aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤα χουλιγκάνια κάνουν πάρτι!

Τα χουλιγκάνια κάνουν πάρτι!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η επόμενη ημέρα του τελικού Κυπέλλου Κύπρου. Έντονος προβληματισμός για άλλη μία φορά. Με τις γνωστές και συνήθεις φανφάρες: «Πρέπει να έχουμε νεκρούς για να αποφασίσετε  (Πολιτεία, Βουλή, Ομοσπονδία και ομάδες να βγάλετε αυτούς που τα κάνουν έξω από τα γήπεδα». Το θέμα της βίας στα γήπεδα και πάλι στο προσκήνιο. Το ίδιο παραμύθι, η ίδια καραμέλα που αναμασούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Με το γνωστό αποτέλεσμα. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

Να πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στον προχθεσινό αγώνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΣΠ, μπήκαν στο γήπεδο 6707 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, 6452 οπαδοί του Απόλλωνα και άλλα 316 άτομα που είχαν πρόσκληση της ΚΟΠ. Το εκπληκτικό είναι ότι δεν πήγαν στο γήπεδο 723 άτομα που είχαν προαγοράσει εισιτήριο ή είχαν πρόσκληση! Συγκεκριμένα, 222 άτομα είχαν αγοράσει εισιτήριο στην εξέδρα του ΑΠΟΕΛ, 204 άτομα είχαν αγοράσει εισιτήριο για την εξέδρα του Απόλλωνα, 297 άτομα είχαν… προσκληθεί από την ΚΟΠ, αλλά προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους!

Η προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδά μας μειώνεται δραματικά και δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Να πληρώνεις, όμως, εισιτήριο και να μην πηγαίνεις στο γήπεδο, όπως και να το κάνουμε, ξενίζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πιθανότατα να έπαιξαν ρόλο εκείνες οι σοκαριστικές σκηνές που παρακολουθήσαμε το προηγούμενο βράδυ από τα επεισόδια στη Λεμεσό.

Εδώ που τα λέμε, όταν βλέπεις τέτοιες εικόνες, θα σκεφτείς διπλά και τριπλά αν θα πας στο γήπεδο όταν κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα. Ο προβληματισμός για την κατάντια μας, φούντωσε από τη δημόσια καταγγελία που έκανε ο γενικός διευθυντής του ΓΣΠ και υπεύθυνος ασφαλείας του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης.

Έστειλε στα ΜΜΕ ένα σοκαριστικό βίντεο με φωτοβολίδα που ρίχνεται με πιστόλι και σκάει ανάμεσα σε οπαδούς και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σας επισυνάπτω βίντεο από τον πιο πάνω αγώνα που διεξήχθη ψες στο ΓΣΠ και σας ερωτώ αν πρέπει να έχουμε νεκρούς για να αποφασίσετε ως Πολιτεία, Βουλή, Ομοσπονδία και ομάδες να βγάλετε αυτούς που τα κάνουν έξω από τα γήπεδα. Υπάρχουν και άλλα πολλά, διάλεξα όμως το χειρότερο αλλά όχι το πιο σπάνιο. Η ανοχή, η κάλυψη, η χρηματοδότηση, η στήριξη, η προστασία και η υπεράσπιση των στοιχείων που τα προκαλούν, καθώς και το δούλεμα της κοινωνίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ο κόσμος δεν έρχεται στα γήπεδα εξαιτίας 200 τέτοιων στοιχείων από κάθε μεγάλη ομάδα, μερικοί αφελείς διερωτώνται γιατί, και μερικοί άλλοι κάνουν τους αφελείς και πως δεν καταλαβαίνουν γιατί.

Επιβάλλετε ποινές που επιβραβεύουν, κωλυσιεργείτε με τις νομοθεσίες, αδιαφορείτε για απαραίτητες τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν, και αργοκινείστε με την εφαρμογή των προνοιών του νόμου. Και ενώ τα χρόνια περνούν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν (έχουν όμως την κοινή πολιτική του να μην έχουν πολιτική), τα κόμματα εξυπηρετούν τις ομάδες της σφαίρας επιρροής τους, τα φαινόμενα αυτά πληθαίνουν και ξεφεύγουν, ο κόσμος μένει μακριά από τα γήπεδα και οι ομάδες χρεοκοπούν».

Όπως ήταν φυσιολογικό, ο Φοίβος Κωνσταντινίδης, βρέθηκε στο επίκεντρο και χθες το μεσημέρι φιλοξενήθηκε στον Active 107.4 & 102.5 στην οποία διευκρίνισε ότι το σημείωμα απευθυνόταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον πρόεδρο του ΚΟΑ, στην ΚΟΠ, στα μεγάλα σωματεία (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ και Ομόνοια), στη Βουλή και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Κι επισήμανε: «Αυτοί αν πάρουν το θέμα ζεστά θα το λύσουν το πρόβλημα. Δεν έχουμε πολιτική για αυτό το θέμα. Τα κόμματα κάνουν τα χατίρια στις ομάδες της σφαίρας επιρροής τους. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να παρθούν μέτρα κατά της βίας».

Για τους ταραξίες των γηπέδων που φαίνονται και στις κάμερες ασφαλείας των γηπέδων, ο Φοίβος Κωνσταντινίδης, ανέφερε: «Αν τους βρει μία ομάδα και τους αποκλείσει από τα γήπεδα θα επιτευχθεί ο στόχος. Αλλά αυτό δεν γίνεται για να μείνουν αυτοί εκτός γηπέδου». Φθάσαμε σε οριακό σημείο, υποστήριξε ο υπεύθυνος ασφάλειας του τελικού κυπέλλου και προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις: «Γιατί το αυτόματο σύστημα έκδοσης ονομαστικού εισιτηρίου δεν λειτούργησε; Και το σύστημα ελέγχων του γηπέδου γιατί δεν λειτούργησε; Η απόφαση που πάρθηκε από τα Σωματεία και την ΚΟΠ ήταν να μη βγάλουν ονομαστικά εισιτήρια για να έχουν αυτούς που θέλουν στο γήπεδο. Να μην απέχουν αυτοί που τα Σωματεία θέλουν να βρίσκονται στο γήπεδο»!

Εν ολίγοις ο υπεύθυνος ασφαλείας του τελικού, καταγγέλλει ότι συνειδητά πάρθηκαν οι αποφάσεις από τα Σωματεία και την ΚΟΠ να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχουν ονομαστικά εισιτήρια να μην εφαρμοστεί το μέτρο της ταυτοποίησης των φιλάθλων για να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα γήπεδα τα χουλιγκάνια! Και πολύ καλά κάνει ο Φοίβος που τα καταγγέλλει. Η Αστυνομία για έναν τελικό στο μπάσκετ και στο βόλεϊ γυναικών με περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων (300 για κάθε ομάδα) απαιτεί ονομαστικά εισιτήρια και ταυτοποίηση φιλάθλων, αλλά για τον τελικό κυπέλλου ποδοσφαίρου σφυρίζει αδιάφορα! Για να κάνουν πάρτι τα χουλιγκάνια! Έχει κάποια εξήγηση επ’ αυτού, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης;

Ο Φοίβος Κωνσταντινίδης, είναι ένας από τους πλέον καταρτισμένους ανθρώπους στον τόπο μας, για τα θέματα βίας στα γήπεδα. Με συμμετοχή σε δεκάδες συνέδρια σε όλο τον κόσμο και μπαρουτοκαπνισμένος. Κι εσύ, ρε Φοίβο, φίλε μου καλέ, αφού γνωρίζεις και εντοπίζεις όλες αυτές τις παραλείψεις και τα λοιπά καραγκιοζιλίκια, γιατί δεν παρεμβαίνεις προληπτικά και δυναμικά; Στη θέση σου, ως γενική διεύθυνση του ΓΣΠ και ως υπεύθυνος ασφάλειας του τελικού κυπέλλου, θα τους έλεγα: «Χωρίς ονομαστικό εισιτήριο, δεν μπαίνει ούτε μύγα στο ΓΣΠ»! Να δούμε πώς αντιδρούσαν τα Σωματεία, η Ομοσπονδία, η Αστυνομία και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Δεν έχει λόγο σ’ αυτά τα υψίστης σημασίας θέματα ο υπεύθυνος ασφάλειας και ο γενικός διευθυντής του γηπέδου;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ