Ταξιδιώτες του ονείρου στη Νιόν

ΑΠΟΕΛ (Τσάμπιονς Λιγκ), Απόλλων, ΑΕΚ και ΑΕΛ (Γιουρόπα Λιγκ) μαθαίνουν τους πρώτους αντιπάλους…

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Όλα τα είχε η Μαριορή, το κύπελλο Συνομοσπονδιών της έλειπε! ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θέλουν παίκτες μηχανές, βιονικούς αθλητές που να παίζουν ποδόσφαιρο ολόκληρο το ημερολογιακό έτος. Νισάφι δηλαδή. Αφήστε που στην τελική πολύ λίγο ενδιαφέρει (αν όχι καθόλου) η συγκεκριμένη διοργάνωση. Αλλού είναι το ζουμί. Ναι, καλά έχετε αντιληφθεί.

Στις σημερινές κληρώσεις που θα γίνουν στη Νιόν, για τον 1ο και 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (στις 13:00) και του Γιουρόπα Λιγκ (στις 14:00 ο 1ος  προκριματικός γύρος και στις 15:30 θα ακολουθήσει η κλήρωση για τον 2ο προκριματικό). Και εκεί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τέσσερις ομάδες μας και η μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων.

Και οι τέσσερις ομάδες, ΑΠΟΕΛ (Τσάμπιονς Λιγκ), Απόλλων, ΑΕΚ, ΑΕΛ (Γιουρόπα Λιγκ) εναποθέτουν πολλές από τις ελπίδες τους στις ευρωδιοργανώσεις που θα πάρουν μέρος και οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί σε όλους. Στο Τσιάμπιονς Λιγκ, ο ΑΠΟΕΛ θα αρχίσει τις προσπάθειές του από τον 2ο προκριματικό γύρο, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ,  ΑΕΚ και ΑΕΛ, θ’ αρχίσουν από τον 1ο προκριματικό γύρο (και είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να μαζέψουν βαθμούς, για να μπορούν να ελπίζουν ότι στη νέα σεζόν θα μπουν στο γκρουπ των ισχυρών στον 3ο προκριματικό) και ο Απόλλων από τον 2ο.

Με τις αλλαγές που έχει επιφέρει η ΟΥΕΦΑ (δίνοντας όπως πάντα το πιο μεγάλο κομμάτι από την πίτα στις μεγάλες ποδοσφαιρικά χώρες) τα πράγματα ζορίζουν αρκετά για τις μικρομεσαίες ομάδες και θα χρειαστεί να κάνουν υπέρβαση στην υπέρβαση για να φτάσουν τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από συμμετοχή σε κάποιον από τους ομίλους. Θεωρητικά, πάντως και μόνο θεωρητικά τα πράγματα θα είναι εύκολα σ’ αυτή την πρώτη τους προσπάθεια και τα ζόρια θ’ αρχίσουν από τον 3ο προκριματικό και μετά.

Όχι μόνο γιατί οι ομάδες μας θα βρίσκονται στο γκρουπ των ισχυρών, αλλά από καθαρά αγωνιστικής άποψης και διαφοράς επιπέδου. Βέβαια, θα μου πείτε κανένας δεν ξεχνά τα χαστούκια από ομαδούλες της σειράς, γι’ αυτό καλούνται και οι τέσσερις να έχουν τα πόδια τους στο έδαφος. Θα έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσπάθεια και των τεσσάρων και για έναν ακόμα λόγο.

Ως Κύπρος στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ έχουμε πιάσει πάτο γι’ αυτό και ζητούνται επειγόντως βαθμοί για να πάρουμε ύψος στη σχετική κατάταξη, στην οποία κατρακυλήσαμε από τη 14η θέση που βρισκόμασταν το 2014, στην 24η και δεν μας παίρνει να πάμε πιο κάτω. Όλα τ’ άλλα εναπόκεινται στις ομάδες, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τον κόσμο τους.