aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣτον πάτο της Ευρώπης το κυπριακό πρωτάθλημα

Στον πάτο της Ευρώπης το κυπριακό πρωτάθλημα

Χειρότερη χρόνο με το χρόνο γίνεται η κατάσταση στο κυπριακό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ξένων που αγωνίζονται στις ομάδες της α’ κατηγορίας, τον μέσο όρο ηλικιών των ποδοσφαιριστών αλλά και την τάση των ομάδων να αλλάζουν κάθε χρόνο μεγάλο μέρος του ρόστερ τους.

Το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES), το οποίο δημιουργήθηκε το 2005, εδρεύει στο Νεσατέλ της Ελβετίας και εργοδοτεί σε μόνιμη βάση τέσσερις ερευνητές με ειδικότητα στη στατιστική ανάλυση στο ποδόσφαιρο, παρουσιάζει συνεχώς τα δεδομένα της, με την Κύπρο παραδοσιακά να κινείται στα χαμηλά στρώματα των διαφόρων κατηγοριών που αναλύει το Παρατηρητήριο.

Στην τελευταία της ανάλυση, που παρουσιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2017, το κυπριακό πρωτάθλημα είναι με διαφορά το πρώτο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών, είναι το δεύτερο πιο γερασμένο πρωτάθλημα και είναι δεύτερο από το τέλος στη σταθερότητα των ρόστερ…

Αύξηση 15% στους ξένους!

Το στοιχείο που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία είναι αναμφίβολα ο μέσος όρος των λεπτών συμμετοχής από μη γηγενείς ποδοσφαιριστές. Το 2016 η Κύπρος ήταν -ασφαλώς- πρώτη στη σχετική λίστα με 65,4%, όμως το 2017 τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα! Μετά από μερικές εβδομάδες αγωνιστικής δράσης, το συγκεκριμένο ποσοστό για το 2017 έχει εκτοξευτεί στο 80,2%, δηλαδή υπάρχει μία αύξηση σχεδόν 15%! Αυτό φαίνεται κι από το γεγονός ότι τα πρόστιμα από την ΚΟΠ προς τις ομάδες λόγω της μη χρησιμοποίησης δύο γηγενών στην ενδεκάδα έχουν αυξηθεί δραστικά τις πρώτες αγωνιστικές, σε σύγκριση με πέρσι.

Με 80,2% η Κύπρος είναι πρώτη στη σχετική λίστα χρησιμοποίησης ξένων ποδοσφαιριστών, ενώ ακολουθεί η Τουρκία με 73,3% (+11,3% από πέρσι) και η Αγγλία με 61,2% (-0,8 από πέρσι). Τέταρτο είναι το Βέλγιο με 61% (+0,9%) και 5η η Ελλάδα με 57% (+9,1%). Στην αντίθετη πλευρά, μόλις το 15% των διαθέσιμων λεπτών συμμετοχής στο σερβικό πρωτάλημα πηγαίνουν σε μη γηγενείς, ενώ ακολουθεί η Ουκρανία με 18,2% και η Τσεχία με 23,8%.

Πρώτη σε όλη την Ευρώπη

Το παρατηρητήριο αναλύει, επίσης, ξεχωριστά τα δεδομένα της κάθε ομάδας από τα 31 ισχυρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης των λεπτών συμμετοχής από ξένους, με την Κύπρο να παίρνει μια εντυπωσιακή -για όλους τους λάθος λόγους- πρωτιά.

Συγκεκριμένα, οι πέντε από τις δέκα ομάδες στην Ευρώπη που δίνουν τα περισσότερα λεπτά στους ξένους είναι κυπριακές! Ο Απόλλωνας είναι πρώτος σε όλη την Ευρώπη, με το 98,9% των λεπτών συμμετοχής τη φετινή χρονιά να πηγαίνουν σε μη γηγενείς παίκτες! Ακολουθεί η Ανόρθωση με 95,3% και η ΑΕΚ με 91,5%. Ο ΑΠΟΕΛ είναι 6ος με 88% και η Πάφος 8η με 87%. Οι άλλες πέντε ομάδες του top5 είναι οι Γαλατάσαραϊ (90,6%), Τσέλσι (90,4%), Καράμπουκσπορ (87,8%), Μπεσίκτας (86,9%) και Λουντογκόρετς (86,7%).

Από κει και πέρα, η ΑΕΛ είναι 11η με το 85% των λεπτών της να δόθηκαν σε ξένος, ο Ερμής 13ος (84,7%), η Δόξα 19η (81,4%), η Ομόνοια 25η (78,8%), ο Άρης 36ος (76,4%), ο Εθνικός Άχνας 39ος (75,2%), η Νέα Σαλαμίνα 40η (74,6%), η Αλκή Ορόκλινη 46η (73%). Η μοναδική ομάδα στην Κύπρο που διατηρεί ένα φυσιολογικό ποσοστό είναι ο Ολυμπιακός (32,9%).

«Δυστυχώς οι αριθμοί σε ό,τι αφορούν τη συμμετοχή των γηγενών ποδοσφαιριστών στην Κύπρο παραμένει τραγική, αφού κατέχουμε την πρώτη θέση στο σύνολο και οι τρεις πρώτες ομάδες είναι κυπριακές», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, που συνεχίζει, σχολιάζοντας τα δεδομένα της CIES: «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή και τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται απο τις ακαδημίες των ομάδων».

Και άλλες «πρωτιές»

Δεν είναι, όμως, μόνο η πρωτιά στους ξένους η μόνη «διάκριση» της Κύπρου. Το κυπριακό πρωτάθλημα είναι το δεύτερο πιο γερασμένο στην Ευρώπη, με τις δεκατέσσερις ομάδες της α΄ κατηγορίας να διαθέτουν ένα μέσο όρο ηλικίας 28,46. Μόνο η Τουρκία είναι πιο πάνω, οριακά, με 28,64.

Η πιο «γερασμένη» ομάδα στην Κύπρο είναι η ΑΕΚ με μέσο όρο ηλικίας τα 31,97, ενώ ακολουθεί ο ΑΠΟΕΛ (29,67), η Ανόρθωση (29,65) και ο Απόλλωνας (29,44). Η Δόξα με μ.ο. ηλικίας τα 25,40 είναι η «νεαρότερη» του πρωταθλήματος.

Άλλη μια «διάκριση» για την Κύπρο είναι η σταθερότητα των ρόστερ. Με 1,17 χρόνια η Κύπρος είναι δεύτερη από το τέλος σε ό,τι αφορά τις χρονιές που οι ποδοσφαιριστές παραμένουν στην ίδια ομάδα. Το γεγονός ότι οι κυπριακές ομάδες αλλάζουν κάθε χρόνο μεγάλο μέρος των ρόστερ τους φέρνει τη χώρα μας στον πάτο, πάνω μόνο από τη Ρουμανία (1,11).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ