Το (στημένο) ματς έγινε στις 11 και στις 13 του μήνα ο ύποπτος ήταν φυλακή!

Στις 11 Φεβρουαρίου βρέθηκαν αντιμέτωπες η Pembroke FC με αντίπαλο τη Mosta FC. Ντέρμπι ουραγών στο πρωτάθλημα της Μάλτας. Η Pembroke FC νίκησε με 5-0 κι έκανε το μεγάλο βήμα για την αποφυγή του απευθείας υποβιβασμού. Δύο ημέρες αργότερα, Δικαστήριο της Μάλτας προφυλάκισε τον τιμ μάνατζερ της μάνατζερ της Pembroke FC με την κατηγορία ότι έστησε το ματς!

Προφυλακιστέος είναι ένας 30χρονος, Νιγηριανός στην καταγωγή με μαλτέζικη υπηκοότητα (λόγω του γάμου του με Μαλτέζα), πρώην ποδοσφαιριστής Ουτσένα Ανιανβού. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία για διάπραξη αδικήματος δυνάμει της πρόληψης της διαφθοράς στον αθλητισμό, δωροδοκώντας παίκτη της Mosta FC, ο οποίος ήταν συνένοχος στο έγκλημα.

Οι ανακριτές της Αστυνομίας ζήτησαν από το Δικαστήριο και κατάφεραν να επιβάλει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του κατηγορούμενου, με βάση τη νομοθεσία για ξέπλυμα χρήματος. Υποστήριξαν, ότι ο Ανιανβού «θα μπορούσε να είναι μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης».

Από τις έρευνες της αστυνομίας αποκαλύφθηκε επίσης  ότι ο κατηγορούμενος έχει αδελφή που εργάζεται σε μια νιγηριανή τράπεζα και το προϊόν του εγκλήματος (τα χρήματα), μπορούσαν να μεταφερθούν σε αφρικανική χώρα.

Οι συνήγοροι του Νιγηριανού υποστήριξαν στο Δικαστήριο ότι δεν είναι αναμειγμένος σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά σε στημένο αγώνα. Κάτι σαν άμεση παραδοχή για το στημένο, δηλαδή!

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Η πτυχή της υπόθεσης που βάζει γυαλιά στον μισό πλανήτη, είναι η ταχύτητα με την οποία ενήργησε η μαλτέζικη αστυνομία. Το ματς έγινε στις 11 Φεβρουαρίου και στις 13 Φεβρουαρίου ο ύποπτος ήταν στη φυλακή!

Στη Μάλτα, που κάποιοι από εμάς την επισκεπτόμασταν συχνά τη δεκαετία του 1990 κι είχαμε την εντύπωση ότι είναι… υποανάπτυκτη σε σχέση με την Κύπρο μας. Το 1990 για να τηλεφωνήσεις από τη Μάλτα στην Κύπρο, έπρεπε να μείνει ξύπνιος όλο το βράδυ μπας και βρεις γραμμή… Και σήμερα, οι Μαλτέζοι μας βάζουν γυαλιά σε όλα -σχεδόν- τα επίπεδα!

Δεν είναι κακή ιδέα, οι ανακριτές της Κυπριακής Αστυνομίας για τους στημένους αγώνες, να κάνουν μία βόλτα στη Μάλτα. Κάτι μπορεί να κερδίσουν…

Ι.Κ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ