aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓκαλουστιάν: «Για τον φίλο μου τον Νίκι»

Γκαλουστιάν: «Για τον φίλο μου τον Νίκι»

Με 32 χρόνια πείρας στο χώρο της τμημάτων υποδομής και έχοντας την τύχη και την τιμή να είναι ο πρώτος Τεχνικός Σύμβουλος της Premier League σε θέματα αναπτυξιακών ηλικιών, ο Αλφ Γκαλουστιάν θεωρείται σήμερα «γκουρού» της διδασκαλίας του ποδοσφαίρου.

Το διήμερο 4-5 Ιουνίου θα διδάξει στο πρώτο σεμινάριο Coerver Coaching, όπου θα βρεθεί και ο «δικός μας» Νίκι Παπαβασιλείου. Το σεμινάριο αφορά στο Youth Diploma 1 (πληροφορίες και εγγραφές στο σεμινάριο στα τηλ 99388169, 99542994 και στην ιστοσελίδα coerver.com.cy), απευθύνεται σε προπονητές αναπτυξιακών ηλικιών και διοργανώνεται στη Σχολή Φόρουμ με τη στήριξη του Συνδέσμου Προπονητών.

– Κύριε Γκαλουστιάν, πως επετεύχθη η συνεργασία σας με την Premier League και τι ακριβώς προνοούσε;

«Από τότε που ξεκίνησε η Premier League, εργάστηκα ως Εκπαιδευτής Προπονητών σε Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και άλλες δέκα ομάδες, από τις είκοσι που φέτος ήταν στην κορυφαία κατηγορία. Το 2010 προσλήφθηκα ως Τεχνικός Σύμβουλος της Premier League. Ήταν η πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε η θέση και δουλειά μου ήταν να συμβουλεύω την Premier League για το τι πρέπει οι σύλλογοι της να διδάσκουν στους ποδοσφαιριστές».

– Ποια είναι η φιλοσοφία του Coerver Coaching;

«Όταν ξεκινούσαμε πριν 32 χρόνια, είπαμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε παίκτες καταρτισμένους, δημιουργικούς και με αυτοπεποίθηση. Αυτή η φιλοσοφία, μαζί με την αφοσίωσή μας στην εκπαίδευση και το επιθετικό ποδόσφαιρο, διακρίνει τη μέθοδο προπονητικής Coerver Coaching».

– Γιατί είναι ξεχωριστή;

«Αυτό που κάνει μοναδική τη μέθοδο Coerver Coaching είναι το σύστημα, η μοναδική διδακτέα ύλη και η μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει. Λόγω αυτού του βάθους της δουλειάς μας, πολλοί ειδήμονες του ποδοσφαίρου έχουν πει ότι πρόκειται για το Νο1 πρόγραμμα κατάρτισης στον κόσμο».

– Τι θα κερδίσει κάποιος αν παρακολουθήσει το σεμινάριο του Youth Diploma 1;

«Πρωτίστως θα πάρει μια γεύση από τη μέθοδο Coerver Coaching και το περιεχόμενό της. Μετά θα δει πώς να προγραμματίζει το πλάνο προπόνησης του, ανάλογα με το επίπεδο των παικτών του. Θα μοιραστούμε με τους προπονητές τη δική μας φόρμουλα προγραμματισμού προπονήσεων, όπως επίσης ασκήσεις και παιχνίδια που μπορούν να εφαρμόσουν. Και τέλος, θα πάρει μια γεύση από το τι γίνεται διεθνώς στο ποδόσφαιρο, μέσα από την εμπειρία της δουλειάς σε 17 Ομοσπονδίες και 51 συλλόγους».

– Τι πρέπει να έχει κατά νου ένας προπονητής ακαδημιών;

«Στο σεμινάριο θα πω τις δέκα συμβουλές μου σε προπονητές που δουλεύουν στα αναπτυξιακά τμήματα. Λίγες μέρες υπομονή…».

– Ποια είναι η προπονητική σας φιλοσοφία;

«Να διδάσκεις κάτι που πιστεύεις. Για παράδειγμα, το επιθετικό ποδόσφαιρο. Να δέχεσαι ότι υπάρχουν πολλά στυλ και τρόποι παιχνιδιού και να τους σέβεσαι, ακόμα και αν δεν συμφωνείς με μερικούς από αυτούς. Και ότι κάθε τακτική, σύστημα και διάταξη εξαρτώνται απόλυτα από τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών. Επί παραδείγματι, εάν οι παίκτες δεν είναι ψηλού επιπέδου στα βασικά (να παίζουν με τη μία, να έχουν ακρίβεια στις μεταβιβάσεις και ικανότητα “ένας εναντίον ενός”), τότε ο προπονητής περιορίζεται στο στυλ που θα ακολουθήσει. Γι αυτό αφιέρωσα την καριέρα μου στην ανάπτυξη ταλέντων και όχι στην ομαδική τακτική».

– Ποια είναι η σχέση σας με τον Νίκι Παπαβασιλείου;

«Ο λόγος που έρχομαι στην  Κύπρο είναι ο Νίκι. Είμαστε φίλοι και τον εκτιμώ πάρα πολύ για την καταπληκτική του καριέρα ως ποδοσφαιριστής – συμπεριλαμβανομένης της θητείας του στην Premier League- και ακολούθως ως επαγγελματίας προπονητής. Θέλω να στηρίξω τον Νίκι και το αδελφό του στην προσπάθεια τους να εδραιώσουν τη μέθοδο Coerver Coaching, δημιουργώντας καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Κύπρο».

– Έχετε διδάξει ξανά στο νησί μας;

«Όχι είναι η πρώτη φορά και ανυπομονώ γι αυτήν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ