και σήμερα είναι προπονητής στον Περσέα. Τα παρατήσαμε όλα πριν 15 χρόνια για να έρθουμε εδώ στη Σύρο και να κάνουμε οικογένεια. Κάναμε τρία παιδιά και όλα παίζουν ποδόσφαιρο. Έτσι ξεκίνησαν όλα».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΑΒΑ ΧΟΡΗΓΟ»

Οσο για τον επόμενο μεγάλο στόχο η πρόεδρος λέει: «Θέλουμε να αγωνιστούμε στην Γ΄Εθνική. Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε φίλους. Το γυναικείο ποδόσφαιρο ανεβαίνει. Κάθε νησί έχει πλέον ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών. Βέβαια οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες λόγω καιρικών συνθηκών. Εχουν μεγάλο κόστος αλλά το παλεύουμε. Δεν έχουμε κάποιον “άραβα” χορηγό αλλά πολλούς μικρούς χορηγούς και φίλους που βοηθούν, μεταξύ αυτών και ο γυμναστής Γιώργος Ρούσσος. Αδελφοποιηθήκαμε και με την άλλη γυναικεία ομάδα της Σύρου, την Ανω Μερά. Επίσης θέλουμε να επαναλειτουργήσουμε τις σειρήνες για τις μεγαλύτερες σε ηλικία αθλήτριες. Είναι ένας σύλλογος με μεγάλους συμβολισμούς και πολύ έργο στη σύντομη ιστορία του».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ